Svenska kyrkan, Pressmeddelanden
Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Organisationsutskottets betänkande
2005:8
Biskopsval

Kyrkomötet

O 2005:8

Sammanfattning

I betänkandet behandlas tre motioner som rör biskopsval. Utskottet föreslår att motionerna avslås, då sättet att utse biskopar kommer att behandlas av demokratiutredningen.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att

1. avslå motion 2005:22.

2. avslå motion 2005:101.

3. avslå motion 2005:102.

Redogörelse för ärendet

Motionerna

Motion 2005:22 av Gunnel Mellqvist m.fl., Ändring av benämningen ”provval”

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att till nästa kyrkomöte framlägga förslag till ändring i kyrkoordningen av benämningen ”provval” vid biskopsval.

Motion 2005:101 av Lars Haraldsson, Möjlighet till brevröstning vid biskopsval

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att lägga fram förslag till ändring i kyrkoordningen så att präst som har förhinder vid valförrättning i biskopsval ges möjlighet att förhandsrösta genom brevröstning.

Motion 2005:102 av Lars Haraldsson, Ändring av röstsammanräkning vid biskopsval

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att lägga fram förslag till ändring i kyrkoordningen så att röstsammanräkningen vid biskopsval sker för hela stiftet och inte som nu för respektive valkrets.

Utskottet

Bakgrund

Frågan om hur biskopar utses har varit föremål för behandling vid tidigare kyrkomöten. I betänkande O 2003:5 Biskopsval behandlades två motioner angående val av biskop. I en av motionerna föreslogs att diakonerna ges rätt att delta i val av biskop och i den andra förslogs att det utarbetas ett förslag till förändrat valsätt vid biskopsval. I sistnämnda motion framhölls att det borde göras en utvärdering av gällande ordning. I sina överväganden angav detta utskott att det erfarit att diakonernas rösträtt vid biskopsval och sättet att utse biskop behandlas i de direktiv som Kyrkostyrelsen beslutat skall gälla för utredningen om demokrati och delaktighet i Svenska kyrkan. Utskottet föreslog därför att motionerna skulle avslås. Kyrkomötet beslutade i enlighet med utskottets förslag.

Även vid 2004 års kyrkomöte behandlade detta utskott två motioner rörande val av biskop. Den ena gällde liksom föregående år diakoners rösträtt. I den andra föreslogs att valet skall ske i två steg. Först en nominering av kvinnliga och manliga kandidater på stiftsnivå samt val och därefter skulle Kyrkostyrelsen utse en av de tre som fått flest röster till biskop. I betänkande O 2004:6 Biskopsval konstaterade detta utskott i likhet med föregående år att de aktuella frågorna kommer att behandlas av utredningen om demokrati och delaktighet i Svenska kyrkan. Båda motionerna avslogs av Kyrkomötet.

Kyrkostyrelsen fastställde den 18 december 2003 direktiv för utredningsarbetet om demokrati och delaktighet i Svenska kyrkan. Utredningsarbetet skulle bedrivas i två etapper. Den första avslutades med att betänkandet Demokratin är en successiv uppenbarelse (SKU 2005:2) lades fram i februari i år. Avsikten med den första etappen har varit att först belysa vissa grundläggande och principiella frågor. I utredningsarbetets andra etapp skall mer konkreta frågeställningar behandlas och förslag till eventuella förändringar i kyrkoordningen läggas fram. Utredningsarbetet beräknas vara klart under hösten 2007.

I de nu aktuella motionerna angående sättet att utse biskop begärs dels ändring av benämningen provval, dels möjlighet till brevröstning vid biskopsval, dels ändring av röstsammanräkningen vid biskopsval.

Valet av biskop regleras i kyrkoordningens 8 kap. Enligt 24 § skall provvalet ske på betryggande sätt enligt anvisningar som stiftsstyrelsen utfärdar. Rösträtt i provvalet har de som har rösträtt i biskopsvalet. I och med kyrkoordningen fick provvalet en annan ställning än det haft tidigare. Det blev den officiella formen för nominering av kandidater till biskopsvalet. Stiftsstyrelsen har fått befogenhet att utfärda anvisningar för hur provvalet skall gå till.

Enligt 25 § skall stiftsstyrelsen omedelbart efter det att rösterna räknats anslå resultatet av provvalet på stiftets anslagstavla. Så snart provvalet inte längre kan överklagas skall resultatet överlämnas till Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar för prövning av kandidaternas behörighet. När kyrkoordningsförslaget behandlades vid 1999 års kyrkomöte och man ville ge provvalet en fastare form, som bl.a. fick till följd att man inte kunde rösta på någon som inte hade deltagit i provvalet och behörighetsprövats av Ansvarsnämnden, blev det också av rättssäkerhetsskäl nödvändigt att göra provvalet överklagbart.

I nivåutredningens betänkande angavs att provvalet mycket väl kunde ske genom brevröstning (SKU 1998:3 sid. 174). Även om provvalet i det förslaget inte fullt ut hade samma ställning som enligt nu gällande ordning, får det antas att detsamma fortfarande gäller och att alltså brevröstning som metod ryms inom kravet enligt 24 § att provvalet skall ske på betryggande sätt.

Enligt 27 och 28 §§ samlas de röstberättigade vid biskopsval enligt en bestämd ordning. Det har ansetts viktigt att de röstande kommer samman för att avge sina röster och då ges tillfälle att utbyta synpunkter och argument rörande biskopskandidaterna. Särskilt betydelsefullt blir detta om provvalet sker genom brevröstning.

Enligt kyrkolagen fanns, för en präst som på grund av ”laga förfall” inte kunde delta i valförrättningen personligen, en möjlighet att förhandsrösta genom att sända sina valsedlar till kontraktsprosten. Denna möjlighet tillkom för att prästerna till skillnad från elektorerna inte har någon ersättare. En sådan förhandsröstning har dock ansetts komplicera valproceduren. Eftersom stiftsstyrelsen nu kan tillkännage tidpunkten för valet lång tid i förväg, vilket ger en reell möjlighet för de flesta att kunna delta, har det ansetts att förhandsröstningen kan slopas. Det medför att den som vill delta i biskopsvalet måste infinna sig personligen till valförrättningen; inte heller här tillåts någon röstning genom fullmakt.

Enligt 32 § skall en preliminär sammanräkning av rösterna ske i vallokalen innan förrättningen avslutas. Röstsammanräkningen är offentlig och skall ske utan avbrott. De röstberättigade skall bland sig utse två personer som tillsammans med valförrättaren skall svara för röstsammanräkningen. Ordningen med en preliminär röstsammanräkning för att bl.a. tillgodose massmedias intresse av att snabbt få veta valresultatet diskuterades redan på kyrkolagens tid. Med hänsyn till hur valsystemet då var uppbyggt och till risk för röjande av valhemligheten, om kontraktsprostarna skulle öppna de i många fall fåtal avgivna rösterna från prästerna, ansågs det inte lämpligt att införa preliminär rösträkning. Med kyrkoordningens införande av direkt avgörande val och ett förenklat förfarande i övrigt har det dock ansetts möjligt att ha preliminär sammanräkning (SKU 1998:3 sid. 175 f. ). Omedelbart efter att den preliminära rösträkningen har avslutats skall valförrättaren till stiftsstyrelsen överlämna en förteckning över de röstande, protokollet samt valsedlar i förseglade omslag. Stiftsstyrelsen skall sedan enligt 33 § göra den slutliga sammanräkningen av valresultatet.

Överväganden

Utskottet delar den uppfattning som kommer till uttryck i motion 2005:22 att benämningen provval är mindre lämplig. Angående förslaget i motion 2005:101 om att präst skall ges möjlighet att förhandsrösta genom brevröstning menar utskottet att det samtidigt är angeläget att de röstande kommer samman för att avge sina röster och därmed får tillfälle att utbyta synpunkter rörande biskopskandidaterna. Beträffande motion 2005:102 anser utskottet att det är angeläget att valhemligheten inte röjs, men anser samtidigt att en ordning med preliminär röstsammanräkning är viktig bl.a. för att tillgodose intresset av att snabbt få veta valresultatet.

Utskottet konstaterar i likhet med föregående års kyrkomöte att sättet att utse biskopar kommer att behandlas av demokratiutredningen och att de nu aktualiserade frågorna inte bör lyftas ur utredningens uppdrag och avgöras vid årets kyrkomöte. Utskottet utgår från att utredningen i sitt arbete kommer att beakta de frågor som aktualiserats. Utskottet föreslår därför att motionerna avslås.

Uppsala den 30 september 2005

På Organisationsutskottets vägnar

Evert Josefsson

    Lena Källgren Rommel

Närvarande: Evert Josefsson, ordförande, Birgitta Björner, Stellan Johansson, Inger Wernersson, Aina Andersson, Torgny Larsson, Hans G. Erikson, Sven-Olof Karlsson, Kristina Lundgren, Mats Lindblad, Conny Tyrberg, Tomas Forsner, Per Lindberg, Stefan Landmark och Susann Torgerson.

Biskoparna Tony Guldbrandzén och Hans-Erik Nordin har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page