Svenska kyrkan, Pressmeddelanden
Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Kyrkorättsutskottets betänkande
2005:5
Arvoden

Kyrkomötet

Kr 2005:5

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2005:41 i vilken föreslås att Kyrkomötet skall justera upp arvodena i gällande Ersättningsstadga (SvKB 2001:18) bl. a. med hänsynstagande till bortovaron från hemmet.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2005:41.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2005:41 av Gösta Äng, Arvoden

Kyrkomötet beslutar att inför nästa mandatperiod i Kyrkomötet justera upp arvodena och då ta hänsyn till bortavaron från hemmet.

Utskottet

Bakgrund

Enligt Arbetsordning för Kyrkomötet 7 kap. 1 § gäller att ledamöter i Kyrkomötet och förtroendevalda som utsetts av Kyrkomötet eller Kyrkostyrelsen har rätt till arvode och ersättning.

Vid 1999 års kyrkomöte fattades beslut om Arbetsordning för Kyrkomötet (SvKB 1999:3) samt Ersättningsstadga (SvKB 1999:5). Vid beredningen av frågan ansåg Andra kyrkolagsutskottet att Kyrkomötet inför varje mandatperiod bör tillsätta en grupp bestående av alla nomineringsgrupper, med uppdrag att se över uppdragens omfattning och ersättningarna till de förtroendevalda på den nationella nivån. Kyrkomötet biföll utskottets hemställan. Vid Kyrkomötet 2000 behandlades dock inte frågan. Eftersom arvodesreglerna finns i arbetsordningen överlämnades frågan efter beredning till Kyrkorättsutskottet. Därmed såg Kyrkorättsutskottet som sin uppgift att vid 2001 års kyrkomöte, i enlighet med Kyrkomötets arbetsordning, lägga fram ett förslag.

Utgångspunkten för utskottets arbete var att finna en enighet om de principer som skall vara vägledande för en ersättningsstadga. Några sådana principer är enkelhet, tydlighet, kostnadsneutralitet i förhållande till nuvarande villkor för ersättningar, en rimlig fördelning i förhållande till ansvar samt möjlighet för alla att kunna ta emot ett förtroendeuppdrag för Svenska kyrkan på nationell nivå.

I det av utskottet framlagda förslaget till ersättningsstadga regleras arvoden och övriga ersättningar till Kyrkomötets förtroendevalda och övriga förtroendevalda i av Kyrkomötet och Kyrkostyrelsen tillsatta organ. Arvoden kan utgå som sammanträdesarvode samt som fast årsarvode. Sammanträdesarvoden gäller även råd, kommittéer och utredningar.

Förslaget utgick från att arvodena knyts till prisbasbeloppet enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring.

Sammanträdesarvoden

Sammanträdesarvoden föreslogs utgå enligt samma ordning som dittills gällt dvs. för protokollfört sammanträde.

För att förenkla regelverket och hanteringen av detta föreslogs att samma sammanträdesarvoden skall gälla för alla sammanträden på den nationella nivån. Enda undantaget är Kyrkomötets sessioner, eftersom ersättning för förlorad arbetsförtjänst inte utgår för sådana enligt förslaget. I den mån utskott eller andra Kyrkomötets organ behöver sammanträda mellan sessionerna gäller samma regler som för övriga sammanträden.

Sammanträdesarvodet föreslog fastställas till 4 procent av basbeloppet för Kyrkomötet och 2 procent av basbeloppet för övriga sammanträden. Det innebar sammantaget en reducering i förhållande till åren 2000–2001.

Ersättning för förlorad arbetsförtjänst

Som tidigare framgått föreslog utskottet att ersättning för förlorad arbetsförtjänst ej skall utgå till ledamöter i Kyrkomötet under Kyrkomötets sessioner. Detta motiveras bl.a. av arvodets omfattning. Däremot bör rätt till förlorad arbetsförtjänst utöver sammanträdesarvode tillförsäkras i samband med övriga sammanträden. Motivet för detta är att alla skall ha en möjlighet att delta i arbetet för Svenska kyrkan på nationell nivå. Förslaget utgick i detta avseende också från principen om tydlighet: sammanträdesarvode gäller – lika för alla – arbetsinsatsen, ersättning för förlorad arbetsförtjänst skall möjliggöra delaktighet. Utskottet föreslog att ersättning skall utgå från en styrkt förlorad arbetsförtjänst, dock högst med 7 procent av basbeloppet.

Ersättningsstadga

Utskottet föreslog att reglerna skulle tas in i en ny ersättningsstadga. Med detta skulle den gällande ersättningsstadgan och motsvarande delar av kapitel sju i Arbetsordning för Kyrkomötet. ersättas I arbetsordningen föreslogs endast en grundläggande bestämmelse om rätt till arvode och ersättningar, och detaljreglerna i detta avseende skulle i sin helhet förläggas till ersättningsstadgan. Detta skulle underlätta förändringar i fråga om arvoden och ersättningar utan att arbetsordningen skulle behöva ändras.

Kyrkomötet beslöt i enlighet med utskottets förslag.

Vid Kyrkomötet år 2002 framställdes en fråga, F 2002:1, med liknande innehåll som i nu föreliggande motion. Kyrkostyrelsen hänvisade i sitt svar till ovan relaterade uttalande av Andra kyrkolagsutskottet vid beredningen i 1999 års kyrkomöte där man ansåg att ersättningarna för och omfattningen av uppdragen på nationell nivå skulle ses över inför varje ny mandatperiod.

Överväganden

Utskottet noterar att nu gällande principer för arvoden vid fullgörande av uppdrag som förtroendevald på den nationella nivån tagits fram efter ett omsorgsfullt arbete. Sammanträdesarvodet är enligt 2§ i ersättningsstadgan avsett att ersätta den förtroendevaldes inläsning, närvaro och ansvarstagande. Vidare finns i stadgan rätt till ersättning för förlorad arbetsförtjänst och reseförmåner. Båda dessa ersättningar beaktar avståndet från bostaden eftersom ledamoten anses ha sitt tjänsteställe i bostaden.

Den av motionären efterfrågade indexregleringen av arvodena uppfylls redan i gällande ersättningsstadga genom att arvodena är knutna till prisbasbeloppet. Härigenom justeras automatiskt sammanträdesarvodets storlek årligen.

På ovan anförda skäl föreslår utskottet att motionen avslås.

Uppsala den 29 september 2005

På Kyrkorättsutskottets vägnar

Ordförande

    Bengt Stigner

Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Anna-Maria Björkman, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Lennart Andersson, Carl Korch, Gunilla Andersson, Stig-Göran Fransson, Inger Lif, Alvar Gahm, Inger Dafgård, Lennart Tildemyr,
Karl-Gunnar Svensson och Ulla Eriksson.

Biskop Ragnar Persenius har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page