Svenska kyrkan, Pressmeddelanden
Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Ekonomi- och
egendomsutskottets betänkande
2005:5
Kyrkans aktieinnehav i vapenindustrin

Kyrkomötet

EE 2005:5

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas en motion som syftar till införande av nolltoleransgräns mot eller som andra alternativ en maximigräns på 10 % för Svenska kyrkans aktieinnehav i vapenindustrin. Utskottet föreslår avslag på motionen med hänvisning till det pågående arbetet med etiska kriterier för kapitalplaceringar.

Till betänkandet finns en reservation av Gösta Äng, en särskild mening av Göran Mård och en särskild mening av Inger Liljedahl.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2005:15.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2005:15 av Eva Zetterberg m.fl., Kyrkans aktieinnehav i vapenindustrin

1. Kyrkomötet beslutar att en nolltolerans införs för Svenska kyrkans aktieinnehav i vapenindustrin.

2. Kyrkomötet beslutar att, om ovanstående förslag blir avslaget, toleransnivån för aktieinnehav i vapenindustrin sänks till 10 procent.

Läronämnden

Läronämnden har yttrat sig med anledning av motionen. Yttrandet Ln 2005:9y bifogas betänkandet som bilaga 1.

Utskottet

Bakgrund

Den ekonomiska förvaltningen av Svenska kyrkans medel på den nationella nivån skall enligt 51 kap. 2 § kyrkoordningen ske på ett sådant sätt att kravet på god avkastning och betryggande säkerhet tillgodoses. Medlen skall därtill förvaltas på ett etiskt försvarbart sätt i enlighet med kyrkans grundläggande värderingar. Samma krav gäller för församlingars, samfälligheters (47 kap. 2 §) och stifts (49 kap. 2 §) förvaltning.

Ekonomi- och egendomsutskottet behandlade år 2004 två motioner angående etiska kriterier för Svenska kyrkans aktieinnehav. I en av motionerna krävdes nolltolerans för aktieinnehav i vapenindustrin. I utskottsbetänkandet redovisas Kyrkostyrelsens och Kyrkofondens styrelses arbete med etiska kriterier för kapitalförvaltningen (EE 2004:5). Där konstateras bl.a.:

Placeringspolicyn innehåller både positiva och negativa kriterier. Enligt den nu gällande policyn görs inte placeringar i företag som tillhandahåller pornografi, inte heller i företag vars rapporterade årliga omsättning till mer än 25 procent utgörs av vapen, tobak eller alkohol. Företag som sysslar med spel eller vadslagning nämns inte.

Utskottet uttryckte sin uppskattning för motionernas intentioner men konstaterade att det råder delade meningar kring totalt avståndstagande från placeringar i vapenproduktion.

De etiska kriterierna i nationella nivåns finanspolicy har inte ändrats sedan förra året. (Finanspolicy för Svenska kyrkans nationella nivå 2005. Beslutad av Kyrkofondens styrelse den 14 mars 2005.)

Överväganden

Den ekonomiska förvaltningen inom Svenska kyrkan skall ske i enlighet med kyrkans grundläggande värderingar. Det innebär att man hela tiden så långt som möjligt skall sträva efter att undvika placeringar i verksamheter som är skadliga. De återkommande diskussionerna vid Kyrkomötet angående totalt avståndstagande från placeringar i t.ex. vapenproduktion kan ses som ett uttryck för denna strävan kombinerad med frågans komplexitet. Läronämnden sammanfattade situationen i sitt yttrande (Ln 2001: 15y): Kyrkan lever i världen med dess dilemman och tvetydigheter .

Utskottet har följt upp Kyrkofondens styrelses arbete med de etiska kriterierna för kapitalplaceringar. Inom utskottet råder delade meningar angående den gällande ambitionsnivån för placeringar i vapenproducerande företag. Exempel på förvaltare som tillämpar nolltolerans nämns. Utskottsmajoriteten påminner om att arbetet med etiska kriterier fortsätter och att den nu gällande maximinivån också diskuteras av förvaltarna. Därför föreslår utskottet avslag till motionens förslag.

Avslutningsvis vill utskottet hänvisa till Läronämndens yttrande (Ln 2005:9y):

I en värld full av konflikter är det alltid kyrkans uppgift att arbeta konfliktförebyggande. Det ligger i linje med kyrkans skapelsetro att värna människovärdet genom att arbeta för mänskliga rättigheter och demokrati. Detta är ett ansvar för alla människor av god vilja.

Här finns ett ständigt lika aktuellt behov av pågående reflektion.

Uppsala den 30 september 2005

På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar

Reidar Gustafsson

    Leena Björstedt

Närvarande: Reidar Gustafsson, ordförande, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson, Inga-Lisa Eklundh, Sigvard Olsson, Bengt Berg, Ingvar Eriksson, Peter Hemminger, Gösta Äng, Ingemar Öberg, Ingrid Smittsarve, Christer Mohlin, Erling Öhman, Fredrik Sandström och Åke Bendix.

Biskop Hans Stiglund har deltagit i utskottets överläggningar.

Reservation av Gösta Äng

Jag reserverar mig mot beslutet i Ekonomi- och egendomsutskottet till förmån för moment 2 om 10 procents toleransnivå i motion 2005:15.

Särskild mening av Göran Mård

Jag anmäler avvikande mening i Ekonomi- och egendomsutskottets beslut att avslå motion 2005:15.

Jag anser att om kyrkan skall vara trovärdig i sitt budskap måste nolltolerans eftersträvas eller åtminstone en sänkning till 10 % i fråga om kyrkans aktieinnehav i vapenindustrin.

Särskild mening av Inger Liljedahl

Jag anmäler avvikande mening i Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande till förmån för motion 2005:15 i dess helhet.

Läronämndens yttrande

2005:9y

Kyrkans aktieinnehav i vapenindustrin

Läronämnden har getts tillfälle att yttra sig över motion 2005:15.

Läronämnden hänvisar till sitt yttrande 2004:11:

Kyrkan skall alltid söka vägar att minimera våld och skapa positiva förutsättningar för fred. Utifrån kristen lärotradition kan man inta olika förhållningssätt beträffande kapitalförvaltning, vapenproduktion och bruk av våld för nationellt försvar. I den konkreta frågan om nolltolerans för kyrkans aktieinnehav i vapenindustrin kan man därför dra olika slutsatser.

När det gäller frågan om etiska kriterier för kapitalplaceringar vill Läronämnden också hänvisa till sitt yttrande 2001:15:

Läronämnden understryker att allt ägande och förvaltande har läroimplikationer, därför också valet av aktieinnehav. Kyrkan lever i världen med dess dilemman och etiska tvetydigheter.

I en värld full av konflikter är det alltid kyrkans uppgift att arbeta konfliktförebyggande. Det ligger i linje med kyrkan skapelsetro att värna människovärdet genom att arbeta för mänskliga rättigheter och demokrati. Detta är ett ansvar för alla människor av god vilja.

Här finns ett ständigt lika aktuellt behov av pågående reflektion.

Uppsala den 30 augusti 2005

På Läronämndens vägnar

KG Hammar

    Bo Larsson

Närvarande: Ärkebiskop KG Hammar, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Martin Lind, biskop Erik Aurelius, biskop Jonas Jonson, biskop Claes-Bertil Ytterberg, biskop Anders Wejryd*, biskop Christina Odenberg, biskop Carl Axel Aurelius, biskop Esbjörn Hagberg, biskop Tony Guldbrandzén*, biskop Hans Stiglund, biskop Lennart Koskinen, biskop Caroline Krook, Edgar Almén, Astrid Andersson Wretmark, Fredrik Lindström, Jesper Svartvik, Curt Forsbring, Cristina Grenholm och Ann-Cathrin Jarl.

* Ej närvarande vid betänkandets slutjustering.

Previous PageAlla betänkandenNext Page