Svenska kyrkan, Pressmeddelanden
Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Organisationsutskottets betänkande
2005:2
Församlingsindelning och församlingsinstruktion

Kyrkomötet

O 2005:2

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:11, Förslag till ändringar i kyrkoordningen, avsnitt 2 Församlingsindelning och församlingsinstruktion. Utskottet tillstyrker Kyrkostyrelsens förslag till ändringar i kyrkoordningen och föreslår även bifall till en motion att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att vidtaga åtgärder för att främja lekmannaförkunnelsen för att därigenom värna om den söndagliga gudstjänsten i församlingarna.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar

1. att anta Kyrkostyrelsens förslag till ändringar i kyrkordningen i den del det avser att 17 kap. 3 § skall ha den lydelse som framgår av bilaga 1,

2. att anta Kyrkostyrelsens förslag till ändringar i kyrkordningen i den del det avser att 37 kap. 2 § skall ha den lydelse som framgår av bilaga 1,

3. att avslå motion 2005:77 punkt 1,

4. att med bifall till motion 2005:77 punkt 2, ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att vidtaga åtgärder för att främja lekmannaförkunnelsen för att därigenom värna om den söndagliga gudstjänsten i församlingarna.

Redogörelse för ärendet

Skrivelsen

Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:11, Förslag till ändringar i kyrkoordningen, avsnitt 2 Församlingsindelning och församlingsinstruktion

Kyrkomötet beslutar att anta Kyrkostyrelsens förslag till ändringar i kyrkoordningen. (Bilaga 1)

Motionen

Motion 2005:77 av Torgny Larsson Församlingarnas gudstjänster

1. Kyrkomötet beslutar att avslå Kyrkostyrelsens förslag om ändrad lydelse av kyrkoordningens 17 kap. 3 § om församlingarnas huvudgudstjänster.

2. Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att vidtaga åtgärder för att främja lekmannaförkunnelsen för att därigenom värna om den söndagliga gudstjänsten i församlingarna.

Läronämnden

Läronämnden har yttrat sig över skrivelsen. Yttrandet, Ln 2005:2y, bifogas som bilaga 2.

Andra utskott

Utskottet har inhämtat yttranden från Gudstjänstutskottet (G 2005:3y), bilaga 3, samt Kyrkorättsutskottet (Kr 2005:3y), bilaga 4.

Utskottet

Bakgrund

Skrivelsen

Kyrkostyrelsen föreslår i sin skrivelse att domkapitlets möjligheter att meddela undantag från huvudbestämmelsen om att huvudgudstjänst skall hållas alla söndagar och kyrkliga helgdagar arbetas om och förenklas, samtidigt som det klargörs att domkapitlets beslut i frågan skall framgå av församlingsinstruktionen. I den föreslagna 37 kap. 2 § kyrkoordningen anges att om domkapitlet i församlingsinstruktionen har medgivit sådana undantag från huvudregeln får en församling undantas från en indelningsändring. Kyrkostyrelsen konstaterar dock att gudstjänstkriteriet i 37 kap. 2 § fortfarande innebär att det i församlingen skall firas en huvudgudstjänst varje söndag och annan kyrklig helgdag eller åtminstone en gudstjänst varje vecka.

Tidigare behandling

I Organisationsutskottets betänkande O 2004:1 Strukturfrågor uppdrog 2004 års kyrkomöte åt Kyrkostyrelsen att överväga en komplettering av kyrkoordningen så att, i avsnittet om församlingskriterierna, församlingsinstruktionen omnämns som ett redskap för att tillgodose pastorala behov och beakta lokala förhållanden. Bakgrunden var ett antal motioner om det s.k. gudstjänstkriteriet enligt vilket det i församlingen skall firas en huvudgudstjänst varje söndag och annan kyrklig helgdag eller åtminstone en gudstjänst varje vecka om inte domkapitlet har medgivit något annat.

Utifrån Läronämndens yttrande (Ln 2004:5y) i vilket bl.a. angavs att kriterierna för en församling inte har som huvudsyfte att driva fram strukturförändringar och att gudstjänstlivet alltid måste utformas med hänsyn till lokala förhållanden lyfte Organisationsutskottet fram den process som arbetet med församlingsinstruktionen utgör.

Lekmannapredikan

Genom 17 kap. 14 § kyrkoordningen får kyrkoherden ge tillstånd åt någon som är döpt och tillhör eller är anställd för en församling i pastoratet att predika och leda gudstjänsten vid en viss eller vissa av de gemensamma gudstjänsterna i någon av pastoratets församlingar. Ett sådant tillstånd får inte ges om frågan har prövats av biskopen enligt 13 § första stycket och biskopen har vägrat tillstånd. Kyrkoherden skall för varje år anmäla till biskopen vilka som fått ett sådant tillstånd och vilka gudstjänster det har gällt. Slutligen gäller att kyrkoherdens tillstånd inte får avse sakramentsförvaltningen eller att leda de kyrkliga handlingarna.

I Läronämndens yttrande (1999:3y) angående kyrkoordningens reglering av lekmäns förkunnelse i gudstjänsten betonas att väsentliga principer för ansvaret för församlingens gudstjänstliv kommer till uttryck i förslaget. Läronämnden stödde också syftet ”att hålla samman Svenska kyrkan i en gemensam trostolkning, ansvarsfördelning och grundläggande regler för samråd” genom denna form av reglering.

Vid Kyrkomötet 2000 ställdes en fråga om lekmannaledda gudstjänster och om dessa kan uppfylla kyrkoordningens krav på gudstjänstfrekvensen i en församling. I Kyrkostyrelsens svar konstaterades att möjligheten med lekmannaledda gudstjänster just är tänkt att kunna underlätta för församlingarna att ha ett regelbundet gudstjänstliv.

I Gudstjänstutskottets betänkande 2002:6, Tillstånd att leda gudstjänst, med anledning av en motion om utökade möjligheter för kyrkoherden att ge tillstånd för att leda gudstjänst uttalades bl.a.:

Utskottet anser att arbetet med att inspirera lekmän till ökat ansvarstagande och delaktighet i församlingarnas gudstjänster är en mycket viktig uppgift i kyrkan idag. Detta arbete har bara påbörjats och har ett gott stöd i den nuvarande kyrkoordningens utformning. Den är teologiskt väl grundad i en luthersk syn på det allmänna prästadömet. Utskottet betonar vikten av att lekmannapredikantens identitet får växa fram i det lokala församlingssammanhanget. Den nuvarande kyrkoordningen medger ett förenklat förfarande jämfört med det tidigare veniainstitutet eftersom kyrkoherden nu kan ge det tillstånd som tidigare endast biskopen kunde ge. Dessutom finns möjlighet inom den nuvarande kyrkoordningen att lekman från annan församling kan predika i en gudstjänst där församlingsprästen deltar, likaså kan biskop på kyrkoherdes förfrågan, ge tillstånd till en person från annan församling att predika och leda gudstjänst. Någon förändring av den grundläggande intentionen i kyrkoordningen är det dock inte frågan om.

En förändring av kyrkoordningen enligt motionens förslag skulle försvåra biskoparnas tillsynsuppdrag. Utskottet delar motionärens vilja att avhjälpa framtida befarad prästbrist, men tänker att andra tillvägagångssätt är möjliga än den i motionen föreslagna kyrkoordningsändringen. Därför föreslår utskottet att motion 2002:41 avslås.

Överväganden

Utskottet anser att Kyrkostyrelsens förslag till ändringar överensstämmer väl med Kyrkomötets beslut 2004. Organisationsutskottet uttalade i betänkandet 2004:2, Strukturfrågor:

Utifrån läronämndens yttrande om att gudstjänstlivet alltid måste utformas med hänsyn till lokala förhållanden och att pastorala hänsyn måste tas vill utskottet lyfta fram den process som arbetet med församlingsinstruktionen utgör. Tillämpningen och övervägandena kring gudstjänstkriteriet i 17 kap. 3 § har en klar koppling till fastställande och utfärdande av församlingsinstruktionen. Härigenom garanteras att församlingens, kyrkoherdens och stiftets överväganden samordnas och förankras. Förändringar i församlingsstrukturen måste ske i en öppen dialog mellan dem som har olika uppgifter och ansvar i en sådan process. Denna process är ett samspel mellan församlingar och stift, liksom mellan de båda stiftsorganen domkapitel och stiftsstyrelse. Det är viktigt att församlingskriterierna tar sin utgångspunkt i vad församlingen är och inte i att den måste bestå av ett visst antal människor. Därför ger kyrkoordningen möjligheter till att finna lokala lösningar och stimulerar till ett lokalt engagemang.

Utskottet konstaterar att erfarenheterna kring tillämpningen av kyrkoordningen i dessa delar kan vara begränsade men vill dock lyfta fram att det finns dokumenterade erfarenheter och utvärderingar i olika stift.

Utskottet vill peka på att den föreslagna regleringen utgår från församlingsinstruktionen som ett tillsynsinstrument. Församlingsinstruktionen är ett levande dokument i församlingen och det finns skäl att betona att regleringar i församlingsinstruktionen inte innebär att stiftets och församlingarnas strukturarbete kan sättas åt sidan. Det är ett grundläggande kriterium för en församling att en huvudgudstjänst firas alla söndagar och kyrkliga helgdagar eller att åtminstone en gudstjänst firas varje vecka och de föreslagna reglerna skapar ett bra redskap för att kunna ta pastorala hänsyn.

Utskottet anser att motion 2005:77 punkt 1 skall avslås då förslaget till reglering i kyrkoordningen överensstämmer med vad utskottet tidigare uttalat.

Utskottet känner däremot i likhet med motionären i motion 2005:77 oro för att det i många kyrkor inte finns ett regelbundet gudstjänstliv. Detta är en verklighet i såväl stadsförsamlingar med flera kyrkorum som på landsbygden. Kyrkor som stängs och sammanlysta gudstjänster minskar tillfällena för gemenskap i gudstjänsten.

Mot denna bakgrund är det uppenbart att ett ökat inslag av lekmannaförkunnelse kan underlätta så att fler gudstjänster kan firas. Detta sker då som ett komplement till normalordningen där gudstjänster leds av präster. Dessa lekmannaledda gudstjänster kan firas som gudstjänster enligt kyrkohandboken eller i form av exempelvis samtal kring dagens texter. Mot bakgrund av detta bör motion 2005:77 punkt 2 bifallas.

Uppsala den 30 september 2005

På Organisationsutskottets vägnar

Evert Josefsson

    Per Westberg

Närvarande: Evert Josefsson, ordförande, Birgitta Björner, Stellan Johansson, Inger Wernersson, Aina Andersson, Torgny Larsson, Hans G. Erikson, Sven-Olof Karlsson, Kristina Lundgren, Mats Lindblad, Conny Tyrberg, Tomas Forsner, Per Lindberg, Stefan Landmark och Susann Torgerson.

Biskoparna Tony Guldbrandzén och Hans-Erik Nordin har deltagit i utskottets överläggningar.

Bilaga 1

Ändringar i kyrkoordningen

Härigenom föreslås i fråga om kyrkoordningen (SvKB 1999:1)att 17 kap. 3 § samt att 37 kap. 2 § skall ha följande lydelse,

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

17 kap. Gudstjänstliv

3 § I varje församling skall det firas en huvudgudstjänst alla söndagar och kyrkliga helgdagar.

      En huvudgudstjänst får dock firas gemensamt för två eller flera församlingar, om domkapitlet medger det. Innan domkapitlet fattar ett sådant beslut skall de berörda församlingarna ges tillfälle att yttra sig.

      Om församlingens huvudgudstjänst flyttas till en annan församling skall en gudstjänst ändå firas i församlingen under veckan.

      Finns det särskilda skäl får domkapitlet medge undantag från bestämmelserna i tredje stycket.

      Finns det särskilda skäl får domkapitlet på begäran av en församling i församlingsinstruktionen besluta om undantag från bestämmelserna i första stycket. I ett sådant beslut skall domkapitlet ange vad som i stället skall gälla i fråga om församlingens gudstjänstliv. Om beslutet gäller enstaka tillfällen behöver det inte finnas i församlingsinstruktionen.

37 kap. Ändringar i indelningen

2 § Följande kriterier gäller för församling:

      1. I församlingen firas en huvudgudstjänst varje söndag och annan kyrklig helgdag eller åtminstone en gudstjänst varje vecka om inte domkapitlet har medgivit något annat.

      2. I församlingen finns minst ett kyrkorum, invigt i Svenska kyrkans ordning.

      3. I församlingen finns människor som tar ansvar för att församlingens uppgifter blir utförda och som är beredda att åtaga sig förtroendeuppdragen i församlingen.

      Om det finns särskilda skäl får en församling undantas från en indelningsändring även om den inte uppfyller dessa kriterier.

2 § Följande kriterier gäller för församling:

      1. I församlingen firas en huvudgudstjänst varje söndag och annan kyrklig helgdag eller åtminstone en gudstjänst varje vecka.

      2. I församlingen finns minst ett kyrkorum, invigt i Svenska kyrkans ordning.

      3. I församlingen finns människor som tar ansvar för att församlingens uppgifter blir utförda och som är beredda att åtaga sig förtroendeuppdragen i församlingen.

      Om domkapitlet i församlingsinstruktionen har medgivit undantag från bestämmelserna i första stycket eller om det annars finns särskilda skäl får en församling undantas från en indelningsändring även om den inte uppfyller dessa kriterier.

_______________

Denna bestämmelse träder i kraft den 1 januari 2006.

Läronämndens yttrande

2005:2y

Församlingsindelning

Till Läronämnden har för yttrande överlämnats Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:11 samt motionerna 2005:27, 2005:77, 2005:94 och 2005:100.

Läronämnden har i anslutning till behandling av motioner 2004 (Ln 2004:5) yttrat bl.a. följande om församlingskriterierna:

Grundkriterierna ska fungera som spegel och riktmärke. De har däremot inte som huvudsyfte att driva fram strukturförändringar. Kriterierna skall inte vara en börda utan en drivkraft till reflektion och förnyelse.

Gudstjänstkriteriet i kyrkoordningen anger som normalordning att huvudgudstjänst firas varje sön- och helgdag. Huvudgudstjänsten är bunden till kyrkohandboken och leds normalt av en präst. I de fall denna ordning inte kan upprätthållas firar församlingen åtminstone en gudstjänst i veckan. Det är en gemensam gudstjänst, öppen för alla, och kan vara mycket enkel till sin form. Gudstjänstlivet måste alltid utformas med hänsyn till lokala förhållanden. Pastorala hänsyn måste tas.

Gudstjänstkriteriet gäller något så grundläggande som att det i en kristen församling finns ett gemensamt andligt liv, ett gudstjänstliv, där evangelium förkunnas och sakramenten utdelas.

Läronämnden vill i anslutning till Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:11, avsnittet om Gudstjänstliv, samt motionerna 2005:27, 2005:77 och 2005:94 framhålla

1. principen att det i en församling firas gudstjänst varje sön- och helgdag och åtminstone varje vecka, samt att pastorala hänsyn till lokala förutsättningar tas vid utformningen av gudstjänstlivet,

2. att stiftet, förutom att utgå från församlingskriterierna, behöver ta pastorala och praktiska hänsyn vid beslut om församlingsindelningen,

3. att, med tanke på församlingsinstruktionens betydelse som församlingens gemensamma dokument för den grundläggande uppgiften, det är konsekvent att lokala riktlinjer och ramar för gudstjänstlivet regleras genom denna,

4. betydelsen av kyrkoherdens lednings- och tillsynsansvar för gudstjänstlivets utveckling, och det angelägna i att inom ramen för detta utveckla lekmannaledda gudstjänster och inspirera till förkunnelse av andra än de som är vigda till uppdrag inom kyrkans vigningstjänst.

I anslutning till motion 2005:100 vill Läronämnden framhålla att en bearbetning av frågor om gudstjänstlivet som helhet och dess betydelse för en församlings identitet är lika angelägen för stora som för små församlingar. I detta sammanhang finner Läronämnden att begreppet huvudgudstjänst behöver bli föremål för prövning.

Uppsala den 30 augusti 2005

På Läronämndens vägnar

KG Hammar

    Ingemar Söderström

Närvarande: Ärkebiskop KG Hammar, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Martin Lind, biskop Erik Aurelius, biskop Jonas Jonson, biskop Claes-Bertil Ytterberg, biskop Anders Wejryd*, biskop Christina Odenberg, biskop Carl Axel Aurelius, biskop Esbjörn Hagberg, biskop Tony Guldbrandzén*, biskop Hans Stiglund, biskop Lennart Koskinen, biskop Caroline Krook, Edgar Almén, Astrid Andersson Wretmark, Fredrik Lindström, Jesper Svartvik, Curt Forsbring, Cristina Grenholm och Ann-Cathrin Jarl.

* Ej närvarande vid betänkandets slutjustering.

Gudstjänstutskottets yttrande

2005:3y

Förslag till ändringar i kyrkoordningen och församlingarnas huvudgudstjänster

Till Organisationsutskottet

Gudstjänstutskottet har getts tillfälle att yttra sig över Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:11, Förslag till ändringar i kyrkoordningen, avsnitt 2 och Motion 2005:77 Församlingarnas huvudgudstjänster.

Utskottet konstaterar att ett grundläggande kriterium för en församling är att en huvudgudstjänst firas alla söndagar och kyrkliga helgdagar eller att åtminstone en gudstjänst firas varje vecka. Kyrkoordningen reglerar vissa möjligheter till undantag från den ordningen. Utskottet befarar att det förslag som Kyrkostyrelsen nu presenterar i skrivelsen kan innebära att utrymmet för undantag blir större än nu gällande ordning.

Utskottet vill betona vikten av att de lokala församlingarnas gudstjänstliv behandlas med stor respekt. Samtidigt som utskottet vill framhålla församlingens eget ansvar för det lokala gudstjänstlivet menar utskottet att det kan finnas en risk för att kriterierna för församlingsbegreppet successivt förändras om undantag skrivs in i församlingsinstruktionen. Det bör enligt utskottet finnas en tydlighet vad gäller kriterierna för vad det innebär att vara en församling. Om undantag skrivs in i församlingsinstruktionen är de i praktiken inga undantag och kriterierna förändras.

Utskottet menar avslutningsvis att det behöver finnas en flexibilitet och en frihet i församlingarna som gör det enklare att finna alternativa lösningar. Möjligheten att fira lekmannaledda gudstjänster, som motionären påtalar i motion 2005:77, är ett exempel på en sådan lösning som utskottet vill stödja.

Uppsala den 29 september 2005

På Gudstjänstutskottets vägnar

Alve Svensson

    Xiomara von Börtzell

Närvarande: Alve Svensson, ordförande, Ulla-Britt Emanuelsson, Timmy Leijen, Britt Andersson, Carina Hallesten Hansson, Evy Åberg, Mats Hagelin, Glenn Håkansson, Kjell Söderberg, Anders Åkerlund, Tomas Lång, Lisbet Båfält, Lars Ekblad, Lena Petersson och Christina Holmgren.

Biskoparna Martin Lind och Erik Aurelius har deltagit i utskottets överläggningar.

Reservation

Anders Åkerlund, Tomas Lång och Lisbeth Båfält reserverar sig till förmån för Kyrkostyrelsens förslag.

Kyrkorättsutskottets yttrande

2005:3y

KsSkr 2005:11 avsnitt 2 och motion 2005:77

Till Organisationsutskottet

Kyrkorättsutskottet har getts tillfälle att yttra sig över Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:11 avsnitt 2 Församlingsindelning och församlingsinstruktion och motion 2005:77 Församlingarnas huvudgudstjänster.

Den föreslagna ändringen i 17 kap. 3 § kyrkoordningen innebär en förenkling rörande dispens från huvudprincipen om huvudgudstjänst alla söndagar och kyrkliga helgdagar i varje församling. Domkapitlet får möjlighet att reglera gudstjänstlivet genom beslut i församlingsinstruktionen.

Om den ovan föreslagna ändringen beslutas, ges enligt förslaget till ändring i 37 kap. 2 § en möjlighet för stiftsstyrelsen att, utifrån ett av domkapitlet fattat beslut om undantag från kravet på gudstjänst varje vecka, undanta en församling från en indelningsändring. Stiftsstyrelsen är dock inte bunden av det av domkapitlet fattade beslutet. Det blir alltså ingen kompetensmässig konflikt mellan de båda stiftsorganen.

Ur de synpunkter som kyrkorättsutskottet har att beakta tillstyrker utskottet den föreslagna ändringen.

Förslaget i motion 2005:77 p. 1 innebär att kyrkoordningen inte ändras. Motionen är alltså ur kyrkorättslig synpunkt möjlig att bifalla. Vid bifall till motionen kan inte den föreslagna ändringen i 37 kap 2 § genomföras.

Uppsala den 28 september 2005

På Kyrkorättsutskottets vägnar

Lars Johnsson

    Bengt Stigner

Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Anna-Maria Björkman, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Lennart Andersson, Benny Jönsson, Gunilla Andersson, Stig-Göran Fransson, Inger Lif, Alvar Gahm, Inger Dafgård, Lennart Tildemyr, Margareta Börjesson oh Ulla Eriksson.

Biskop Ragnar Persenius har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page