§ 179 Präst och diakon i domkapitlet

§ 179 Präst och diakon i domkapitlet

§ 179 Präst och diakon i domkapitlet

SUSANN TORGERSON:
God morgon herr ordförande och vänner i kyrkomötet! Jag yrkar bifall till föreliggande förslag från utskottet. Det innebär – kors i taket, höll jag på att säga – ett bifall till min motion 2011:58. Jag kanske ska säga några ord om den.
Domkapitlet har ju speciell sammansättning och det är både ett partsorgan och en sammansättning som ska garantera att man har en rättssäker kompetens och sedan en allsidig kompetens hos domkapitlen. Då finns det möjlighet för präster och diakoner att utse en ordinarie ledamot och en ersättare. Jag har väckt den här motionen, eftersom jag anser det vara viktigt att både en präst och en diakon finns i domkapitlet. Bådas kompetens behövs. Nu är det inte alltid så. I något domkapitel, det som jag känner till, är det två diakoner. Det gör att vi, när det gäller rekrytering av präster, ska yttra oss över sökanden till komministertjänster och framför allt vara med vid rekryteringen av kyrkoherdar. Då är det svårt att få den teologiska kompetensen att räcka till. Jag tycker det är viktigt att en präst är med vid den rekryteringen. Det finns tre präster i vårt domkapitel. Den ena är biskop och hon har inte tid med sådana saker. Den andre är domprost och han har också ganska fulltecknad almanacka. Sedan finns det en präst till och det har inte räckt. Det har gjort att jag har väckt den här motionen.
Sedan finns det ju en annan motion, 2011:51, som vill utöka domkapitlet med en ordinarie präst och en ordinarie diakon. Jag övervägde faktiskt det också, men det är viktigt med balansen i domkapitlet. Då skulle man behöva utöka med en lekmannaledamot och en ersättare och då skulle det bli fyra personer till som skulle sitta runt bordet i domkapitlet vid ett sammanträde. I kyrkoordningen står det också klart och tydligt, att även ersättarna har rätt att vara med och rätt att delta i diskussionen vid domkapitlens sammanträden. Det gjorde att jag tycker det är nog att en präst och en diakon finns med vid diskussionerna. Det är inte röstningen det handlar om i det här fallet utan det är kunskapen och kompetensen.
Jag är väldigt glad att utskottet har tillstyrkt motion 2011:58 och yrkar bifall till den.

CARIN ÅBLAD LUNDSTRÖM:
Ordförande, biskopar, kollegor och åhörare i kyrkomötet! Jag talar för utskottet och vi yrkar avslag på motion 2011:51 och bifall till motion 2011:58 med bilaga 1 i ny version.
Det första jag ska kommentera är bilagan i ny version. Jag ska bara uppmärksamma er på att 2 a inte finns med i det senaste förslaget. Det är bara ändringar i 9 kap. 1 och 2. Ändringarna som då gäller är det kursiverade i sista stycket i 1 § och det kursiverade i sista stycket i 2 §. Det är det som är den nya versionen.
Angående motion 2011:51kan jag säga, och det framgår tydligt av övervägandet, att det är en arbetssituation i domkapitlet som gör att det inte kan finnas för stort antal ledamöter. Motionärens förslag skulle innebära att utökningen gör fyra personer därtill, två ordinarie och två ersättare.
Sedan är det en annan sak som utskottet också har belyst och som kan vara värd att nämnas. Det är att man inte väljs in i domkapitlet som representant för sitt uppdrag i ämbetet. Den präst eller diakon som väljs in i domkapitlet väljs som stiftets representant utifrån sitt uppdrag i vigningstjänsten. Det är alltså inte representativitet för präst eller diakon som gör att man kommer in i domkapitlet.
Jag ska också kommentera något angående Susann Torgersons motion 2011:58. Där står det i rubriceringen att det är representant i domkapitlet, och det är lite olyckligt. Man blir lite förvirrad av det med anledning av det som jag precis sa. Det Susann menar och också har berättat är att det handlar om kompetens i arbetsprocessen. Vi diskuterade det i utskottet, både att man inte är representant och att det är viktigt att kompetensen finns där. Vi ser ju att Susann Torgersons motion indirekt faller in i det som Mikael Grenstedt med flera har visat på. Då behöver alltså inte antalet ledamöter utökas.
Utskottet yrkar därför avslag på motion 2011:51 och bifall till motion 2011:58 med bilaga 1 i den nyare versionen.

GUSTAF BENGTSSON:
Herr ordförande, ärade kyrkomötesledamöter! Först önskar jag tacka utskottet för välvillig behandling. Jag tror att ni har sett vad som var huvudsyftet med vår motion på ett bra sätt. Att det kommer två förslag i ett ärende samma år tycker jag pekar på, att det finns ett behov av både prästens och diakonens kompetens i domkapitlet. Därför är det så bra att ni i utskottet har bifallit motion 2011:58. Jag tror att det också fanns en poäng med att ha rösträtt, men poängen är kanske inte så stor att den motiverar den kostnad eller det olag det skulle betyda att ha så många extra ledamöter.
Därför yrkar jag också bifall till motion 2011:58. Tack så mycket.


Bifogat dokument:

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2011:51
Mot 2011:58

Betänkanden
O 2011_11

Debattinlägg
   § 179 

Beslut av ärende
§ 186

Behandling av ärende
§ 179

Kyrkomötets skrivelser
KmSkr 2011:21

Snabbprotokoll
2011O_11