Svenska kyrkan, Pressmeddelanden
Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Tillsyns- och
uppdragsutskottets betänkande
2005:3
Behörighetsprövning av präst eller diakon som är ledamot eller ersättare i domkapitel

Kyrkomötet

TU 2005:3

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2005:10 vari föreslås att prövning av rätten att inneha kyrkans vigningstjänst för präster och diakoner som är ledamöter och ersättare i domkapitlet inte skall ankomma på domkapitlet utan på Svenska kyrkans överklagandenämnd. Utskottet föreslår att motionen avslås. Utskottet föreslår samtidigt att Kyrkostyrelsen får i uppdrag att göra en allsidig översyn av frågan om sådan prövning för dessa ledamöter och ersättare.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att

1. avslå motion 2005:10.

2. med anledning av motionen uppdra åt Kyrkostyrelsen att göra en allsidig översyn av frågan om prövning av rätten att inneha kyrkans vigningstjänst för präster och diakoner som är ledamöter och ersättare i domkapitel.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2005:10 av Christina Odenberg, Prövning av ledamöter och ersättare i domkapitlet

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att snarast komma med förslag till ändringar i kyrkoordningen så att frågor om prövning av rätten att inneha kyrkans vigningstjänst för dem som är ledamöter och ersättare i domkapitlet prövas av Svenska kyrkans överklagandenämnd.

Utskottet

Bakgrund

I 57 kap. 1 § kyrkoordningen regleras samlat biskopens och domkapitlets tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och samfälligheter samt över verksamheten i stiftet. I tillsynen ingår

1. råd, stöd och hjälp, dels i frågor som rör kyrkans lära, böcker, sakrament, och övriga handlingar, dels i rättsliga frågor,

2. utfärdande av församlingsinstruktion enligt 5–7 §§,

3. biskopens visitationer enligt 8 kap. 2 §,

4. granskning av hur präster och diakoner utövar sina uppdrag och efterlever avgivna vigningslöften,

5. prövning av behörighet att utöva kyrkans vigningstjänst enligt 31 kap. 11 och 12 §§ och 32 kap. 11 och 12 §§, samt

6. befogenhetsprövning enligt 31 kap. 14 § och 32 kap. 14 §, och

7. beslutsprövning enligt 8–18 §§.

Genom denna samlade beskrivning kommer till uttryck bl.a. sambandet mellan råd, stöd och hjälp och kontrollerande funktioner av vilka en är behörighetsprövning. Andra samband finns också. Så t.ex. kan i ett och samma fall komma att aktualiseras ingripande från arbetsgivarens sida utifrån anställningsavtalet, då domkapitlet har att vidta befogenhetsprövning, och från biskops och domkapitels sida i form av behörighetsprövning.

Genom den fr.o.m. den 1 januari 2004 gällande ändrade lydelsen av 31 kap. 12 § resp. 32 kap. 12 § kyrkoordningen, om prövning av behörighet att utöva kyrkans vigningstjänst, har domkapitlet vid sin tillsyn fått möjlighet till en jämfört med tidigare mera differentierad avvägning av påföljd. Skriftlig erinran och prövotid har tillkommit som alternativ till obehörigförklaring.

Enligt 31 kap. 16 § resp. 32 kap. 16 § prövas frågor om behörighet enligt 11–12 §§ av domkapitlet i det stift där vederbörande har anställning som präst respektive diakon eller, om vederbörande inte har sådan anställning, är folkbokförd. Undantag gäller för präster och diakoner som är anställda hos Svenska kyrkan på nationell nivå då prövningen görs av domkapitlet i Visby avseende dem som är verksamma i utlandskyrkan och i övrigt av domkapitlet i Uppsala. Detta domkapitel har också prövningen avseende ”övriga” präster och diakoner enligt 16 § p. 5. Till denna kategori hör dels samtliga präster och diakoner i Svenska kyrkan som inte är folkbokförda i Sverige, dels präster och diakoner som tjänstgör i en annan kyrka så länge de är behöriga att utöva uppdraget som präst eller diakon i Svenska kyrkan.

Domkapitlets beslut enligt 31 kap. 11 och 12 §§ och 32 kap. 11 och 12 §§ kan överklagas till Svenska kyrkans överklagandenämnd av den präst respektive diakon som berörs om beslutet. Ett beslut att inte förklara en präst eller diakon obehörig för att ha övergivit Svenska kyrkans lära får överklagas till nämnden av biskopen.

Enligt 9 kap. 1 § kyrkoordningen skall i domkapitlet som ledamöter ingå bl.a. domprosten, som är vice ordförande, samt en ledamot som är en i stiftet eller i någon av dess församlingar anställd präst eller diakon.

För biskopen och domprosten som ledamot utses en gemensam ersättare som skall vara präst. För den ledamot som är präst eller diakon utses en ersättare som är präst eller diakon. Enligt 9 kap. 10 § skall valet av den ledamot och de ersättare som skall vara präst eller diakon äga rum vid ett gemensamt möte med stiftets präster och diakoner som därvid gemensamt röstar fram ledamoten och ersättarna. Mandatperioden är fyra år räknat från och med den 1 januari året efter det år då ordinarie kyrkoval har ägt rum (13 §). Om en ledamot eller en ersättare avgår under valperioden får fyllnadsval förrättas om biskopen bestämmer det.

Med anledning av vad som i motionen anförs om förhållandena inom rättsväsendet kan noteras att beslut i frågor om avskedande, avstängning och läkarundersökning fattas av Statens ansvarsnämnd när det gäller ordinarie domare samt andra arbetstagare som regeringen bestämmer [lagen (1994:261) om fullmaktsanställning, 15 §], med undantag beträffande justitiekanslern, justitieråd och regeringsråd. Ett avskedande avser ett skiljande från den statliga anställning vederbörande innehar och ingår alltså i det arbetsrättsliga regelverket.

Överväganden

Den i motionen aktualiserade frågan gäller om det är lämpligt att domkapitlet prövar behörigheten att utöva kyrkans vigningstjänst också för de präster och diakoner som är ledamöter eller ersättare där. Utskottet har övervägt om den i motionen beskrivna problematiken kan anses utgöra skäl för en ändring av gällande ordning och, om det förhåller sig så, vilket organ som då skall göra prövningen ifråga. Vilken vikt som skall fästas vid möjlighet till överprövning i en andra, högre, instans har också diskuterats.

Utskottet är inte berett att förorda bifall till det i motionen framlagda förslaget som är entydigt inriktat på att den prövning som nu ankommer på domkapitlet skall övergå till Svenska kyrkans överklagandenämnd. Utskottet föreslår därför att motionen avslås. Utskottet anser emellertid att det med anledning av motionen kan finnas skäl att göra en allsidig översyn av den aktuella problematiken. Utskottet föreslår att Kyrkostyrelsen får ett sådant utredningsuppdrag.

Uppsala den 29 september 2005

På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar

Erna Arhag

    Gunnar Samuelsson

Närvarande: Erna Arhag, ordförande, Gunborg Engman-Ericsson, Sven Håkansson, Ingrid Emanuelson, Göte Karlsson, Sigvard Raask, Kerstin Linder, Sten Bergström, Sten Elmberg, Anna-Lena Forsdahl, Alf Sigling, Hans-Olof Andrén, Carina Etander Rimborg, Marianne Kronbäck och Åke Blomqvist.

Biskoparna Anders Wejryd och Christina Odenberg har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page