Gör FN:s barnkonvention till svensk lag

Motion 2011:82
av Emma Hedlundh

 
Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att till Sveriges riksdag och andra berörda organ uttala som sin uppfattning att FN:s barnkonvention inkorporeras i svensk lag.

Motivering
Gång på gång visar det sig att FN:s konvention om barnets rättigheter inte står sig i relation till utlänningslagen när barnärenden ställs på sin spets. Flera upprörande fall har behandlats under första halvåret 2011. I den här typen av fall söker de berörda ofta hjälp hos Svenska kyrkans medarbetare och församlingar.  Det innebär en besvärlig konflikt mellan humanitetens krav och svensk lagstiftning – en helt onödig sådan.  I denna motion föreslås därför att Svenska kyrkan i likhet med t.ex. Unicef Sverige kräver att barnkonventionen inkorporeras i svensk lagstiftning och därmed görs till svensk lag. Den s.k. transformeringsmetoden som hittills använts har visat sig otillräcklig när det gäller att garantera barns rättigheter och ge barnkonventionen fullt genomslag.
Om barnkonventionen inkorporerades i svensk lagstiftning skulle barns rättigheter och ställning stärkas generellt och särskilt inom rättsväsendet och i asylprocesser. Man skulle då kunna ställa högre krav på kompetens hos beslutsfattare, myndigheter och domstolar om vilka behov och rättigheter barn har. Ett barnrättsperspektiv skulle bli ett verkligt inslag i varje beslutsfattares vardag och konventionens bestämmelser skulle fungera som en självklar och obligatorisk måttstock när nya lagar arbetas fram.
Företrädare för de flesta stora riksdagspartierna har i pressen uttalat sitt stöd för att i riksdagen besluta om att göra barnkonventionen till svensk lag, men ärendet behöver skyndas på för att undvika att fler barn och ungdomar kommer i kläm. Det är därför angeläget att Svenska kyrkan tar ett kraftfullt initiativ i frågan, inte minst utifrån kyrkoordningens explicita formulering om att barnen intar en särställning i kristen tro.

Uppsala den 25 juli 2011
 

Emma Hedlundh (POSK)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
   Mot 2011:82 

Betänkanden
Kr 2011_05

Debattinlägg
§ 184

Beslut av ärende
§ 191

Behandling av ärende
§ 184