§ 184 Gör FN:s barnkonvention till svensk lag

§ 184 Gör FN:s barnkonvention till svensk lag

§ 184 Gör FN:s barnkonvention till svensk lag

VIVIANNE WETTERLING:
Fru ordförande, vänner i kyrkomötet! Vi är alla eniga om att vi önskar en värld som respekterar och värdesätter varje barn, som lyssnar till och lär av barn, som ger varje barn framtidstro och möjligheter. Frågan är bara vilket sätt som är det bästa för att nå dit.
Motion 2011:82, Gör FN:s barnkonvention till svensk lag, önskar att kyrkomötet till Sveriges riksdag och andra berörda organ ska uttala som sin uppfattning att FN:s barnkonvention ska inkorporeras, det vill säga i sin helhet tas in i svensk lag. Huvudprincipen i svensk rätt är dock att inte inkorporera internationella konventioner utan att transformera dem. Sålunda har barnkonventionens bestämmelser arbetats in i exempelvis föräldrabalken, socialtjänstlagen och lagen om vård av unga. I en statlig utredning 1997 som fick rubriken Barnets bästa i främsta rummet pekade man på att barnkonventionen redan i huvudsak återspeglas i den svenska lagstiftningen och att man kontinuerligt lägger fram förslag till förbättringar.
I Kyrkorättsutskottet tog vi upp att vår ärkebiskop som representant för Sveriges kristna råd hos regeringen har framfört synpunkten att överväga en inkorporering. Vi sa att opinionsbildning inom Svenska kyrkan sker på många sätt med syfte att lyfta fram barnets bästa, till exempel i programmet 0–18 år som sker såväl inom Svenska kyrkan som i samverkan med Nätverket för barnkonventionen. Vi sa också att vi i kyrkomötet har tagit ett beslut att som Svenska kyrkans högsta beslutande organ inte göra uttalanden i olika frågor. Vi menar i Kyrkorättsutskottet att det finns andra sätt att medvetandegöra och protestera mot orättvisor när barn far illa och för att förebygga orättvisor.
Kyrkorättsutskottet föreslår avslag på motion 2011:82 av Emma Hedlundh.

ANDERS ROOS:
Ordförande! Jag har inget annat yrkande än det som utskottets företrädare har lagt. Men ändå, vi är några stycken som i olika situationer har träffat på barn i flyktingsituationer som asylsökande, som uppenbarligen har hamnat i kläm i den svenska lagstiftningen. Som företrädare för kyrkan, dit de ofta söker sig, är det svårt att se hur många barn lider, behandlas illa, hamnar i situationer där de inte borde vara. Därför tror jag att vi vid ett kommande tillfälle måste arbeta igenom den här frågan på ett tydligare och på ett bättre sätt än vi har kunnat göra med den här motionen 2011:82.
Den begär ett uttalande. Det kan vi inte göra. Det ska vi inte göra på det sättet, men vi bör arbeta med frågan. Därför skulle jag hälsa välkommen till en kommande motion, där vi på ett bredare och djupare sätt penetrerar hela frågan, om barn skulle ha behandlats annorlunda om barnkonventionen var en del i den svenska lagstiftningen. Det är en allvarlig fråga. Ärkebiskopen kommer säkert att belysa den i det kommande mötet. Vi måste också göra det här.
Inget annat förslag än utskottet.

EMMA HEDLUNDH:
Ordförande, ledamöter, biskopar, åhörare! För femte gången har Sverige nyligen kritiserats av FN:s barnrättskommitté för att inte ha infört FN:s barnkonvention som svensk lag. Man pekar bland annat på hur utsatta barn är just i asylärenden och på att inkorporering av lagen skulle kunna göra att barns rättigheter stärks.
Det gläder mig att utskottet delar min uppfattning om att de här frågorna är oerhört viktiga, men trots att vi sedan inte kommer till samma slutsats om huruvida kyrkomötet ska göra ett uttalande i en sådan här fråga, kommer jag inte att yrka något annat än att bifalla utskottets förslag.
Principdiskussionen kring när och hur kyrkomötet eventuellt ska uttala sig lämnar jag tills vidare. Jag satsar i stället på att – i enlighet med det som Anders Roos också sa – återkomma i sakfrågan om hur vi på bästa sätt som kyrka kan verka för att barns rättigheter stärks i olika sammanhang. Varför inte nästa år, när jag hoppas att ärkebiskopens möte om barn och unga ska lyfta fram denna och andra viktiga frågor, som sätter i centrum de ord vi har i vår kyrkoordning att barnen har en särställning i den kristna tron och som får oss att verka i enlighet med de orden. Tack.


Bifogat dokument:

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2011:82

Betänkanden
Kr 2011_05

Debattinlägg
   § 184 

Beslut av ärende
§ 191

Behandling av ärende
§ 184