Svenska kyrkan, Pressmeddelanden
Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Kyrkolivsutskottets betänkande
2005:2
Besöksstatistik

Kyrkomötet

Kl 2005:2

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2005:24 i vilken föreslås att Kyrkostyrelsen skall förbättra statistiken över besöken i kyrkor och övriga församlingslokaler. Utskottet menar att arbetet med församlingens grundläggande verksamhet måste prioriteras och att den ekonomiska situationen i församlingarna inte gör det möjligt att lägga mer arbetstid på att redovisa statistiska uppgifter. Utskottet föreslår därför att Kyrkomötet avslår motionen.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2005:24.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2005:24 av Börje Henriksson, Statistik över besöken i våra lokaler

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att se över hur bättre statistik kan upprättas över besöken i våra kyrkor och lokaler i övrigt.

Utskottet

Bakgrund

I motionen föreslås en översyn av kyrkostatistiken så att den bättre visar de besök som sker i kyrkans olika lokaler och på kyrkogårdarna.

Uppgifter om antalet kyrkobesökare och kommunikanter har alltsedan början av 1900-talet funnits med i biskopars ämbetsberättelser. Under första hälften av 1900-talet uppstod en hel del problem med att uppgifterna räknades på olika sätt som av skilda anledningar uppdagades vara otillförlitliga eller omöjliga att jämföra mellan olika stift. Statistik räknades inte heller i alla stift. Sammantaget bidrog detta till ett arbete mot samordning, inom vilket Svenska kyrkans diakonistyrelses ordförande biskop Gunnar Hultgren hade en ledande roll. Beslut om en årlig insamling av nationellt samordnad statistik togs vid biskopsmötet i september 1969. Kyrkostatistiken antogs bidra med kunskap om den svenskkyrkliga sedens ställning och fungera som planeringsunderlag. Ekonomiska medel att genomföra arbetet med insamling av statistiken har sedan biskoparnas beslut beviljats i olika budgetsammanhang och i dagsläget finns insamlingen som en del av kyrkokansliets budget.

Genomgående har Svenska kyrkans statistik utarbetats i samarbete med religionssociologiska forskare. Inledningsvis motiverades samarbetet med att den statistiska kunskapen behövdes för att lösa problemen med den otillförlitliga statistiken.

Uppdateringar av statistikhanteringen görs kontinuerligt. Förslag till uppdateringar kommer främst från församlingarnas önskemål och synpunkter som de som arbetar med statistikinsamling får ta del av genom insamlingsfasen. Nästan varje år sker det mindre förändringar i själva statistikformuläret, såsom att otydliga eller svårtolkade instruktioner ändras. Mer sällan görs större saker såsom att lägga till, ta bort eller helt förändra räknesättet på vilka uppgifter som lämnas in. Generellt finns det en poäng i att vara konservativ med förändringar eftersom förändringar innebär att uppgifter blir svårare att jämföra med uppgifter över tid. Samtidigt förändras verksamheten och med den bör statistiken förändras. Eftersom tillförsel av kategorier betyder en större arbetsbörda brukar hänsyn tas till vad som efterfrågas från församlingarna.

I år har många hört av sig till dem som arbetar med statistiken, vilket framgått av en artikel i Kyrkans Tidning, om den utåtriktade barn- och ungdomsverksamheten. Den verksamhet som bedrivs i andra lokaler än kyrkans faller nämligen utanför statistiken. En annan verksamhet, som flera församlingar vill räkna, är vuxenverksamhet. I dag räknas bara vuxna som är med i syföreningar, körer eller besöker öppna förskolan tillsammans med sina barn. Den utåtriktade barn och ungdomsverksamheten och den allmänna vuxenverksamheten kommer troligtvis att vara kategorier som adderas till 2005 års verksamhetsstatistik.

Ospecificerade besök bedöms av dem som arbetar med statistikinsamlingen som svåra att räkna, eftersom det är vanskligt att avgöra vilka som skall räknas och hur mycket jobb det skall få kräva. Svenska kyrkan i utlandet har valt att räkna allmänna besök i kyrkan, men det görs inte inrikes. Om det skall göras är med andra ord en fråga om prioritering av resurser i församlingarna och på kyrkokansliet.

Hanteringen av statistiken uppdateras också på andra sätt. I år pågår ett omfattande arbete med att förbättra gränssnittet på statistikdatabasen. Med andra ord görs de redan insamlade uppgifterna mer tillgängliga genom att sökningen i statistikdatabasen blir mer pedagogisk. Förra året utvecklades insamlingsrutiner för Svenska kyrkan i utlandet, som numer kommer att samla in och presentera sin statistik tillsammans med församlingarna i Sverige.

Kyrkomötets tidigare behandling av frågor om statistik

Under de senaste åren har förslag om ändringar i statistikinsamlingen varit uppe till behandling i Kyrkomötet vid flera tillfällen. Två motioner förelåg till 2001 års kyrkomöte i denna fråga. I en motion föreslogs en översyn av statistikformuläret så att de insamlade uppgifterna ger en tydligare bild av den frivilliga verksamheten i kyrkan, KMot 2001:8. I den andra motionen föreslogs att statistiken inrapporteras genom Kyrknätet och genom webb-basering blir tillgänglig för alla, KMot 2001:39. Motionerna behandlades av Kyrkolivsutskottet, Kl 2001:3, som visade på hur en utveckling sker fortlöpande av statistikinhämtningen. Försök har gjorts att hämta in statistik via nätet och att även få in mer uppgifter om frivilligarbetet. Att göra statistiken tillgänglig via nätet kunde utskottet konstatera redan var under utveckling. Utskottet föreslog avslag på motionernas förslag, vilket blev Kyrkomötets beslut.

Även i en fråga i 2001 års kyrkomöte berördes statistiken. Det gällde att församlingens arbete i förskolor och skolor inte blir synligt i statistiken, svar på fråga 2001:17.

Vid 2002 års kyrkomöte föreslogs i en motion, Mot 2002:84, att kyrkostatistiken från församlingarna skall utvidgas genom att återge församlingens arbete med gudstjänst, undervisning, mission och diakoni i anslutning till församlingsinstruktionen och församlingens grundläggande uppgift. Motionen behandlades av Kyrkolivsutskottet, Kl 2002:13. Utskottet delade motionärens intention att statistiken bör utvecklas så att den ger en mer allsidig bild av Svenska kyrkans verksamhet. I takt med att den kyrkliga verksamheten och dess riktlinjer förändras är det viktigt att samla in nya statistiska uppgifter. Utskottet menade dock att församlingsinstruktionerna utgör ett alltför spretigt och varierat underlag för statistiskt material. Allt i församlingslivet låter sig inte mätas statistiskt. För församlingarna skulle det kunna bli en alltför stor arbetsbörda att utöka statistiken till så gott som all verksamhet. Utskottet rekommenderade därför istället regelbunden stickprovsundersökning, exempelvis med fyraårsintervall. Utskottet föreslog avslag på motionen, vilket också blev Kyrkomötets beslut.

Överväganden

Utskottet menar att den statistik som insamlas från våra församlingar fyller en viktig funktion för att kunna följa förändringar i det kyrkliga arbetet. Statistiken kan vara till stor hjälp i bedömningen av utvecklingen i församlingen och bilda underlag för strategiska överväganden och framtidsplanering. Insamlandet av statistiska uppgifter får dock aldrig bli viktigare än församlingens grundläggande uppgift.

Församlingarna har i dag en arbetssituation som inte möjliggör ytterligare administrativa uppgifter av detta slag. Det skulle komma att kosta alltför mycket i arbetstid, som istället behöver användas i den prioriterade verksamheten. Församlingarnas ekonomiska situation tillåter inte heller att utökade resurser läggs på detta. Församlingarna försöker i dag i många fall hålla kyrkorna öppna med hjälp av frivilliga krafter. Det går inte att i denna situation begära att ytterligare uppgifter skall registreras om besök i olika kyrkliga sammanhang.

I framtiden skulle möjligen ny teknik kunna underlätta registrering av besök i kyrkor och i församlingslokaler liknande den som används vid museer med fritt inträde.

Utskottet menar vidare att statistiska uppgifter inte alltid kan återge det arbete som utförs i församlingarna. Det går inte att jämföra den tid som läggs på det enskilda själavårdssamtalet med en samling med många människor. Själavårdsinsatsen kan i kontakten med en enda människa kräva mer än samlingen med de många.

Utskottet anser att församlingarnas arbetstid främst skall läggas på verksamhet och menar att den ekonomiska situationen inte tillåter en ökning av de resurser som i församlingarna läggs på att redovisa statistik. Utskottet föreslår därför att motionen avslås.

Uppsala den 29 september 2005

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Göran Åberg

    Nils-Henrik Nilsson

Närvarande: Göran Åberg, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Paul Trossö, Margareta Holmberg, Johan Lothigius, Solveig Thorkilsson, Karin Perers, G. Olof Kjellström, Per-Henrik Bodin, Joakim Svensson, Torsten Josephsson och Kerstin Zetterberg.

Biskoparna Caroline Krook och Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page