|
Organisationsutskottets betänkande
2005:1
Förtroendevalda styrorgan på nationell nivå m.m.
|
Kyrkomötet
O 2005:1
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:8, Förtroendevalda styrorgan på nationell nivå m.m. Utskottet tillstyrker i huvudsak Kyrkostyrelsens förslag samt föreslår avslag på en motion i vilken det föreslås att den del av förslaget som gäller kyrkofonden skall återremitteras till Kyrkostyrelsen för förnyad beredning. Utskottet föreslår att en biskop skall vara en av ledamöterna i Nämnden för utbildning, forskning och kultur.
Fyra av utskottets ledamöter har avgivit en reservation där de föreslår att det inte skall inrättas någon nämnd för utbildning, forskning och kultur.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Ändringar i kyrkoordningen
Kyrkomötet beslutar anta utskottets förslag till ändringar i kyrkoordningen enligt bilaga 1 innebärande
1. dels att 10 kap. 5 §, 12 kap. 4, 7 och 8 §§, 44 kap. 20 §, 45 kap. och 46 kap. 16 § skall upphöra att gälla,
2. dels att rubrikerna före 12 kap. 7 § och 44 kap. 20 § skall upphöra att gälla,
3. dels att inledningen till elfte avdelningen skall ha ändrad lydelse,
4. dels att 10 kap. 3 och 6 §§, 11 kap. 9 §, 12 kap. 3, 9 och 11–13 a §§, 33 kap. 9 §, 42 kap. 2-5 §§, 44 kap. 1, 3, 6-9, 12, 13, 15 och 19 §§, 46 kap. 6 § samt 51 kap. 2, 5 och 6 §§ skall ha ändrad lydelse,
5. dels att det skall införas tre nya paragrafer, 12 kap. 3a §, 34 kap. 16 a § och 51 kap. 2 a §,
6. dels att en rubrik med lydelsen ”Garantier för kyrkliga organ med pensionsåtaganden” införs före 34 kap. 16 a §,
7. dels att en rubrik med lydelsen ”Uppgiftsskyldighet” införs före 44 kap. 21 §.
samt
8. att avslå motion 2005:104.
Övriga ändringar
Kyrkomötet beslutar anta utskottets förslag enligt bilaga 1 innebärande
1. ändringar i arbetsordningen för Kyrkomötet.
2. ändringar i ersättningsstadgan.
3. ändringar i instruktionen för Nämnden för internationell mission och diakoni.
4. instruktion för Nämnden för utbildning, forskning och kultur.
5. ändringar i instruktionen för Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet.
6. att instruktionerna för Kyrkofondens styrelse och för Nämnden för kyrkolivets utveckling skall upphöra att gälla den 25 september 2006.
Redogörelse för ärendet
Skrivelsen
Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:8 Förtroendevalda styrorgan på nationell nivå m.m.
1. Kyrkomötet beslutar att anta utskottets förslag till ändringar i kyrkoordningen.
2. Kyrkomötet beslutar att anta utskottets förslag till ändringar i arbetsordningen för Kyrkomötet.
3. Kyrkomötet beslutar att anta utskottets förslag till ändringar i ersättningsstadgan.
4. Kyrkomötet beslutar att anta utskottets förslag till ändringar i instruktionen för Nämnden för internationell mission och diakoni.
5. Kyrkomötet beslutar att anta utskottets förslag till instruktion för Nämnden för utbildning, forskning och kultur.
6. Kyrkomötet beslutar att anta utskottets förslag till ändringar i instruktionen för Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet.
7. Kyrkomötet beslutar att instruktionerna för Kyrkofondens styrelse och för Nämnden för kyrkolivets utveckling skall upphöra att gälla den 25 september 2006.
Motionen
Motion 2005:104 av Suzanne Fredborg, Förtroendevalda styrorgan på nationell nivå
Kyrkomötet beslutar att återremittera Kyrkostyrelsens förslag i KsSkr 2005:8 vad gäller kyrkofonden för förnyad beredning.
Andra utskott
Utskottet har inhämtat yttranden från Ekonomi- och egendomsutskottet (EE 2005:2y), bilaga 2, Ekumenikutskottet (Eu 2005:4y), bilaga 3, Kyrkolivsutskottet (Kl 2005:3y), bilaga 4 samt Kyrkorättsutskottet (Kr 2005:2y), bilaga 5 och (Kr 2005:11y), bilaga 6.
Utskottet
Bakgrund
Kyrkostyrelsen föreslår i sin skrivelse att det inför kommande år skall finnas en nämnd för internationell mission och diakoni, en nämnd för utbildning, forskning och kultur samt en nämnd för Svenska kyrkan i utlandet. Kyrkofondens styrelse avskaffas och Kyrkostyrelsen ges det fulla ansvaret för förvaltningen av den nationella nivåns kapital och för det ekonomiska utjämningssystemet. Nämnden för kyrkolivets utveckling avvecklas. Bestämmelserna i kyrkoordningen om den nationella nivåns uppgifter skall enligt Kyrkostyrelsens förslag kompletteras så att där framgår att även arbetet med forskning och med kultur ingår. Som en följd av detta föreslås att nya bestämmelser förs in i kyrkoordningen om en nämnd för utbildning, forskning och kultur samt om den nämndens sammansättning.
I skrivelsen föreslås vidare att det inte skall finnas några särskilda bestämmelser om till vem Kyrkostyrelsen kan överlämna ärenden för handläggning utan detta får fritt prövas av styrelsen. Förbud att delegera beslut om utfärdande av bestämmelser skall, enligt Kyrkostyrelsen förslag, dock finnas kvar.
När det gäller de nuvarande reglerna om Kyrkofondens styrelses uppgifter kring kyrkoavgifter och det ekonomiska utjämningssystemet föreslås att dessa i fortsättningen skall fullgöras av Kyrkostyrelsen. Kyrkoordningens bestämmelser om kyrkofonden tas bort ur kyrkoordningen.
De föreslagna ändringarna i den nationella nivåns organisation skall träda i kraft den 25 september 2006.
Till kyrkostyrelsens skrivelse har fogats en reservation mot Kyrkostyrelsens beslut att föreslå att en nämnd för utbildning, forskning och kultur inrättas.
Överväganden
Utskottet tillstyrker Kyrkostyrelsens förslag i huvudsak men föreslår att Nämnden för utbildning, forskning och kultur i likhet med Nämnden för internationell mission och diakoni och Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet har en biskop som ledamot.
Utskottet föreslår att motion 2005:104 avslås då det inte finns skäl att i denna del frångå Kyrkostyrelsens förslag.
Utskottet konstaterar att den nuvarande Nämnden för kyrkolivets utveckling skall stödja Kyrkostyrelsen i dess uppdrag rörande frågor inom nämndens ansvarsområde. För detta arbete skall nämnden följa och analysera förändringar i kyrka och samhälle [3 § första stycket Instruktion för Nämnden för kyrkolivets utveckling (SvKB 2003:5)]. Utskottet vill i denna del betona vikten av att utvecklings- och samhällsfrågor inom nämndens ansvarsområde sätts i fokus något som bl.a. betonas genom att rubriken i kyrkoordningsregleringen av nämnderna är ”Nämnderna för planering, samordning och utveckling”.
Utskottet instämmer i Ekonomi- och egendomsutskottets yttrande (EE 2005:2y):
Kyrkofondens styrelse har utfört ett gediget arbete inom alla sina ansvarsområden. Utskottet förväntar sig att Kyrkostyrelsen med samma kraft och fokus tar sig an frågeställningarna som rör allt från etisk kapitalförvaltning till det inomkyrkliga utjämningssystemet. Utskottets förhoppning är att Kyrkostyrelsen vid valet av arbetsformer även i fortsättningen beaktar ett såväl geografiskt som kunskapsmässigt brett förtroendemannainflytande. Det är av stor vikt att de frågor som Kyrkofondens styrelse arbetat med, särskilt frågor rörande etisk kapitalförvaltning, inte överlåts för rutinmässig tjänstemannahantering.
Utskottet instämmer även i Ekonomiutskottets förslag att ersättningsstadgans 8 § skall ändras så att även ordföranden i Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet erhåller ett fast årligt arvode motsvarande 100 procent av ett basbelopp. Utskottet anser, i likhet med Ekonomi- och egendomsutskottet, det vara av värde att nämnderna behandlas lika i denna del.
Utskottet har i förslaget till kyrkoordningstext m.m. (bilaga 1) tagit hänsyn till de synpunkter som framförts av Kyrkorättsutskottet (Kr 2005:2y samt Kr 2005:11y).
I förslaget till 12 kap. 9 § tredje stycket har ordet ”övriga” införts för att få en formulering som närmare överensstämmer med första och andra styckenas uttryckssätt.
Kyrkorättsutskottet har framhållit vikten av att det i kyrkoordningen framgår att 45 kap. upphört att gälla. Kyrkorättsutskottet menar att detta synes något oklart i förslaget till kyrkoordningstext. Organisationsutskottet noterar att det framgår av ingresstexten till kyrkoordningsförslaget att 45 kap. upphör att gälla. Det är dock inte författningsredaktionellt möjligt att skriva in detta i den löpande paragraftexten som skall återges i Svenska kyrkans bestämmelser (SvKB) eftersom denna endast skall återge vad som gäller vid publiceringstillfället. Utskottet noterar dock att både webbversionen och Verbum Förlags tryckta utgåvor av kyrkoordningen innehåller anteckningar om att paragrafer upphört.
Uppsala den 30 september 2005
På Organisationsutskottets vägnar
Evert Josefsson
Närvarande: Evert Josefsson, ordförande, Birgitta Björner, Stellan Johansson, Inger Wernersson, Aina Andersson, Torgny Larsson, Hans G. Erikson, Sven-Olof Karlsson, Kristina Lundgren, Mats Lindblad, Conny Tyrberg, Tomas Forsner, Per Lindberg, Stefan Landmark och Susann Torgerson.
Biskoparna Tony Guldbrandzén och Hans-Erik Nordin har deltagit i utskottets överläggningar.
Reservation
Tomas Forsner, Per Lindberg, Stefan Landmark och Susann Torgerson reserverar sig mot beslutet som innebär att en Nämnd för utbildning, forskning och kultur inrättas.
Vi föreslår Kyrkomötet besluta enligt bilaga 7.
Bilaga 1
Ändringar i kyrkoordningen
Kyrkomötet beslutar i fråga om kyrkoordningen (SvKB 1999:1)
dels att 10 kap. 5 §, 12 kap. 4, 7 och 8 §§, 44 kap. 20 §, 45 kap. och 46 kap. 16 § skall upphöra att gälla,
dels att rubrikerna före 12 kap. 7 § och 44 kap. 20 § skall upphöra att gälla,
dels att inledningen till elfte avdelningen skall ha följande lydelse,
dels att 10 kap. 3 och 6 §§, 11 kap. 9 §, 12 kap. 3, 9 och 11–13 a §§, 33 kap. 9 §, 42 kap. 2-5 §§, 44 kap. 1, 3, 6-9, 12, 13, 15 och 19 §§, 46 kap. 6 § samt 51 kap. 2, 5 och 6 §§ skall ha följande lydelse,
dels att det skall införas tre nya paragrafer, 12 kap. 3 a §, 34 kap., 16 a § och 51 kap. 2 a §, av följande lydelse,
dels att 34 kap. 16a § skall åtföljas av en rubrik av följande lydelse,
dels att en rubrik med lydelsen ”Uppgiftsskyldighet” införs före 44 kap. 21 §.
Nuvarande lydelse
|
Föreslagen lydelse
|
10 kap. Den nationella nivåns uppdrag
3 § Dessutom skall Kyrkomötet eller något organ som Kyrkomötet bestämmer
1. stödja stiftens arbete för utveckling av församlingslivet,
2. ansvara för Svenska kyrkans arbete bland svenskar i andra länder,
3. svara för Svenska kyrkans officiella relationer till andra kyrkor och samfund,
4. samordna Svenska kyrkans och dess församlingars ansvar för internationell mission och internationell diakoni,
5. ange villkoren för tillträde till de kyrkliga grundutbildningarna och bestämma utbildningsplanerna för dessa samt se till att de kyrkliga grundutbildningarna erbjuds i tillräcklig omfattning.
6. svara för det kyrkliga utjämningssystemet, samt
7. ha hand om övergripande frågor när det gäller kyrkobokföringssystemet.
|
3 § Kyrkostyrelsen eller något annat organ som Kyrkomötet bestämmer skall
1. stödja stiftens arbete för utveckling av församlingslivet,
2. ansvara för Svenska kyrkans arbete bland svenskar i andra länder,
3. svara för Svenska kyrkans officiella relationer till andra kyrkor och samfund,
4. samordna Svenska kyrkans och dess församlingars ansvar för internationell mission och internationell diakoni,
5. ange villkoren för tillträde till de kyrkliga grundutbildningarna och bestämma utbildningsplanerna för dessa samt se till att de kyrkliga grundutbildningarna erbjuds i tillräcklig omfattning,
6. svara för det kyrkliga utjämningssystemet,
7. ha hand om övergripande frågor när det gäller Svenska kyrkans gemensamma datasystem,
8. främja forskning av betydelse för Svenska kyrkan, och
9. verka för ett rikt och mångfaldigt kulturliv som främjar dialogen kring religion och livstolkning.
|
5 § Kyrkofondens styrelse ansvarar för förvaltningen av kyrkofonden och andra tillgångar på den nationella nivån, det kyrkliga utjämningssystemet, den kyrkoantikvariska ersättningen samt de övergripande frågorna när det gäller avgiftsbetalning.
|
|
6 § För samordning, planering och utveckling skall det finnas följande nämnder:
1. Nämnden för internationell mission och diakoni, med särskilt ansvar för insatserna rörande internationell mission och diakoni.
2. Nämnden för kyrkolivets utveckling, med särskilt ansvar för de kyrkliga grundutbildningarna och för stödjande av stiftens arbete.
3. Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet med särskilt ansvar för att främja församlingslivet i utlandsförsamlingarna och övriga verksamheter som bedrivs av utlandskyrkan.
Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet beslutar vilka utlandsförsamlingar och övriga utlandsverksamheter (utlandskyrkan) som skall tillhöra Svenska kyrkan. Sådana utlandsförsamlingar och verksamheter är skyldiga att tillämpa kyrkoordningens bestämmelser bara om det är särskilt angivet.
|
6 § För samordning, planering och utveckling skall det finnas följande nämnder:
1. Nämnden för internationell mission och diakoni, med särskilt ansvar för insatserna rörande internationell mission och diakoni.
2. Nämnden för utbildning, forskning och kultur, med särskilt ansvar för de kyrkliga grundutbildningarna, kyrkans forskning och kulturfrågorna.
3. Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet med särskilt ansvar för att främja församlingslivet i utlandskyrkan.
|
|
11 kap. Kyrkomötet
9 § Stiftens biskopar får delta i Kyrkomötets överläggningar och framställa förslag.
Ordföranden i Kyrkofondens styrelse får delta i överläggningarna, men inte i besluten vid granskningen av verksamheten hos styrelsen även om han eller hon inte är ledamot av Kyrkomötet eller i Kyrkostyrelsen. Detsamma gäller ordföranden i en nämnd som har tillsatts av Kyrkomötet enligt bestämmelserna i 10 kap. 6 § vid granskningen av nämndens verksamhet.
|
|
12 kap. Kyrkostyrelsen, m.m.
3 § Kyrkostyrelsen skall handlägga vissa ärenden enligt särskilda bestämmelser i kyrkoordningen.
Kyrkostyrelsen skall begära in yttrande från Biskopsmötet vid beredningen av styrelsens beslut i teologiska och ekumeniska frågor av större vikt.
När det behövs för att den skall kunna fullgöra sina uppgifter får Kyrkostyrelsen begära in yttranden och upplysningar från stiften samt från församlingar och samfälligheter.
|
3 § Kyrkostyrelsen skall handlägga vissa ärenden enligt särskilda bestämmelser i kyrkoordningen.
|
|
3a § Kyrkostyrelsen skall begära in yttrande från Biskopsmötet vid beredningen av styrelsens beslut i teologiska och ekumeniska frågor av större vikt.
|
4 § Kyrkostyrelsen får överlämna ärenden för handläggning till Kyrkofondens styrelse och till någon av de i 10 kap. 6 § angivna nämnderna. Sådant överlämnande får dock inte avse ärenden om bestämmelser som Kyrkostyrelsen enligt kyrkoordningen skall utfärda.
|
|
Kyrkofondens styrelse
|
|
7 § Kyrkofondens styrelse består av nio ledamöter, som väljs av Kyrkomötet. För ledamöterna väljer Kyrkomötet lika många ersättare.
|
|
8 § Kyrkomötet väljer en av ledamöterna att vara ordförande i Kyrkofondens styrelse och en eller två att vara vice ordförande.
|
|
Nämnderna för planering, samordning och utveckling
9 § Nämnden för internationell mission och diakoni består av elva ledamöter, som väljs av Kyrkomötet. I nämnden skall en av ledamöterna vara biskop.
|
9 § Nämnden för internationell mission och diakoni består av elva ledamöter, som väljs av Kyrkomötet. En av ledamöterna skall vara biskop.
Nämnden för utbildning, forskning och kultur består av nio ledamöter, som väljs av Kyrkomötet. En av ledamöterna skall vara biskop.
Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet består av biskopen i Visby stift och åtta övriga ledamöter, som väljs av Kyrkomötet.
|
11 § Ledamöterna och ersättarna i Kyrkostyrelsen, Kyrkofondens styrelse och nämnderna väljs av Kyrkomötet vid det första sammanträdet under mandatperioden. Valen gäller till dess att Kyrkomötet har hållit nya val under nästa mandatperiod.
|
11 § Ledamöterna och ersättarna i Kyrkostyrelsen och nämnderna väljs av Kyrkomötet vid det första sammanträdet under mandatperioden. Valen gäller till dess att Kyrkomötet har hållit nya val under nästa mandatperiod.
|
Arbetsformer
12 § Följande bestämmelser om kyrkorådet i en församling skall tillämpas på Kyrkostyrelsen, Kyrkofondens styrelse och nämnderna:
– 4 kap. 15 § första och andra styckena om fyllnadsval,
– 4 kap. 18 § om när sammanträdena skall hållas och
– 4 kap. 19 § om ersättarnas tjänstgöring.
|
12 § Följande bestämmelser om kyrkorådet i en församling skall tillämpas på Kyrkostyrelsen och nämnderna:
– 4 kap. 15 § första och andra styckena om fyllnadsval,
– 4 kap. 18 § om när sammanträdena skall hållas och
– 4 kap. 19 § om ersättarnas tjänstgöring.
|
13 § I fråga om hur man fattar beslut tillämpas bestämmelserna i 3 kap. 34–37 §§ om kyrkofullmäktige i en församling.
13 a § I fråga om jäv tillämpas bestämmelserna om kyrkoråd i en församling i 4 kap. 22 §. Bestämmelserna om kyrkoråd skall då gälla Kyrkostyrelsen, Kyrkofondens styrelse eller nämnderna.
|
13 a § I fråga om jäv tillämpas bestämmelserna om kyrkoråd i en församling i 4 kap. 22 §. Bestämmelserna om kyrkoråd skall då gälla Kyrkostyrelsen eller nämnderna.
|
33 kap. Kyrkans förtroendevalda
9 § Förutom det som anges i 5–8 §§ gäller följande valbarhetshinder för förtroendeuppdrag. Hindren gäller för alla kyrkligt anställda som har en tjänstgöringsgrad över 20 procent av heltid för sin befattning.
1. Den som är anställd i en församling är inte valbar till direkt eller indirekt valt kyrkoråd eller någon nämnd i denna församling. Om församlingen ingår i en samfällighet gäller detta också vid val till kyrkonämnden eller någon annan nämnd i samfälligheten.
2. Den som är anställd i en samfällighet är inte valbar till kyrkonämnden eller någon annan nämnd i denna samfällighet. Han eller hon är inte heller valbar till ett direkt eller indirekt valt kyrkoråd eller någon nämnd i en församling som ingår i samfälligheten om anställningen innefattar tjänstgöring i den församlingen.
3. Den som är stiftsanställd är inte valbar till stiftsstyrelsen eller någon av stiftets nämnder.
4. Den som är anställd på nationell nivå är inte valbar till Kyrkostyrelsen, Kyrkofondens styrelse eller någon nämnd på nationell nivå.
|
9 § Förutom det som anges i 5–8 §§ gäller följande valbarhetshinder för förtroendeuppdrag. Hindren gäller för alla kyrkligt anställda som har en tjänstgöringsgrad över 20 procent av heltid för sin befattning.
1. Den som är anställd i en församling är inte valbar till direkt eller indirekt valt kyrkoråd eller någon nämnd i denna församling. Om församlingen ingår i en samfällighet gäller detta också vid val till kyrkonämnden eller någon annan nämnd i samfälligheten.
2. Den som är anställd i en samfällighet är inte valbar till kyrkonämnden eller någon annan nämnd i denna samfällighet. Han eller hon är inte heller valbar till ett direkt eller indirekt valt kyrkoråd eller någon nämnd i en församling som ingår i samfälligheten om anställningen innefattar tjänstgöring i den församlingen.
3. Den som är stiftsanställd är inte valbar till stiftsstyrelsen eller någon av stiftets nämnder.
4. Den som är anställd på nationell nivå är inte valbar till Kyrkostyrelsen eller någon nämnd på nationell nivå.
|
34 kap. Kyrkans anställda
|
Garantier för kyrkliga organ med pensionsåtaganden
16 a § Kyrkostyrelsen får mot avgift lämna behövliga garantier till kyrkliga organ med pensionsåtaganden som behöver kreditgarantier för att kunna fullgöra sina skyldigheter mot Svenska kyrkans pensionskassa.
|
Elfte avdelningen: Ekonomi och egendom
Inledning
Det är ett gemensamt ansvar för alla som tillhör kyrkan att efter sin förmåga bidra till de ekonomiska förutsättningarna för kyrkans verksamhet. Därför finns en kyrkoavgift som tas ut i förhållande till vars och ens inkomst.
Svenska kyrkan har ett ärende till hela folket. Genom kyrkofonden visar församlingarna en ömsesidig solidaritet. Det sker en utjämning av de ekonomiska förutsättningarna så att det blir möjligt att uppehålla en rikstäckande verksamhet.
|
Svenska kyrkan har ett ärende till hela folket. Genom utjämningen av de ekonomiska förutsättningarna visar församlingarna en ömsesidig solidaritet. På så sätt blir det möjligt att uppehålla en rikstäckande verksamhet.
|
De som har hand om kyrkans ekonomi och egendom svarar för sin förvaltning inför både Gud och människor. Förvaltarskapet måste utövas med hänsyn till hela Guds skapelse. En förvaltare måste vara pålitlig och klok och kunna svara för sin förvaltning när den granskas.
42 kap. Avgifter och uppbörd
2 § När en församling har fastställt budgeten, skall kyrkorådet genast underrätta Kyrkofondens styrelse om den avgiftssats för kyrkoavgift som har bestämts för det följande året. Avgiftssatsen skall bestämmas som ett procenttal av den kyrkotillhöriges inkomst.
|
2 § När en församling har fastställt budgeten, skall kyrkorådet genast underrätta Kyrkostyrelsen om den avgiftssats för kyrkoavgift som har bestämts för det följande året. Avgiftssatsen skall bestämmas som ett procenttal av den kyrkotillhöriges inkomst.
|
Om församlingen eller samfälligheten inte senast den 15 november har underrättat Kyrkofondens styrelse om avgiftssatsen för det kommande året, förblir den oförändrad. Om stiftet inte senast den 30 november har underrättat Kyrkofondens styrelse om avgiftssatsen för det kommande året, förblir den oförändrad.
|
Om församlingen eller samfälligheten inte senast den 15 november har underrättat Kyrkostyrelsen om avgiftssatsen för det kommande året, förblir den oförändrad. Om stiftet inte senast den 30 november har underrättat Kyrkostyrelsen om avgiftssatsen för det kommande året, förblir den oförändrad.
|
3 § Kyrkofondens styrelse skall senast den 8 mars informera församlingar, samfälligheter och stift om den kyrkoavgift som församlingen, samfälligheten eller stiftet kommer att få under året.
Kyrkofondens styrelse skall senast den 10 september varje år preliminärt informera församlingar, samfälligheter och stift om de kommunalt beskattningsbara inkomsterna för dem som tillhör Svenska kyrkan inom församlingen, samfälligheten eller stiftet.
|
3 § Kyrkostyrelsen skall senast den 8 mars informera församlingar, samfälligheter och stift om den kyrkoavgift som församlingen, samfälligheten eller stiftet kommer att få under året.
Kyrkostyrelsen skall senast den 10 september varje år preliminärt informera församlingar, samfälligheter och stift om de kommunalt beskattningsbara inkomsterna för dem som tillhör Svenska kyrkan inom församlingen, samfälligheten eller stiftet.
|
4 § Kyrkofondens styrelse skall genast överföra intäkterna från kyrkoavgiften till församlingarna, samfälligheterna och stiften. Bestämmelser om avräkning mot intäkterna finns i 44 kap. 13 §.
|
4 § Kyrkostyrelsen skall genast överföra intäkterna från kyrkoavgiften till församlingarna, samfälligheterna och stiften. Bestämmelser om avräkning mot intäkterna finns i 44 kap. 13 §.
|
5 § Kyrkofondens styrelse får besluta om rättelse, om ett meddelande från något kyrkligt organ till skattemyndigheten angående kyrkoavgiften till följd av ett skrivfel, räknefel eller liknande förbiseende innehåller en uppenbar oriktighet.
|
5 § Kyrkostyrelsen får besluta om rättelse, om ett meddelande från något kyrkligt organ till Skatteverket angående kyrkoavgiften till följd av ett skrivfel, räknefel eller liknande förbiseende innehåller en uppenbar oriktighet.
|
44 kap. Ekonomisk utjämning
Inledande bestämmelser
|
1 § Kyrkostyrelsen har det övergripande ansvaret för det ekonomiska utjämningssystemet.
|
3 § Församlingarna skall varje år betala en allmän utjämningsavgift till
kyrkofonden. Avgiften beräknas på avgiftsunderlaget och är sju öre per etthundra kronor av avgiftsunderlaget.
|
3 § Församlingarna skall varje år betala en allmän utjämningsavgift. Avgiften beräknas på avgiftsunderlaget och är sju öre per etthundra kronor av avgiftsunderlaget.
|
6 § Församlingarnas inkomster utjämnas genom avgifter och bidrag. De församlingar vars avgiftsunderlag överstiger medelavgiftsunderlaget skall betala en inkomstutjämningsavgift till kyrkofonden. De församlingar vars avgiftsunderlag understiger medelavgiftsunderlaget skall få ett inkomstutjämningsbidrag från kyrkofonden.
|
6 § Församlingarnas inkomster utjämnas genom avgifter och bidrag. De församlingar vars avgiftsunderlag överstiger medelavgiftsunderlaget skall betala en inkomstutjämningsavgift. De församlingar vars avgiftsunderlag understiger medelavgiftsunderlaget skall få ett inkomstutjämningsbidrag.
|
Kostnadsutjämning
7 § Församlingarnas kostnader för kyrkounderhåll utjämnas genom avgifter och bidrag. De församlingar som den 1 januari året före bidragsåret hade fler kyrkotillhöriga per kyrkobyggnad än medeltalet kyrkotillhöriga per kyrkobyggnad i landet vid samma tidpunkt skall betala en kyrkounderhållsavgift till kyrkofonden. De församlingar som hade färre kyrkotillhöriga per kyrkobyggnad än medeltalet skall i stället få ett kyrkounderhållsbidrag från kyrkofonden.
Avgiften eller bidraget fastställs varje år och beräknas för varje
kyrkobyggnad på grundval av skillnaden mellan antalet kyrkotillhöriga per kyrkobyggnad i församlingen och medeltalet kyrkotillhöriga per kyrkobyggnad i landet. Skillnaden multipliceras med genomsnittskostnaden för kyrkounderhåll i hela landet och en procentsats som beslutas av Kyrkofondens styrelse.
Kyrkofondens styrelse får höja eller sänka avgifter och bidrag med hänsyn till en kyrkobyggnads storlek, byggnadsmaterial och nyttjandegrad.
|
7 § Församlingarnas kostnader för kyrkounderhåll utjämnas genom avgifter och bidrag. De församlingar som den 1 januari året före bidragsåret hade fler kyrkotillhöriga per kyrkobyggnad än medeltalet kyrkotillhöriga per kyrkobyggnad i landet vid samma tidpunkt skall betala en kyrkounderhållsavgift. De församlingar som hade färre kyrkotillhöriga per kyrkobyggnad än medeltalet skall i stället få ett kyrkounderhållsbidrag.
Avgiften eller bidraget fastställs varje år och beräknas för varje
kyrkobyggnad på grundval av skillnaden mellan antalet kyrkotillhöriga per kyrkobyggnad i församlingen och medeltalet kyrkotillhöriga per kyrkobyggnad i landet. Skillnaden multipliceras med genomsnittskostnaden för kyrkounderhåll i hela landet och en procentsats som beslutas av Kyrkostyrelsen.
Kyrkostyrelsen får höja eller sänka avgifter och bidrag med hänsyn till en kyrkobyggnads storlek, byggnadsmaterial och nyttjandegrad.
|
8 § Församlingens kostnader med anledning av andelen kyrkotillhöriga inom församlingens område utjämnas genom avgifter och bidrag. Om de kyrkotillhörigas andel av de folkbokförda invånarna i en församling den 1 januari året före bidragsåret överstiger medeltalet för de kyrkotillhöriga i landet vid samma tidpunkt, skall församlingen betala en kyrkotillhörigavgift till kyrkofonden. Om de kyrkotillhörigas andel understiger medeltalet kyrkotillhöriga i landet, skall församlingen i stället få ett kyrkotillhörigbidrag från kyrkofonden.
Avgiften eller bidraget fastställs varje år och beräknas på grundval av skillnaden mellan andelen kyrkotillhöriga i församlingen och medeltalet kyrkotillhöriga i landet. Skillnaden multipliceras med antalet folkbokförda invånare i församlingen den 1 januari året före bidragsåret, en genomsnittskostnad för egentlig verksamhet och en procentsats som beslutas av Kyrkofondens styrelse. Styrelsen får besluta om minskning av procentsatsen vid låg andel kyrkotillhöriga.
|
8 § Församlingens kostnader med anledning av andelen kyrkotillhöriga inom församlingens område utjämnas genom avgifter och bidrag. Om de kyrkotillhörigas andel av de folkbokförda invånarna i en församling den 1 januari året före bidragsåret överstiger medeltalet för de kyrkotillhöriga i landet vid samma tidpunkt, skall församlingen betala en kyrkotillhörigavgift. Om de kyrkotillhörigas andel understiger medeltalet kyrkotillhöriga i landet, skall församlingen i stället få ett kyrkotillhörigbidrag.
Avgiften eller bidraget fastställs varje år och beräknas på grundval av skillnaden mellan andelen kyrkotillhöriga i församlingen och medeltalet kyrkotillhöriga i landet. Skillnaden multipliceras med antalet folkbokförda invånare i församlingen den 1 januari året före bidragsåret, en genomsnittskostnad för egentlig verksamhet och en procentsats som beslutas av Kyrkostyrelsen. Styrelsen får besluta om minskning av procentsatsen vid låg andel kyrkotillhöriga.
Bestämmelserna i första och andra styckena gäller endast territoriella församlingar.
|
Kostnadsutjämningskonstant
9 § Församlingen betalar avgift till kyrkofonden eller erhåller bidrag från kyrkofonden efter en kostnadsutjämningskonstant.
|
9 § Församlingen betalar en avgift eller erhåller bidrag efter en kostnadsutjämningskonstant.
|
12 § Kyrkofondens styrelse fastställer för varje församling avgifter och bidrag enligt 3 och 6–9 §§. Avgifterna betalas av församlingarna och bidragen tillförs församlingarna genom avräkning mot intäkterna från kyrkoavgiften.
|
12 § Kyrkostyrelsen fastställer för varje församling avgifter och bidrag enligt 3 och 6–9 §§. Avgifterna betalas av församlingarna och bidragen tillförs församlingarna genom avräkning mot intäkterna från kyrkoavgiften.
|
13 § Avgifter och bidrag enligt 3 och
6–9 §§ påförs församlingarna med en tolftedel varje kalendermånad och räknas av mot det förskott på intäkterna av kyrkoavgiften som Kyrkofondens styrelse varje gång betalar ut.
|
13 § Avgifter och bidrag enligt 3 och
6–9 §§ påförs församlingarna med en tolftedel varje kalendermånad och räknas av mot det förskott på intäkterna av kyrkoavgiften som församlingarna erhåller.
|
15 § Församlingar och stift kan få extra utjämningsbidrag om övriga avgifter och bidrag inte ger en tillfredsställande utjämningseffekt.
19 § Stiften skall senast den 31 mars ansöka om anslag ur kyrkofonden för kostnaderna för kyrkobyggnadsbidrag. Kyrkofondens styrelse skall senast den 15 juni besluta om anslagen. Stiftsstyrelserna skall senast den 10 september besluta om kyrkobyggnadsbidrag till församlingarna. Riksantikvarieämbetet skall beredas tillfälle att yttra sig över ansökningarna från stiften om anslag.
|
19 § Stiften skall senast den 31 mars hos Kyrkostyrelsen ansöka om anslag för kostnaderna för kyrkobyggnadsbidrag. Kyrkostyrelsen skall senast den 15 juni besluta om anslagen. Stiftsstyrelserna skall senast den 10 september besluta om kyrkobyggnadsbidrag till församlingarna. Riksantikvarieämbetet skall beredas tillfälle att yttra sig över ansökningarna från stiften om anslag.
|
Fördelning av bidrag vid indelningsändring
20 § När ett beviljat bidrag behöver delas upp på flera mottagare till följd av att någon indelning har ändrats, skall Kyrkofondens styrelse besluta om bidragets fördelning.
|
|
46 kap. Prästlönetillgångar och annan ändamålsbestämd egendom
6 § Årsredovisningen för prästlönetillgångarnas förvaltning skall senast den 1 juli varje år överlämnas till församlingarna och Kyrkofondens styrelse.
|
6 § Årsredovisningen för prästlönetillgångarnas förvaltning skall senast den 1 juli varje år överlämnas till församlingarna och Kyrkostyrelsen.
|
16 § För andra förmögenhetstillgångar än prästlönetillgångar och Lunds domkyrkas fastigheter och fastighetsfond, ägda eller förvaltade av trossamfundet Svenska kyrkan, skall Kyrkofondens styrelse handha förvaltningen.
|
|
51 kap. Ekonomisk förvaltning för den nationella nivån
2 § Trossamfundet Svenska kyrkan skall på den nationella nivån förvalta sina medel på ett sådant sätt att kravet på god avkastning och betryggande säkerhet tillgodoses. Medlen skall därtill förvaltas på ett etiskt försvarbart sätt i enlighet med kyrkans grundläggande värderingar.
|
2 § Trossamfundet Svenska kyrkan skall på den nationella nivån förvalta sitt kapital på ett sådant sätt att detta bevaras till sin reella (värdesäkrade) nivå mätt över rullande tioårsperioder.
|
|
2 a § Beräkning av värdesäkrad nivå för den nationella nivåns kapital skall ske utgående från ett ingångsvärde på 3 200 miljoner kronor per 1 januari år 2000 och med en årlig uppräkning som motsvarar värdeminskningen på grund av inflationen.
|
5 § Budgeten skall bestå av en del som avser kyrkofonden och en del som avser Svenska kyrkans verksamhet på den nationella nivån. Budgeten skall innehålla en plan för verksamheten och ekonomin under budgetåret.
|
5 § Budgeten skall innehålla en plan för verksamheten och ekonomin under budgetåret.
|
I planen skall intäkternas och kostnadernas storlek anges. Av planen skall vidare framgå hur verksamheten skall finansieras och hur den ekonomiska ställningen beräknas vara vid budgetårets slut.
Budgeten skall också innehålla en plan för ekonomin för en period av tre år. Budgetåret skall alltid vara periodens första år.
Budgetprocessen
6 § Kyrkofondens styrelse skall senast den 31 maj till Kyrkostyrelsen lämna sitt förslag till budget för de medel som Kyrkofondens styrelse skall förvalta.
|
|
_______________
Dessa bestämmelser träder i kraft den 25 september 2006.
Ändringar i arbetsordningen för Kyrkomötet
Kyrkomötet beslutar i fråga om arbetsordningen för Kyrkomötet (SvKB 1999:3) att 4 kap. 13 § och 6 kap. 1 § skall ha följande lydelse.
Nuvarande lydelse
|
Föreslagen lydelse
|
4 kap. Ärendenas beredning
13 § Kyrkorättsutskottet bereder ärenden om lagen om Svenska kyrkan (1998:1591), lagstiftningsfrågor om Svenska kyrkan som registrerat trossamfund, begravningsverksamheten och den kulturhistoriskt värdefulla egendomen samt Kyrkomötets arbetsordning och instruktioner för Kyrkostyrelsen, Kyrkofonden och nämnderna.
|
13 § Kyrkorättsutskottet bereder ärenden om lagen om Svenska kyrkan (1998:1591), lagstiftningsfrågor om Svenska kyrkan som registrerat trossamfund, begravningsverksamheten och den kulturhistoriskt värdefulla egendomen samt Kyrkomötets arbetsordning och instruktioner för Kyrkostyrelsen och nämnderna.
|
6 kap. Frågedebatt
1 § Innan Kyrkomötet vid årets andra sammanträde beslutar i något ärende som har beretts av ett utskott skall det hållas en frågedebatt. I frågedebatten får frågor ställas till Kyrkostyrelsen och till ordföranden i Kyrkofondens styrelse eller i en nämnd som har tillsatts enligt bestämmelserna i 10 kap. 6 § kyrkoordningen.
|
1 § Innan Kyrkomötet vid årets andra sammanträde beslutar i något ärende som har beretts av ett utskott skall det hållas en frågedebatt. I frågedebatten får frågor ställas till Kyrkostyrelsen och till ordföranden i en nämnd som har tillsatts enligt bestämmelserna i 10 kap. 6 § kyrkoordningen.
|
_______________
Dessa bestämmelser träder i kraft den 25 september 2006.
Ändringar i ersättningsstadgan
Kyrkomötet beslutar i fråga om ersättningsstadgan (SvKB 2001:18) att 8 § skall ha följande lydelse.
Nuvarande lydelse
|
Föreslagen lydelse
|
8 § Till ordföranden i Kyrkofondens styrelse, Nämnden för kyrkolivets utveckling samt Nämnden för internationell mission och diakoni utgår ett fast årligt arvode motsvarande 100 procent av ett basbelopp och till vice ordföranden i dessa organ ett fast årligt arvode motsvarande 12,5 procent av ett basbelopp.
|
8 § Till ordföranden i Nämnden för internationell mission och diakoni, Nämnden för utbildning forskning och kultur samt Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet utgår ett fast årligt arvode motsvarande 100 procent av ett basbelopp och till vice ordföranden i dessa organ ett fast årligt arvode motsvarande 12,5 procent av ett basbelopp.
|
_______________
Dessa bestämmelser träder i kraft den 25 september 2006.
Ändringar i nämndinstruktionerna
Instruktion för Nämnden för internationell mission och diakoni
Kyrkomötet beslutar i fråga om instruktionen för Nämnden för internationell mission och diakoni (SvKB 2003:4) att 1–3 §§ skall ha följande lydelse.
Nuvarande lydelse
|
Föreslagen lydelse
|
Inledande bestämmelser
1 § Nämnden ansvarar självständigt för verksamhetens omfattning och inriktning i enlighet med vad som föreskrivits i kyrkoordningen och i denna instruktion.
|
1 § Nämnden ansvarar för verksamhetens omfattning och inriktning i enlighet med vad som föreskrivits i kyrkoordningen och i denna instruktion.
|
|
Uppgifter
|
2 § Nämnden beslutar självständigt om användningen av för nämnden ändamålsdestinerade resurser.
|
2 § Nämndens grundläggande uppgift är att utarbeta långsiktiga mål, strategier och göra erforderliga prioriteringar i den internationella verksamheten.
|
Uppgifter
3 § Nämnden har som uppgift att, med utgångspunkt i det uppdrag som har givits Svenska kyrkans mission och Lutherhjälpen och genom EFS utland, samordna, planera och utveckla Svenska kyrkans och dess församlingars arbete, engagemang och finansiering för internationell mission och diakoni. Nämnden skall också stödja Kyrkostyrelsen i dess uppdrag rörande frågor inom nämndens ansvarsområde. För detta arbete skall nämnden följa och analysera förändringar och behov i vår omvärld.
|
3 § Nämnden skall med utgångspunkt i det uppdrag som har givits Svenska kyrkans mission och Lutherhjälpen och genom EFS utland, samordna, planera och utveckla Svenska kyrkans och dess församlingars arbete, engagemang och finansiering för internationell mission och diakoni. Nämnden skall också biträda Kyrkostyrelsen i dess uppdrag rörande frågor inom nämndens ansvarsområde. För detta arbete skall nämnden följa och analysera förändringar och behov i vår omvärld.
|
Nämndens verksamhet formas utifrån en nära, målmedveten och strategisk samverkan med församlingarna inom Svenska kyrkan och med andra kyrkor och internationella organ. Nämnden skall i detta arbete verka för internationellt och ekumeniskt samordnad planering av nya missions- och diakonala insatser.
Nämnden skall möjliggöra rekrytering och utbildning av medarbetare och utlandsplacerad personal inom nämndens ansvarsområde.
_______________
Dessa bestämmelser träder i kraft den 25 september 2006.
Instruktion för Nämnden för utbildning, forskning och kultur
Kyrkomötet beslutar att det skall finnas en instruktion för Nämnden för utbildning, forskning och kultur av följande lydelse.
Inledande bestämmelser
1 § Nämnden ansvarar för verksamhetens omfattning och inriktning i enlighet med vad som föreskrivs i kyrkoordningen och i denna instruktion.
Uppgifter
2 § Nämndens grundläggande uppgift är att utarbeta långsiktiga mål och strategier och göra erforderliga prioriteringar inom verksamheten avseende utbildning, forskning och kultur.
Nämnden skall vidare utarbeta förslag till mål och rambudget för verksamheten avseende utbildning, forskning och kultur, löpande följa dess genomförande och arbeta med policyfrågor. Nämnden skall bedöma resultatet av insatserna och göra uppföljningar mot antagna mål.
3 § Nämnden skall svara för Svenska kyrkans samlade utbildningsplanering och ombesörja att ändamålsenlig utbildning kommer till stånd. Nämnden skall stödja rekrytering till kyrklig tjänst och utbildning.
Vidare skall nämnden främja vetenskaplig forskning inom det teologiska forskningsområdet och andra för kyrkans liv och verksamhet väsentliga områden.
Därutöver skall nämnden verka för ett rikt kulturliv och främja dialogen kring religion och livsfrågor i det allmänna kulturlivet. Nämnden skall samverka med stift och organisationer vars verksamhet berör nämndens arbetsområde.
Nämnden skall också biträda Kyrkostyrelsen i dess uppdrag rörande frågor inom nämndens ansvarsområde.
Organisation
4 § Nämnden skall i en arbetsordning eller i särskilda beslut meddela de ytterligare bestämmelser som behövs om nämndens organisation och formerna för nämndens verksamhet.
Sekreterare
5 § Sekreterare i nämnden är den chef inom kyrkokansliet till vars ansvarsområde nämndens verksamhet hör. Sekreteraren får uppdra åt någon annan att fullgöra sekreterarens uppgifter i nämnden.
Ärendenas handläggning
6 § Nämnden är beslutför när ordföranden eller, vid förhinder för honom eller henne, en vice ordförande och minst hälften av de övriga ledamöterna är närvarande.
7 § Om ett ärende är så brådskande att nämnden inte hinner sammanträda för att behandla det, får ordföranden ensam avgöra ärendet, om det inte är av principiell karaktär. Ett sådant beslut skall anmälas vid nämndens nästa sammanträde.
8 § Nämnden får i en arbetsordning eller i särskilda beslut lämna över till en eller flera ledamöter eller till någon som tjänstgör på kyrkokansliet att avgöra ären-den som är av det slaget att de inte behöver prövas av nämnden.
Avvikande mening
9 § Sekreteraren har rätt att få en avvikande mening antecknad till protokollet. Anmälan om avvikande mening skall göras innan sammanträdet avslutas och, om den utvecklas närmare, avfattas skriftligen och lämnas senast när protokollet justeras.
10 § Rätt att delta i nämndens överläggningar men inte i besluten har alltid
– sekreteraren eller den han eller hon har satt i sitt ställe, och
– föredragande eller sakkunniga som har kallats av nämnden för behandling av ärendet.
Nämndens beslut
11 § För varje beslut skall det finnas en handling som visar
– dagen för beslutet,
– beslutets innehåll,
– vem som har fattat beslutet,
– vem som har varit föredragande, och
– vem som har varit med om den slutliga handläggningen utan att delta i avgörandet.
_______________
Detta beslut träder i kraft den 25 september 2006.
Instruktion för Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet
Kyrkomötet beslutar i fråga om instruktionen för Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet (SvKB 2002:8) att 1–3 §§ skall ha följande lydelse.
Nuvarande lydelse
|
Föreslagen lydelse
|
Inledande bestämmelser
1 § Nämnden ansvarar självständigt för verksamhetens omfattning och inriktning i enlighet med vad som föreskrivits i kyrkoordningen och i denna instruktion.
|
1 § Nämnden ansvarar för verksamhetens omfattning och inriktning i enlighet med vad som föreskrivits i kyrkoordningen och i denna instruktion.
|
|
Uppgifter
|
2 § Nämnden beslutar självständigt om användningen av för nämnden ändamålsdestinerade resurser.
|
2 § Nämndens grundläggande uppgift är att utarbeta långsiktiga mål, strategier och göra erforderliga prioriteringar för utlandskyrkan.
|
Uppgifter
3 § Nämnden har som uppgift att främja arbetet i utlandsförsamlingarna och i de verksamheter som bedrivs av utlandskyrkan på andra platser.
Härvid har nämnden uppdraget
att tillse att Svenska kyrkan bedriver verksamhet på platser där det finns ett betydande antal svenska sjömän, turister och/eller utlandssvenskar samt i anslutning härtill ansvara för förekommande lokala ekumeniska kontakter,
att ansvara för Svenska kyrkans samarbete med motsvarande organ på ett nordiskt och internationellt plan,
att ansvara för Svenska kyrkans samarbete med Handelsflottans kultur- och fritidsråd,
att i samverkan med Svenska kyrkans övriga utrikesorgan utveckla ekumeniska och internationella kontakter,
att genom sina ombud och på annat sätt förmedla kunskap till församlingar och enskilda om nämndens verksamhet,
att svara för rekrytering och utbildning av den utlandsbaserade personalen inom nämndens ansvarsområde,
att samla in och fördela medel för den verksamhet som bedrivs inom nämndens ansvarsområde, och
att främja jämställdheten mellan kvinnor och män inom nämndens ansvarsområde.
|
3 § Nämnden skall verka för att det finns kyrklig verksamhet för svenskar som vistas utomlands. Nämnden skall i enlighet med vad som anges i kyrkoordningen fatta beslut om utlandskyrkans omfattning. Vidare skall nämnden hålla kontakt med annan kyrklig verksamhet bland svenskar i andra länder och samverka med nordiska och internationella organ samt främja ett ekumeniskt samarbete.
|
_______________
Dessa bestämmelser träder i kraft den 25 september 2006.
Ekonomi- och
egendomsutskottets yttrande
2005:2y
Förtroendevalda styrorgan på nationell nivå
|
Till Organisationsutskottet
Ekonomi- och egendomsutskottet har getts tillfälle att yttra sig över Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:8, Förtroendevalda styrorgan på nationell nivå, i de delar som rör kyrkofonden och Kyrkofondens styrelse. Utskottet har valt att även yttra sig över ersättningsstadgan.
Kyrkofonden
Ekonomi- och egendomsutskottet tillstyrker Kyrkostyrelsens förslag rörande de ändringar som rör kyrkofonden. De föreslagna ändringarna är en naturlig konsekvens av 2004 års kyrkomötesbeslut om att kyrkofonden inte längre utgör en separat förmögenhetsmassa skild från den nationella nivåns övriga kapital.
Kyrkofondens styrelse
Ekonomi- och egendomsutskottet välkomnar Kyrkostyrelsens förslag om att Kyrkofondens styrelse skall avskaffas och att de uppgifter som idag utförs av Kyrkofondens styrelse i fortsättningen skall fullgöras av Kyrkostyrelsen. Utskottet anser i likhet med Kyrkostyrelsen att ansvarfördelningen mellan Kyrkofondens styrelse och Kyrkostyrelsen i vissa delar varit oklar. Ett av de tydligaste tecknen på detta är att Kyrkostyrelsen årligen inhämtar ett särskilt revisionsintyg för Kyrkofondens styrelses förvaltning. Genom avskaffandet av Kyrkofondens styrelse blir det tydligt att det är Kyrkostyrelsen som har ansvaret för hela den ekonomiska förvaltningen på nationell nivå.
Kyrkofondens styrelse har utfört ett gediget arbete inom alla sina ansvarsområden. Utskottet förväntar sig att Kyrkostyrelsen med samma kraft och fokus tar sig an frågeställningarna som rör allt från etisk kapitalförvaltning till det inomkyrkliga utjämningssystemet. Utskottets förhoppning är att Kyrkostyrelsen vid valet av arbetsformer även i fortsättningen beaktar ett såväl geografiskt som kunskapsmässigt brett förtroendemannainflytande. Det är av stor vikt att de frågor som Kyrkofondens styrelse arbetat med, särskilt frågor rörande etisk kapitalförvaltning, inte överlåts för rutinmässig tjänstemannahantering.
Ersättningsstadgan
Ekonomi- och egendomsutskottet förordar att ersättningsstadgans 8 § skall ändras så att även ordföranden i Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet erhåller ett fast årligt arvode motsvarande 100 % av ett basbelopp. Utskottet anser det vara av värde att nämnderna behandlas lika i denna del.
Uppsala den 29 september 2005
På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar
Reidar Gustafsson
Närvarande: Reidar Gustafsson, ordförande, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson, Inga-Lisa Eklundh, Sigvard Olsson, Bengt Berg, Ingvar Eriksson, Nils Furtenbach, Sten Persson, Ingemar Öberg, Ingrid Smittsarve, Christer Mohlin, Erling Öhman, Fredrik Sandström och Åke Bendix.
Biskop Hans Stiglund har deltagit i utskottets överläggningar.
Ekumenikutskottets yttrande
2005:4y
Förtroendevalda styrorgan på nationell nivå m.m.
|
Till Organisationsutskottet
Ekumenikutskottet har getts tillfälle att yttra sig över KsSkr 2005:8 Förtroendevalda styrorgan på nationell nivå m.m.
Ekumenikutskottet har valt att i sina överläggningar enbart ta upp den del av skrivelsen som faller inom utskottets beredningsområde.
Beträffande förslaget till ändrad instruktion för Nämnden för internationell mission och diakoni har utskottet inte några invändningar och tillstyrker därmed förslaget.
I den del som avser Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet avstår utskottet från att yttra sig, eftersom frågorna ligger nära det som utskottet har att behandla med anledning av KsSkr 2005:7 och motionerna 2005:43 och 2005:95. Därmed hänvisar utskottet till vad som framförs i utskottets betänkande Eu 2005:3.
Uppsala den 28 september 2005
På Ekumenikutskottets vägnar
Kerstin Bergman
Närvarande: Kerstin Bergman, ordförande, Olof Lönneborg, Bengt-Åke Gustafsson, Rune Entelius, Inger Svensson, Elisabeth Olén, Marija Kogler Johnsson, Kristina Sandström, Ragnhild Johansson, Börje Gustafsson, Sonja Grunselius, Fredrik Sidenvall, Roland Johansson, Lennart Svensson och Vivianne Wetterling.
Biskoparna Esbjörn Hagberg och Carl Axel Aurelius har deltagit i utskottets överläggningar.
Kyrkolivsutskottets yttrande
2005:3y
Förtroendevalda styrorgan på nationell nivå m.m.
|
Till Organisationsutskottet
Kyrkolivsutskottet har getts tillfälle att yttra sig över KsSkr 2005:8 Förtroendevalda styrorgan på nationell nivå m.m. i de delar som gäller utskottets ansvarsområde.
Utskottet har behandlat den del av Kyrkostyrelsens skrivelse som föreslår att Nämnden för kyrkolivets utveckling skall avvecklas och att en ny nämnd för utbildning, forskning och kultur skall inrättas. Utskottet har även noterat den reservation mot Kyrkostyrelsens förslag skriven av ärkebiskopen m.fl. som finns redovisad i skrivelsen till förmån för att hela ansvaret skall ligga hos Kyrkostyrelsen utan att en ny nämnd inrättas.
Utskottet är tudelat i denna fråga och kan se fördelar och nackdelar med båda vägarna. Till fördelarna med Kyrkostyrelsens förslag har utskottet menat att det hör att inte samla för mycket makt till ett enda organ utan sprida den till flera förtroendevalda som kan få möjlighet att sätta sig in i sakfrågorna. Till fördelarna med reservationens förslag har utskottet sett att den oklara ansvarsfördelningen mellan Kyrkostyrelsen och den berörda nämnden genom detta skulle bli tydligare. Det är i dag endast Kyrkostyrelsen som inför Kyrkomötet skall lägga fram sin verksamhetsredovisning och beviljas ansvarsfrihet.
Uppsala den 28 september 2005
På Kyrkolivsutskottets vägnar
Göran Åberg
Närvarande: Göran Åberg, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Margareta Carlenius, Rolf Forslin, Birgitta Lindén, Margareta Holmberg, Johan Lothigius, Solveig Thorkilsson, Karin Perers, G. Olof Kjellström, Per-Henrik Bodin, Joakim Svensson, Torsten Josephsson och Kerstin Zetterberg.
Biskoparna Caroline Krook och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.
Kyrkorättsutskottets yttrande
2005:2y
Förtroendevalda styrorgan på nationell nivå m.m.
|
|
Till Organisationsutskottet
Kyrkorättsutskottet har getts tillfälle att yttra sig över Kyrkostyrelsens skrivelse KsSkr 2005:8, Förtroendevalda styrorgan på nationell nivå.
Av skrivelsens förslag till kyrkoordningstext framgår, beträffande ändringarna i 12 kap. 3 och 4 §§, att den tidigare kyrkoordningstexten i 3 §, styckena 2 och 3, föreslås flyttas till 4 § medan nuvarande text i 4 § föreslås tas bort. Detta innebär i korthet att 12 kap. 4 § kommer att finnas kvar men med ett helt nytt innehåll. Kyrkorättsutskottet anser att förslaget i denna del riskerar att försvåra läsningen då externa referenser till 12 kap. 4 § lätt kan missförstås och misstolkas. Mot bakgrund av det anförda kan utskottet inte ställa sig bakom den föreslagna ändringen i denna del. I stället vill kyrkorättsutskottet förorda en lösning som innebär att 12 kap. 4 § upphör att gälla. Samtidigt kan lämpligen införas en ny 3a § i vilken texten i nuvarande 3 §, styckena 2 och 3 i stället kan införas.
Kyrkorättsutskottet noterar vidare att det i förslaget till kyrkoordningstext anges att rubriken före 44 kap. 16 § skall upphöra att gälla. Detta torde bero på en felskrivning. Kyrkorättsutskottet utgår i sitt yttrande från att det i stället är rubriken före 44 kap. 20 § som avses upphöra att gälla. Om rubriken före 44 kap. 20 § upphör att gälla vill utskottet framhålla vikten av att en ny rubrik införs före 44 kap. 21 § eftersom denna paragraf annars felaktigt hamnar under rubriken Kyrkobyggnadsbidrag.
Vidare vill utskottet föreslå att det till förslaget läggs ytterligare en att-sats av vilken framgår att införandet av ny 34 kap. 16a § skall åtföljas av en ny rubrik i enlighet med förslaget till kyrkoordningstext.
Slutligen vill utskottet framhålla vikten av att det av kyrkoordningen framgår att 45 kap. upphört att gälla. Detta synes något oklart i förslaget till kyrkoordningstext.
Uppsala den 28 september 2005
På Kyrkorättsutskottets vägnar
Lars Johnsson
Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Anna-Maria Björkman, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Lennart Andersson, Benny Jönsson, Gunilla Andersson, Stig-Göran Fransson, Inger Lif, Alvar Gahm, Inger Dafgård, Lennart Tildemyr, Margareta Börjesson oh Ulla Eriksson.
Biskop Ragnar Persenius har deltagit i utskottets överläggningar.
Kyrkorättsutskottets yttrande
2005:11y
Biskopsrepresentation i Nämnden för forskning, utbildning och kultur
|
|
Till Organisationsutskottet
Kyrkorättsutskottet har ombetts yttra sig över viss del i Organisationsutskottets betänkande O 2005:1, Förtroendevalda styrorgan på nationell nivå.
I Kyrkostyrelsens skrivelse KsSkr 2005:8, Förtroendevalda styrorgan på nationell nivå, föreslogs i 12 kap. 9 § att Biskopsmötet skulle få utse en adjungerad ledamot av Nämnden för forskning, utbildning och kultur. I det förslag till kyrkoordningstext som utskottet nu haft att ta ställning till anges i stället att en av ledamöterna i nämnden skall vara biskop.
Kyrkorättsutskottet har, utifrån de aspekter utskottet har att beakta, inget att erinra mot förslaget i sak. Utskottet noterar emellertid att 12 kap. 9 §, läst i sin helhet, har fått en något otillfredsställande utformning. I paragrafens första och andra stycke sägs att de där berörda nämnderna skall ha ett visst antal ledamöter och att en av dessa skall vara biskop. I paragrafens tredje stycke är formuleringen en annan. Där sägs i stället att den där berörda nämnden skall bestå av en biskop och åtta ledamöter.
Uppsala den 29 september 2005
På Kyrkorättsutskottets vägnar
Lars Johnsson
Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Anna-Maria Björkman, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Lennart Andersson, Benny Jönsson, Gunilla Andersson, Stig-Göran Fransson, Inger Lif, Alvar Gahm, Inger Dafgård, Lennart Tildemyr, Margareta Börjesson och Ulla Eriksson.
Biskop Ragnar Persenius har deltagit i utskottets överläggningar.
Bilaga 7
Reservation
Vi menar, med anledning av reservationen i KsSkr 2005:8 av ärkebiskopen m.fl., att utskottets förslag till kyrkomötesbeslut borde ha haft följande lydelse.
Ändringar i kyrkoordningen
Kyrkomötet beslutar att anta utskottets förslag till ändringar i kyrkoordningen enligt bilaga 7:1 innebärande
1. att 10 kap. 5 §, 12 kap. 4, 7 och 8 §§, 44 kap. 20 §, 45 kap. och 46 kap. 16 § skall upphöra att gälla,
2. att rubrikerna före 12 kap. 7 § och 44 kap. 20 § skall upphöra att gälla,
3. att inledningen till elfte avdelningen skall ha ändrad lydelse,
4. att 10 kap. 3 och 6 §§, 11 kap. 9 §, 12 kap. 3, 4, 9 och 11–13 a §§, 33 kap. 9 §, 42 kap. 2-5 §§, 44 kap. 1, 3, 6-9, 12, 13, 15 och 19 §§, 46 kap. 6 § samt 51 kap. 2, 5 och 6 §§ skall ha ändrad lydelse,
5. att det skall införas tre nya paragrafer, 12 kap. 3 a §, 34 kap. 16 a § och 51 kap. 2 a §,
6. att en rubrik med lydelsen ”Garantier för kyrkliga organ med pensionsåtaganden” införs före 34 kap. 16a §,
7. att en ny rubrik med lydelsen ”Uppgiftsskyldighet” införs före 44 kap. 21 §,
samt
8. att avslå motion 2005:104.
Övriga ändringar
Kyrkomötet beslutar anta utskottets förslag enligt bilaga 7:1 innebärande
1. ändringar i arbetsordningen för Kyrkomötet.
2. ändringar i ersättningsstadgan.
3. ändringar i instruktionen för Nämnden för internationell mission och diakoni.
4. ändringar i instruktionen för Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet.
5. att instruktionerna för Kyrkofondens styrelse och för Nämnden för kyrkolivets utveckling skall upphöra att gälla den 25 september 2006.
Bilaga 7:1
Ändringar i kyrkoordningen
Vi menar att utskottets förslag till ändringar i kyrkoordningen borde ha haft följande lydelse.
Nuvarande lydelse
|
Föreslagen lydelse
|
10 kap. Den nationella nivåns uppdrag
3 § Dessutom skall Kyrkomötet eller något organ som Kyrkomötet bestämmer
1. stödja stiftens arbete för utveckling av församlingslivet,
2. ansvara för Svenska kyrkans arbete bland svenskar i andra länder,
3. svara för Svenska kyrkans officiella relationer till andra kyrkor och samfund,
4. samordna Svenska kyrkans och dess församlingars ansvar för internationell mission och internationell diakoni,
5. ange villkoren för tillträde till de kyrkliga grundutbildningarna och bestämma utbildningsplanerna för dessa samt se till att de kyrkliga grundutbildningarna erbjuds i tillräcklig omfattning.
6. svara för det kyrkliga utjämningssystemet, samt
7. ha hand om övergripande frågor när det gäller kyrkobokföringssystemet.
|
3 § Kyrkostyrelsen eller något annat organ som Kyrkomötet bestämmer skall
1. stödja stiftens arbete för utveckling av församlingslivet,
2. ansvara för Svenska kyrkans arbete bland svenskar i andra länder,
3. svara för Svenska kyrkans officiella relationer till andra kyrkor och samfund,
4. samordna Svenska kyrkans och dess församlingars ansvar för internationell mission och internationell diakoni,
5. ange villkoren för tillträde till de kyrkliga grundutbildningarna och bestämma utbildningsplanerna för dessa samt se till att de kyrkliga grundutbildningarna erbjuds i tillräcklig omfattning,
6. svara för det kyrkliga utjämningssystemet,
7. ha hand om övergripande frågor när det gäller Svenska kyrkans gemensamma datasystem,
8. främja forskning av betydelse för Svenska kyrkan, och
9. verka för ett rikt och mångfaldigt kulturliv som främjar dialogen kring religion och livstolkning.
|
5 § Kyrkofondens styrelse ansvarar för förvaltningen av kyrkofonden och andra tillgångar på den nationella nivån, det kyrkliga utjämningssystemet, den kyrkoantikvariska ersättningen samt de övergripande frågorna när det gäller avgiftsbetalning.
|
|
6 § För samordning, planering och utveckling skall det finnas följande nämnder:
1. Nämnden för internationell mission och diakoni, med särskilt ansvar för insatserna rörande internationell mission och diakoni.
2. Nämnden för kyrkolivets utveckling, med särskilt ansvar för de kyrkliga grundutbildningarna och för stödjande av stiftens arbete.
3. Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet med särskilt ansvar för att främja församlingslivet i utlandsförsamlingarna och övriga verksamheter som bedrivs av utlandskyrkan.
Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet beslutar vilka utlandsförsamlingar och övriga utlandsverksamheter (utlandskyrkan) som skall tillhöra Svenska kyrkan. Sådana utlandsförsamlingar och verksamheter är skyldiga att tillämpa kyrkoordningens bestämmelser bara om det är särskilt angivet.
|
6 § För samordning, planering och utveckling skall det finnas följande nämnder:
1. Nämnden för internationell mission och diakoni, med särskilt ansvar för insatserna rörande internationell mission och diakoni.
2. Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet med särskilt ansvar för att främja församlingslivet i utlandskyrkan.
|
|
11 kap. Kyrkomötet
9 § Stiftens biskopar får delta i Kyrkomötets överläggningar och framställa förslag.
Ordföranden i Kyrkofondens styrelse får delta i överläggningarna, men inte i besluten vid granskningen av verksamheten hos styrelsen även om han eller hon inte är ledamot av Kyrkomötet eller i Kyrkostyrelsen. Detsamma gäller ordföranden i en nämnd som har tillsatts av Kyrkomötet enligt bestämmelserna i 10 kap. 6 § vid granskningen av nämndens verksamhet.
|
|
12 kap. Kyrkostyrelsen, m.m.
3 § Kyrkostyrelsen skall handlägga vissa ärenden enligt särskilda bestämmelser i kyrkoordningen.
Kyrkostyrelsen skall begära in yttrande från Biskopsmötet vid beredningen av styrelsens beslut i teologiska och ekumeniska frågor av större vikt.
När det behövs för att den skall kunna fullgöra sina uppgifter får Kyrkostyrelsen begära in yttranden och upplysningar från stiften samt från församlingar och samfälligheter.
|
3 § Kyrkostyrelsen skall handlägga vissa ärenden enligt särskilda bestämmelser i kyrkoordningen.
|
|
3a § Kyrkostyrelsen skall begära in yttrande från Biskopsmötet vid beredningen av styrelsens beslut i teologiska och ekumeniska frågor av större vikt.
|
4 § Kyrkostyrelsen får överlämna ärenden för handläggning till Kyrkofondens styrelse och till någon av de i 10 kap. 6 § angivna nämnderna. Sådant överlämnande får dock inte avse ärenden om bestämmelser som Kyrkostyrelsen enligt kyrkoordningen skall utfärda.
|
|
Kyrkofondens styrelse
|
|
7 § Kyrkofondens styrelse består av nio ledamöter, som väljs av Kyrkomötet. För ledamöterna väljer
Kyrkomötet lika många ersättare.
|
|
8 § Kyrkomötet väljer en av ledamöterna att vara ordförande i Kyrkofondens styrelse och en eller två att vara vice ordförande.
|
|
Nämnderna för planering, samordning och utveckling
9 § Nämnden för internationell mission och diakoni består av elva ledamöter, som väljs av Kyrkomötet. I nämnden skall en av ledamöterna vara biskop.
Nämnden för kyrkolivets utveckling består av nio ledamöter, som väljs av Kyrkomötet.
Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet består av biskopen i Visby stift och åtta ledamöter, som väljs av Kyrkomötet.
|
9 § Nämnden för internationell mission och diakoni består av elva ledamöter, som väljs av Kyrkomötet. En av ledamöterna skall vara biskop.
|
11 § Ledamöterna och ersättarna i Kyrkostyrelsen, Kyrkofondens styrelse och nämnderna väljs av Kyrkomötet vid det första sammanträdet under mandatperioden. Valen gäller till dess att Kyrkomötet har hållit nya val under nästa mandatperiod.
|
11 § Ledamöterna och ersättarna i Kyrkostyrelsen och nämnderna väljs av Kyrkomötet vid det första sammanträdet under mandatperioden. Valen gäller till dess att Kyrkomötet har hållit nya val under nästa mandatperiod.
|
Arbetsformer
12 § Följande bestämmelser om kyrkorådet i en församling skall tillämpas på Kyrkostyrelsen, Kyrkofondens styrelse och nämnderna:
– 4 kap. 15 § första och andra styckena om fyllnadsval,
– 4 kap. 18 § om när sammanträdena skall hållas och
– 4 kap. 19 § om ersättarnas tjänstgöring.
|
12 § Följande bestämmelser om kyrkorådet i en församling skall tillämpas på Kyrkostyrelsen och nämnderna:
– 4 kap. 15 § första och andra styckena om fyllnadsval,
– 4 kap. 18 § om när sammanträdena skall hållas och
– 4 kap. 19 § om ersättarnas tjänstgöring.
|
13 § I fråga om hur man fattar beslut tillämpas bestämmelserna i 3 kap. 34–37 §§ om kyrkofullmäktige i en församling.
13 a § I fråga om jäv tillämpas bestämmelserna om kyrkoråd i en församling i 4 kap. 22 §. Bestämmelserna om kyrkoråd skall då gälla Kyrkostyrelsen, Kyrkofondens styrelse eller nämnderna.
|
13 a § I fråga om jäv tillämpas bestämmelserna om kyrkoråd i en församling i 4 kap. 22 §. Bestämmelserna om kyrkoråd skall då gälla Kyrkostyrelsen eller nämnderna.
|
33 kap. Kyrkans förtroendevalda
9 § Förutom det som anges i 5–8 §§ gäller följande valbarhetshinder för förtroendeuppdrag. Hindren gäller för alla kyrkligt anställda som har en tjänstgöringsgrad över 20 procent av heltid för sin befattning.
1. Den som är anställd i en församling är inte valbar till direkt eller indirekt valt kyrkoråd eller någon nämnd i denna församling. Om församlingen ingår i en samfällighet gäller detta också vid val till kyrkonämnden eller någon annan nämnd i samfälligheten.
2. Den som är anställd i en samfällighet är inte valbar till kyrkonämnden eller någon annan nämnd i denna samfällighet. Han eller hon är inte heller valbar till ett direkt eller indirekt valt kyrkoråd eller någon nämnd i en församling som ingår i samfälligheten om anställningen innefattar tjänstgöring i den församlingen.
3. Den som är stiftsanställd är inte valbar till stiftsstyrelsen eller någon av stiftets nämnder.
4. Den som är anställd på nationell nivå är inte valbar till Kyrkostyrelsen, Kyrkofondens styrelse eller någon nämnd på nationell nivå.
|
9 § Förutom det som anges i 5–8 §§ gäller följande valbarhetshinder för förtroendeuppdrag. Hindren gäller för alla kyrkligt anställda som har en tjänstgöringsgrad över 20 procent av heltid för sin befattning.
1. Den som är anställd i en församling är inte valbar till direkt eller indirekt valt kyrkoråd eller någon nämnd i denna församling. Om församlingen ingår i en samfällighet gäller detta också vid val till kyrkonämnden eller någon annan nämnd i samfälligheten.
2. Den som är anställd i en samfällighet är inte valbar till kyrkonämnden eller någon annan nämnd i denna samfällighet. Han eller hon är inte heller valbar till ett direkt eller indirekt valt kyrkoråd eller någon nämnd i en församling som ingår i samfälligheten om anställningen innefattar tjänstgöring i den församlingen.
3. Den som är stiftsanställd är inte valbar till stiftsstyrelsen eller någon av stiftets nämnder.
4. Den som är anställd på nationell nivå är inte valbar till Kyrkostyrelsen eller någon nämnd på nationell nivå.
|
34 kap. Kyrkans anställda
|
Garantier för kyrkliga organ med pensionsåtaganden
16 a § Kyrkostyrelsen får mot avgift lämna behövliga garantier till kyrkliga organ med pensionsåtaganden som behöver kreditgarantier för att kunna fullgöra sina skyldigheter mot Svenska kyrkans pensionskassa.
|
Elfte avdelningen: Ekonomi och egendom
Inledning
Det är ett gemensamt ansvar för alla som tillhör kyrkan att efter sin förmåga bidra till de ekonomiska förutsättningarna för kyrkans verksamhet. Därför finns en kyrkoavgift som tas ut i förhållande till vars och ens inkomst.
Svenska kyrkan har ett ärende till hela folket. Genom kyrkofonden visar församlingarna en ömsesidig solidaritet. Det sker en utjämning av de ekonomiska förutsättningarna så att det blir möjligt att uppehålla en rikstäckande verksamhet.
|
Svenska kyrkan har ett ärende till hela folket. Genom utjämningen av de ekonomiska förutsättningarna visar församlingarna en ömsesidig solidaritet. På så sätt blir det möjligt att uppehålla en rikstäckande verksamhet.
|
De som har hand om kyrkans ekonomi och egendom svarar för sin förvaltning inför både Gud och människor. Förvaltarskapet måste utövas med hänsyn till hela Guds skapelse. En förvaltare måste vara pålitlig och klok och kunna svara för sin förvaltning när den granskas.
42 kap. Avgifter och uppbörd
2 § När en församling har fastställt budgeten, skall kyrkorådet genast underrätta Kyrkofondens styrelse om den avgiftssats för kyrkoavgift som har bestämts för det följande året. Avgiftssatsen skall bestämmas som ett procenttal av den kyrkotillhöriges inkomst.
|
2 § När en församling har fastställt budgeten, skall kyrkorådet genast underrätta Kyrkostyrelsen om den avgiftssats för kyrkoavgift som har bestämts för det följande året. Avgiftssatsen skall bestämmas som ett procenttal av den kyrkotillhöriges inkomst.
|
Om församlingen eller samfälligheten inte senast den 15 november har underrättat Kyrkofondens styrelse om avgiftssatsen för det kommande året, förblir den oförändrad. Om stiftet inte senast den 30 november har underrättat Kyrkofondens styrelse om avgiftssatsen för det kommande året, förblir den oförändrad.
|
Om församlingen eller samfälligheten inte senast den 15 november har underrättat Kyrkostyrelsen om avgiftssatsen för det kommande året, förblir den oförändrad. Om stiftet inte senast den 30 november har underrättat Kyrkostyrelsen om avgiftssatsen för det kommande året, förblir den oförändrad.
|
3 § Kyrkofondens styrelse skall senast den 8 mars informera församlingar, samfälligheter och stift om den kyrkoavgift som församlingen, samfälligheten eller stiftet kommer att få under året.
Kyrkofondens styrelse skall senast den 10 september varje år preliminärt informera församlingar, samfälligheter och stift om de kommunalt beskattningsbara inkomsterna för dem som tillhör Svenska kyrkan inom församlingen, samfälligheten eller stiftet.
|
3 § Kyrkostyrelsen skall senast den 8 mars informera församlingar, samfälligheter och stift om den kyrkoavgift som församlingen, samfälligheten eller stiftet kommer att få under året.
Kyrkostyrelsen skall senast den 10 september varje år preliminärt informera församlingar, samfälligheter och stift om de kommunalt beskattningsbara inkomsterna för dem som tillhör Svenska kyrkan inom församlingen, samfälligheten eller stiftet.
|
4 § Kyrkofondens styrelse skall genast överföra intäkterna från kyrkoavgiften till församlingarna, samfälligheterna och stiften. Bestämmelser om avräkning mot intäkterna finns i 44 kap. 13 §.
|
4 § Kyrkostyrelsen skall genast överföra intäkterna från kyrkoavgiften till församlingarna, samfälligheterna och stiften. Bestämmelser om avräkning mot intäkterna finns i 44 kap. 13 §.
|
5 § Kyrkofondens styrelse får besluta om rättelse, om ett meddelande från något kyrkligt organ till skattemyndigheten angående kyrkoavgiften till följd av ett skrivfel, räknefel eller liknande förbiseende innehåller en uppenbar oriktighet.
|
5 § Kyrkostyrelsen får besluta om rättelse, om ett meddelande från något kyrkligt organ till Skatteverket angående kyrkoavgiften till följd av ett skrivfel, räknefel eller liknande förbiseende innehåller en uppenbar oriktighet.
|
44 kap. Ekonomisk utjämning
Inledande bestämmelser
|
1 § Kyrkostyrelsen har det övergripande ansvaret för det ekonomiska utjämningssystemet.
|
3 § Församlingarna skall varje år betala en allmän utjämningsavgift till
kyrkofonden. Avgiften beräknas på avgiftsunderlaget och är sju öre per etthundra kronor av avgiftsunderlaget.
|
3 § Församlingarna skall varje år betala en allmän utjämningsavgift. Avgiften beräknas på avgiftsunderlaget och är sju öre per etthundra kronor av avgiftsunderlaget.
|
6 § Församlingarnas inkomster utjämnas genom avgifter och bidrag. De församlingar vars avgiftsunderlag överstiger medelavgiftsunderlaget skall betala en inkomstutjämningsavgift till kyrkofonden. De församlingar vars avgiftsunderlag understiger medelavgiftsunderlaget skall få ett inkomstutjämningsbidrag från kyrkofonden.
|
6 § Församlingarnas inkomster utjämnas genom avgifter och bidrag. De församlingar vars avgiftsunderlag överstiger medelavgiftsunderlaget skall betala en inkomstutjämningsavgift. De församlingar vars avgiftsunderlag understiger medelavgiftsunderlaget skall få ett inkomstutjämningsbidrag.
|
Kostnadsutjämning
7 § Församlingarnas kostnader för kyrkounderhåll utjämnas genom avgifter och bidrag. De församlingar som den 1 januari året före bidragsåret hade fler kyrkotillhöriga per kyrkobyggnad än medeltalet kyrkotillhöriga per kyrkobyggnad i landet vid samma tidpunkt skall betala en kyrkounderhållsavgift till kyrkofonden. De församlingar som hade färre kyrkotillhöriga per kyrkobyggnad än medeltalet skall i stället få ett kyrkounderhållsbidrag från kyrkofonden.
Avgiften eller bidraget fastställs varje år och beräknas för varje kyrkobyggnad på grundval av skillnaden mellan antalet kyrkotillhöriga per kyrkobyggnad i församlingen och medeltalet kyrkotillhöriga per kyrkobyggnad i landet. Skillnaden multipliceras med genomsnittskostnaden för kyrkounderhåll i hela landet och en procentsats som beslutas av Kyrkofondens styrelse.
Kyrkofondens styrelse får höja eller sänka avgifter och bidrag med hänsyn till en kyrkobyggnads storlek, byggnadsmaterial och nyttjandegrad.
|
7 § Församlingarnas kostnader för kyrkounderhåll utjämnas genom avgifter och bidrag. De församlingar som den 1 januari året före bidragsåret hade fler kyrkotillhöriga per kyrkobyggnad än medeltalet kyrkotillhöriga per kyrkobyggnad i landet vid samma tidpunkt skall betala en kyrkounderhållsavgift. De församlingar som hade färre kyrkotillhöriga per kyrkobyggnad än medeltalet skall i stället få ett kyrkounderhållsbidrag.
Avgiften eller bidraget fastställs varje år och beräknas för varje kyrkobyggnad på grundval av skillnaden mellan antalet kyrkotillhöriga per kyrkobyggnad i församlingen och medeltalet kyrkotillhöriga per kyrkobyggnad i landet. Skillnaden multipliceras med genomsnittskostnaden för kyrkounderhåll i hela landet och en procentsats som beslutas av Kyrkostyrelsen.
Kyrkostyrelsen får höja eller sänka avgifter och bidrag med hänsyn till en kyrkobyggnads storlek, byggnadsmaterial och nyttjandegrad.
|
8 § Församlingens kostnader med anledning av andelen kyrkotillhöriga inom församlingens område utjämnas genom avgifter och bidrag. Om de kyrkotillhörigas andel av de folkbokförda invånarna i en församling den 1 januari året före bidragsåret överstiger medeltalet för de kyrkotillhöriga i landet vid samma tidpunkt, skall församlingen betala en kyrkotillhörigavgift till kyrkofonden. Om de kyrkotillhörigas andel understiger medeltalet kyrkotillhöriga i landet, skall församlingen i stället få ett kyrkotillhörigbidrag från kyrkofonden.
Avgiften eller bidraget fastställs varje år och beräknas på grundval av skillnaden mellan andelen kyrkotillhöriga i församlingen och medeltalet kyrkotillhöriga i landet. Skillnaden multipliceras med antalet folkbokförda invånare i församlingen den 1 januari året före bidragsåret, en genomsnittskostnad för egentlig verksamhet och en procentsats som beslutas av Kyrkofondens styrelse. Styrelsen får besluta om minskning av procentsatsen vid låg andel kyrkotillhöriga.
|
8 § Församlingens kostnader med anledning av andelen kyrkotillhöriga inom församlingens område utjämnas genom avgifter och bidrag. Om de kyrkotillhörigas andel av de folkbokförda invånarna i en församling den 1 januari året före bidragsåret överstiger medeltalet för de kyrkotillhöriga i landet vid samma tidpunkt, skall församlingen betala en kyrkotillhörigavgift. Om de kyrkotillhörigas andel understiger medeltalet kyrkotillhöriga i landet, skall församlingen i stället få ett kyrkotillhörigbidrag.
Avgiften eller bidraget fastställs varje år och beräknas på grundval av skillnaden mellan andelen kyrkotillhöriga i församlingen och medeltalet kyrkotillhöriga i landet. Skillnaden multipliceras med antalet folkbokförda invånare i församlingen den 1 januari året före bidragsåret, en genomsnittskostnad för egentlig verksamhet och en procentsats som beslutas av Kyrkostyrelsen. Styrelsen får besluta om minskning av procentsatsen vid låg andel kyrkotillhöriga.
Bestämmelserna i första och andra styckena gäller endast territoriella församlingar.
|
Kostnadsutjämningskonstant
9 § Församlingen betalar avgift till kyrkofonden eller erhåller bidrag från kyrkofonden efter en kostnadsutjämningskonstant.
|
9 § Församlingen betalar en avgift eller erhåller bidrag efter en kostnadsutjämningskonstant.
|
12 § Kyrkofondens styrelse fastställer för varje församling avgifter och bidrag enligt 3 och 6–9 §§. Avgifterna betalas av församlingarna och bidragen tillförs församlingarna genom avräkning mot intäkterna från kyrkoavgiften.
|
12 § Kyrkostyrelsen fastställer för varje församling avgifter och bidrag enligt 3 och 6–9 §§. Avgifterna betalas av församlingarna och bidragen tillförs församlingarna genom avräkning mot intäkterna från kyrkoavgiften.
|
13 § Avgifter och bidrag enligt 3 och
6–9 §§ påförs församlingarna med en tolftedel varje kalendermånad och räknas av mot det förskott på intäkterna av kyrkoavgiften som Kyrkofondens styrelse varje gång betalar ut.
|
13 § Avgifter och bidrag enligt 3 och
6–9 §§ påförs församlingarna med en tolftedel varje kalendermånad och räknas av mot det förskott på intäkterna av kyrkoavgiften som församlingarna erhåller.
|
15 § Församlingar och stift kan få extra utjämningsbidrag om övriga avgifter och bidrag inte ger en tillfredsställande utjämningseffekt.
19 § Stiften skall senast den 31 mars ansöka om anslag ur kyrkofonden för kostnaderna för kyrkobyggnadsbidrag. Kyrkofondens styrelse skall senast den 15 juni besluta om anslagen. Stiftsstyrelserna skall senast den 10 september besluta om kyrkobyggnadsbidrag till församlingarna. Riksantikvarieämbetet skall beredas tillfälle att yttra sig över ansökningarna från stiften om anslag.
|
19 § Stiften skall senast den 31 mars hos Kyrkostyrelsen ansöka om anslag för kostnaderna för kyrkobyggnadsbidrag. Kyrkostyrelsen skall senast den 15 juni besluta om anslagen. Stiftsstyrelserna skall senast den 10 september besluta om kyrkobyggnadsbidrag till församlingarna. Riksantikvarieämbetet skall beredas tillfälle att yttra sig över ansökningarna från stiften om anslag.
|
Fördelning av bidrag vid indelningsändring
20 § När ett beviljat bidrag behöver delas upp på flera mottagare till följd av att någon indelning har ändrats, skall Kyrkofondens styrelse besluta om bidragets fördelning.
|
|
46 kap. Prästlönetillgångar och annan ändamålsbestämd egendom
6 § Årsredovisningen för prästlönetillgångarnas förvaltning skall senast den 1 juli varje år överlämnas till församlingarna och Kyrkofondens styrelse.
|
6 § Årsredovisningen för prästlönetillgångarnas förvaltning skall senast den 1 juli varje år överlämnas till församlingarna och Kyrkostyrelsen.
|
16 § För andra förmögenhetstillgångar än prästlönetillgångar och Lunds domkyrkas fastigheter och fastighetsfond, ägda eller förvaltade av trossamfundet Svenska kyrkan, skall Kyrkofondens styrelse handha förvaltningen.
|
|
51 kap. Ekonomisk förvaltning för den nationella nivån
2 § Trossamfundet Svenska kyrkan skall på den nationella nivån förvalta sina medel på ett sådant sätt att kravet på god avkastning och betryggande säkerhet tillgodoses. Medlen skall därtill förvaltas på ett etiskt försvarbart sätt i enlighet med kyrkans grundläggande värderingar.
|
2 § Trossamfundet Svenska kyrkan skall på den nationella nivån förvalta sitt kapital på ett sådant sätt att detta bevaras till sin reella (värdesäkrade) nivå mätt över rullande tioårsperioder.
|
|
2 a § Beräkning av värdesäkrad nivå för den nationella nivåns kapital skall ske utgående från ett ingångsvärde på 3 200 miljoner kronor per 1 januari år 2000 och med en årlig uppräkning som motsvarar värdeminskningen på grund av inflationen.
|
5 § Budgeten skall bestå av en del som avser kyrkofonden och en del som avser Svenska kyrkans verksamhet på den nationella nivån. Budgeten skall innehålla en plan för verksamheten och ekonomin under budgetåret.
|
5 § Budgeten skall innehålla en plan för verksamheten och ekonomin under budgetåret.
|
I planen skall intäkternas och kostnadernas storlek anges. Av planen skall vidare framgå hur verksamheten skall finansieras och hur den ekonomiska ställningen beräknas vara vid budgetårets slut.
Budgeten skall också innehålla en plan för ekonomin för en period av tre år. Budgetåret skall alltid vara periodens första år.
Budgetprocessen
6 § Kyrkofondens styrelse skall senast den 31 maj till Kyrkostyrelsen lämna sitt förslag till budget för de medel som Kyrkofondens styrelse skall förvalta.
|
|
_______________
Dessa bestämmelser träder i kraft den 25 september 2006.
Ändringar i arbetsordningen för kyrkomötet
Kyrkomötet beslutar i fråga om arbetsordningen för Kyrkomötet (SvKB 1999:3) att 4 kap. 13 § och 6 kap. 1 § skall ha följande lydelse.
Nuvarande lydelse
|
Föreslagen lydelse
|
4 kap. Ärendenas beredning
13 § Kyrkorättsutskottet bereder ärenden om lagen om Svenska kyrkan (1998:1591), lagstiftningsfrågor om Svenska kyrkan som registrerat trossamfund, begravningsverksamheten och den kulturhistoriskt värdefulla egendomen samt Kyrkomötets arbetsordning och instruktioner för Kyrkostyrelsen, Kyrkofonden och nämnderna.
|
13 § Kyrkorättsutskottet bereder ärenden om lagen om Svenska kyrkan (1998:1591), lagstiftningsfrågor om Svenska kyrkan som registrerat trossamfund, begravningsverksamheten och den kulturhistoriskt värdefulla egendomen samt Kyrkomötets arbetsordning och instruktioner för Kyrkostyrelsen och nämnderna.
|
6 kap. Frågedebatt
1 § Innan Kyrkomötet vid årets andra sammanträde beslutar i något ärende som har beretts av ett utskott skall det hållas en frågedebatt. I frågedebatten får frågor ställas till Kyrkostyrelsen och till ordföranden i Kyrkofondens styrelse eller i en nämnd som har tillsatts enligt bestämmelserna i 10 kap. 6 § kyrkoordningen.
|
1 § Innan Kyrkomötet vid årets andra sammanträde beslutar i något ärende som har beretts av ett utskott skall det hållas en frågedebatt. I frågedebatten får frågor ställas till Kyrkostyrelsen och till ordföranden i en nämnd som har tillsatts enligt bestämmelserna i 10 kap. 6 § kyrkoordningen.
|
_______________
Dessa bestämmelser träder i kraft den 25 september 2006.
Ändringar i ersättningsstadgan
Vi menar att utskottets förslag till ändringar i 8 § ersättningsstadgan borde ha haft följande lydelse.
Nuvarande lydelse
|
Föreslagen lydelse
|
8 § Till ordföranden i Kyrkofondens styrelse, Nämnden för kyrkolivets utveckling samt Nämnden för internationell mission och diakoni utgår ett fast årligt arvode motsvarande 100 procent av ett basbelopp och till vice ordföranden i dessa organ ett fast årligt arvode motsvarande 12,5 procent av ett basbelopp.
|
8 § Till ordföranden i Nämnden för internationell mission och diakoni samt Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet utgår ett fast årligt arvode motsvarande 100 procent av ett basbelopp och till vice ordföranden i dessa organ ett fast årligt arvode motsvarande 12,5 procent av ett basbelopp.
|
_______________
Dessa bestämmelser träder i kraft den 25 september 2006.
Ändringar i nämndinstruktionerna
Instruktion för Nämnden för internationell mission och diakoni
Kyrkomötet beslutar i fråga om instruktionen för Nämnden för internationell mission och diakoni (SvKB 2003:4) att 1–3 §§ skall ha följande lydelse.
Nuvarande lydelse
|
Föreslagen lydelse
|
Inledande bestämmelser
1 § Nämnden ansvarar självständigt för verksamhetens omfattning och inriktning i enlighet med vad som föreskrivits i kyrkoordningen och i denna instruktion.
|
1 § Nämnden ansvarar för verksamhetens omfattning och inriktning i enlighet med vad som föreskrivits i kyrkoordningen och i denna instruktion.
|
|
Uppgifter
|
2 § Nämnden beslutar självständigt om användningen av för nämnden ändamålsdestinerade resurser.
|
2 § Nämndens grundläggande uppgift är att utarbeta långsiktiga mål, strategier och göra erforderliga prioriteringar i den internationella verksamheten.
|
Uppgifter
3 § Nämnden har som uppgift att, med utgångspunkt i det uppdrag som har givits Svenska kyrkans mission och Lutherhjälpen och genom EFS utland, samordna, planera och utveckla Svenska kyrkans och dess församlingars arbete, engagemang och finansiering för internationell mission och diakoni. Nämnden skall också stödja Kyrkostyrelsen i dess uppdrag rörande frågor inom nämndens ansvarsområde. För detta arbete skall nämnden följa och analysera förändringar och behov i vår omvärld.
|
3 § Nämnden skall med utgångspunkt i det uppdrag som har givits Svenska kyrkans mission och Lutherhjälpen och genom EFS utland, samordna, planera och utveckla Svenska kyrkans och dess församlingars arbete, engagemang och finansiering för internationell mission och diakoni. Nämnden skall också biträda Kyrkostyrelsen i dess uppdrag rörande frågor inom nämndens ansvarsområde. För detta arbete skall nämnden följa och analysera förändringar och behov i vår omvärld.
|
Nämndens verksamhet formas utifrån en nära, målmedveten och strategisk samverkan med församlingarna inom Svenska kyrkan och med andra kyrkor och internationella organ. Nämnden skall i detta arbete verka för internationellt och ekumeniskt samordnad planering av nya missions- och diakonala insatser.
Nämnden skall möjliggöra rekrytering och utbildning av medarbetare och utlandsplacerad personal inom nämndens ansvarsområde.
_______________
Dessa bestämmelser träder i kraft den 25 september 2006.
Instruktion för Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet
Kyrkomötet beslutar i fråga om instruktionen för Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet (SvKB 2002:8) att 1–3 §§ skall ha följande lydelse.
Nuvarande lydelse
|
Föreslagen lydelse
|
Inledande bestämmelser
1 § Nämnden ansvarar självständigt för verksamhetens omfattning och inriktning i enlighet med vad som föreskrivits i kyrkoordningen och i denna instruktion.
|
1 § Nämnden ansvarar för verksamhetens omfattning och inriktning i enlighet med vad som föreskrivits i kyrkoordningen och i denna instruktion.
|
|
Uppgifter
|
2 § Nämnden beslutar självständigt om användningen av för nämnden ändamålsdestinerade resurser.
|
2 § Nämndens grundläggande uppgift är att utarbeta långsiktiga mål, strategier och göra erforderliga prioriteringar för utlandskyrkan.
|
Uppgifter
3 § Nämnden har som uppgift att främja arbetet i utlandsförsamlingarna och i de verksamheter som bedrivs av utlandskyrkan på andra platser.
Härvid har nämnden uppdraget
att tillse att Svenska kyrkan bedriver verksamhet på platser där det finns ett betydande antal svenska sjömän, turister och/eller utlandssvenskar samt i anslutning härtill ansvara för förekommande lokala ekumeniska kontakter,
att ansvara för Svenska kyrkans samarbete med motsvarande organ på ett nordiskt och internationellt plan,
att ansvara för Svenska kyrkans samarbete med Handelsflottans kultur- och fritidsråd,
att i samverkan med Svenska kyrkans övriga utrikesorgan utveckla ekumeniska och internationella kontakter,
att genom sina ombud och på annat sätt förmedla kunskap till församlingar och enskilda om nämndens verksamhet,
att svara för rekrytering och utbildning av den utlandsbaserade personalen inom nämndens ansvarsområde,
att samla in och fördela medel för den verksamhet som bedrivs inom nämndens ansvarsområde, och
att främja jämställdheten mellan kvinnor och män inom nämndens ansvarsområde.
|
3 § Nämnden skall verka för att det finns kyrklig verksamhet för svenskar som vistas utomlands. Nämnden skall i enlighet med vad som anges i kyrkoordningen fatta beslut om utlandskyrkans omfattning. Vidare skall nämnden hålla kontakt med annan kyrklig verksamhet bland svenskar i andra länder och samverka med nordiska och internationella organ samt främja ett ekumeniskt samarbete.
|
_______________
Dessa bestämmelser träder i kraft den 25 september 2006.
|
|