Organisationsutskottets betänkande
2005:9
Val till domkapitel
|
Kyrkomötet
O 2005:9
|
Sammanfattning
I betänkandet behandlas två motioner som rör val av de ledamöter och ersättare som skall vara präst eller diakon i domkapitlet. I den ena motionen föreslås att valet även skall kunna ske kontraktsvis och i den andra att alla präster och diakoner som stiftet har tillsyn över skall ha rösträtt vid valet. Utskottet föreslår att motionerna avslås.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att
1. avslå motion 2005:37.
2. avslå motion 2005:50.
Redogörelse för ärendet
Motionerna
Motion 2005:37 av Karl-Gunnar Svensson, Valförfarande vid val till domkapitel
Kyrkomötet beslutar att 9 kap. 10 § kyrkoordningen skall ha följande lydelse:
10 § Valet av de ledamöter och de ersättare som skall vara präst eller diakon äger rum vid ett gemensamt möte med stiftets präster och diakoner med biskopen som valförrättare. Därvid röstar prästerna och diakonerna gemensamt fram ledamöterna och ersättarna. Valet kan, efter beslut i domkapitlet, också ske i de olika kontrakten med kontraktsprosten som valförrättare.
Röstberättigade som är förhindrade att närvara vid det gemensamma mötet får – när fråga är om val som sker med slutna sedlar – avge sina röster genom att sända valsedlarna med post eller bud. Valsedlarna för respektive val skall läggas i olika kuvert, vilka skall tillslutas och förses med egenhändigt undertecknad påskrift om innehållet. Kuverten måste för att valsedlarna skall tas med vid sammanräkningen vara valförrättaren tillhanda innan mötet börjar.
Motion 2005:50 av Bertil Olsson och Karl-Gunnar Svensson, Rösträtt vid val till domkapitel
Kyrkomötet beslutar att 9 kap. 12 § kyrkoordningen skall ha följande lydelse:
Rösträtt vid valet har den som innehar en anställning som präst eller diakon i stiftet eller i någon av dess församlingar och som är behörig att utöva uppdraget som präst eller diakon i Svenska kyrkan.
Präster och diakoner i övrigt har rösträtt enligt följande:
1. de som är verksamma i utlandskyrkan Domkapitlet i Visby stift
2. de som har anställning hos Svenska kyrkan
på nationell nivå och som inte är verksamma
i utlandskyrkan Domkapitlet i Uppsala stift
3. Övriga präster och diakoner folkbokförda
4. Övriga präster och diakoner Domkapitlet i Uppsala stift
Andra utskott
Kyrkorättsutskottet har yttrat sig över ett under diskussionen väckt förslag om en eventuell ändring i kyrkoordningen. Yttrandet Kr 2005:7y fogas till betänkandet som bilaga 1.
Utskottet
Bakgrund
Valet av de ledamöter och de ersättare i domkapitlet som skall vara präst- eller diakonvigda regleras i kyrkoordningens 9 kap. Enligt 10 § skall valet ske vid ett gemensamt möte med stiftets präster och diakoner med biskopen som valförrättare. Därvid röstar prästerna och diakonerna gemensamt fram ledamöterna och ersättarna. Röstberättigade som är förhindrade att närvara vid det gemensamma mötet får – när fråga är om val som sker med slutna sedlar – avge sina röster genom att sända valsedlarna med post eller bud. Valsedlarna för respektive val skall läggas i olika kuvert, vilka skall tillslutas och förses med egenhändigt undertecknad påskrift om innehållet. Kuverten måste för att valsedlarna skall tas med vid sammanräkningen vara valförrättaren tillhanda innan mötet börjar.
I specialmotiveringen till bestämmelsens föreslagna lydelse betonar Centralstyrelsen (CsSkr 1999:3 sid. 2–375) att valet skall ske vid ett gemensamt möte med de röstberättigade prästerna och diakonerna. Det anges också för tydlighetens skull att prästerna och diakonerna gemensamt skall rösta fram den ledamot som skall vara präst eller diakon.
Enligt kyrkolagen fanns en möjlighet att förhandsrösta per brev, om man var förhindrad att själv närvara vid valet. Denna möjlighet fördes inte över till kyrkoordningen i dess ursprungliga lydelse. Genom beslut vid 2002 års kyrkomöte blev det dock möjligt att förhandsrösta vid val till domkapitlet i Visby stift i samband med att utlandskyrkan knöts till det stiftet. Vid 2003 års kyrkomöte beslöts i enlighet med Kyrkorättsutskottets hemställan i betänkande Kr 2003:2 att möjligheten att rösta på förhand skulle utvidgas till att gälla i samtliga stift. Motiven för ändringen var att det mot bakgrund av allmänna demokratiska principer har ansetts naturligt att man så långt det är möjligt underlättar för dem som är röstberättigade vid ett val att kunna utöva sin rösträtt.
Valet skall enligt 15 § ske med slutna sedlar. Först hålls och sammanräknas valet av den ordinarie ledamoten respektive valen av de ordinarie ledamöterna var för sig. Därefter hålls valen av ersättare var för sig. Vid vart och ett av valen öppnas innan sammanräkningen börjar de kuvert som har sänts in. Valsedlarna tas ut, utan att läsas, och blandas med de valsedlar som har lämnats personligen. Vid lika antal röster avgörs utgången av valet genom lottning. Valen av ersättare får ske genom acklamation vid det gemensamma mötet. Begär röstberättigad som deltar i mötet omröstning skall sådan ske med slutna sedlar. Om valen sker genom acklamation skall insända valsedelskuvert förstöras utan att ha öppnats.
Rösträtt vid valet har enligt 12 § den som innehar en anställning som präst eller diakon i stiftet eller i någon av dess församlingar och som är behörig att utöva uppdraget som präst eller diakon i Svenska kyrkan. Centralstyrelsen konstaterar i sin skrivelse till 1999 års kyrkomöte (CsSkr 1999:3 sid. 2–375) att rösträttsreglerna överensstämmer med vad som gäller för att någon skall få vara präst- eller diakonledamot i domkapitlet enligt 1 och 2 §§ .
Vid valet av ledamöter och ersättare till Domkapitlet i Visby stift enligt 2 a § är även utlandsverksamma präster och diakoner röstberättigade. Dessa är visserligen formellt anställda av Svenska kyrkans nationella nivå, men är avsedda att omfattas av skrivningen i denna bestämmelse. Utlandskyrkan hör enligt 36 kap. 6 § till Visby stift och de präster och diakoner som är verksamma i utlandskyrkan kan därför sägas inneha en anställning i någon av Visby stifts församlingar.
I likhet med vad som gäller vid biskopsval (CsSkr 1999:3 sid. 2–366) torde med anställning i stiftet eller i någon av dess församlingar avses att vederbörande faktiskt har stiftet eller församlingen som arbetsgivare. Det betyder att en präst som är anställd hos någon annan arbetsgivare inom stiftets område inte har rösträtt, såvida hon eller han inte är tjänstledig från en befattning i stiftet eller i någon församling. Likaså bör det med innehar en anställning avses såväl fasta anställningar som vikariatsanställningar och även att vederbörande har en anställning men är tjänstledig från den. I avsaknad av uttrycklig reglering bör det vara förhållandena vid tidpunkten för valet som är avgörande för rösträtten.
Den utvidgning av antalet röstberättigade präster och diakoner som föreslås i motion 2005:50 är tänkt att omfatta alla präster och diakoner som domkapitlet har tillsyn över. I 57 kap. 1 § finns bestämmelser om biskopens och domkapitlets tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och samfälligheter samt över verksamheten i stiftet. Som bestämmelserna är utformade i 57 kap. avser tillsynen endast präster och diakoner anställda i stiftet och dess församlingar. Det är dock rimligt att biskopen och domkapitlet i det stift som enligt 31 kap.16 § och 32 kap. 16 § har att besluta i frågor om behörighet också har en vidare tillsynsfunktion även för dem som inte är anställda som präster och diakoner.
Överväganden
I motion 2005:37 anför motionären att det är ett omständligt förfarande när den ledamot och den ersättare som skall vara präst eller diakon i domkapitlet skall väljas, eftersom valet skall äga rum vid ett gemensamt möte med samtliga präster och diakoner som har en anställning i stiftet eller dess församlingar. Enligt motionären skulle valförfarandet förenklas om det istället kunde ske i de olika kontrakten med kontraktsprosten som valförrättare. Utskottet konstaterar att kontraktsvisa val skulle försvåra för de röstande att överblicka valets slutliga resultat. Då det samtidigt sker val av både ledamot och ersättare kan det vara angeläget för de röstande att veta vem som väljs till ledamot för att de skall kunna ta ställning till vem som bör väljas till ersättare. Utskottet anser därför att samtliga röstberättigade bör kommer samman för att gemensamt rösta fram de kandidater de finner lämpligast.
Utskottet har övervägt en begränsad ändring av kyrkoordningen så att fyllnadsval av ersättare skulle kunna ske genom röstning via post eller bud. Kyrkorättsutskottet har yttrat sig över förslaget (Kr 2005:7y) och avstyrkt en sådan ändring. Detta utskott avstår därför från att föreslå ändringen i kyrkoordningen.
Det föreslås i motion 2005:50 att inte bara de präster och diakoner som är i aktiv tjänst skall ha rösträtt utan samtliga präster och diakoner som domkapitlet har tillsyn över. Utskottet anser att endast präster och diakoner som innehar en anställning som präst eller diakon i stiftet eller i någon av dess församlingar skall ha rösträtt.
Mot bakgrund av vad som ovan sagts föreslår utskottet att motionerna 2005:37 och 2005:50 avslås.
Uppsala den 30 september 2005
På Organisationsutskottets vägnar
Evert Josefsson
Närvarande: Evert Josefsson, ordförande, Birgitta Björner, Stellan Johansson, Inger Wernersson, Aina Andersson, Torgny Larsson, Hans G. Erikson, Sven-Olof Karlsson, Kristina Lundgren, Mats Lindblad, Conny Tyrberg, Tomas Forsner, Per Lindberg, Stefan Landmark och Susann Torgerson.
Biskoparna Tony Guldbrandzén och Hans-Erik Nordin har deltagit i utskottets överläggningar.
Kyrkorättsutskottets yttrande
2005:7y
Fyllnadsval av ersättare till domkapitel
|
|
Till Organisationsutskottet
Med anledning av motion 2005:37 har Organisationsutskottet tagit initiativ till en kyrkoordningsändring avseende fyllnadsval av ersättare enligt 9 kap 10 § kyrkoordningen. Kyrkorättsutskottet har getts tillfälle att yttra sig över Organisationsutskottets förslag.
Förslaget innebär att det i 9 kap 10 §, sista stycket, ges möjlighet för biskopen att, när fråga är om fyllnadsval av präst- eller diakonvigd ersättare, besluta att sådant val kan ske på så sätt att de valberättigade avger sina röster genom att sända valsedlarna med post eller bud till valförrättaren.
Kyrkorättsutskottet har inga synpunkter på utformningen som sådan av den föreslagna bestämmelsen. Dock konstaterar utskottet att den föreslagna bestämmelsen torde kräva följdändringar i kyrkoordningen. Sålunda måste t ex klargöras hur det skall förfaras med nominering av kandidater och justering av protokoll. Mot bakgrund av det anförda avstyrker utskottet den föreslagna ändringen.
Vidare anser utskottet, utifrån de aspekter utskottet har att beakta, det olämpligt att i kyrkoordningen införa två sinsemellan olika ordningar för fyllnadsval; en för val av ordinarie ledamot och en för ersättare.
Uppsala den 29 september 2005
På Kyrkorättsutskottets vägnar
Lars Johnsson
Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Anna-Maria Björkman, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Lennart Andersson, Benny Jönsson, Gunilla Andersson, Stig-Göran Fransson, Inger Lif, Alvar Gahm, Inger Dafgård, Lennart Tildemyr, Margareta Börjesson och Ulla Eriksson.
Biskop Ragnar Persenius har deltagit i utskottets överläggningar.
|