Förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att verka för en fortsatt förändring i synen på hivsmittade och aidssjuka i vårt land, för att motverka stigmatisering och bidra till ett värdigt bemötande.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att verka för att det etableras stödverksamhet i kyrkans regi, för att ge stöd åt hivsmittade och deras anhöriga i vårt land.
Motivering
Alla människor har samma värde. Alla människor är älskade av Gud. Att bli smittad av en farlig sjukdom, som dessutom är obotlig, kan vara en traumatisk livserfarenhet. Det finns många människor i vårt land som idag är hivsmittade. De och deras anhöriga bör få möjlighet att få stöd på olika sätt genom Svenska kyrkan, helst i sitt närområde. Det kan ske t.ex. genom samtalsgrupper, gemenskapsgrupper och en inventering av vilken slags praktiskt stöd dessa människor själva efterfrågar.
Tyvärr finns det fortfarande kvar en stigmatisering av de drabbade, vilket bidrar till att hindra hivsmittade människor från att få det stöd de behöver från en församling. För att citera moder Teresa ”Om du dömer människor, så har du ingen tid över att älska dem”. Svenska kyrkan bör aktivt delta i arbetet för att förändra dessa attityder.
På Svenska kyrkans hemsida finns en hel del information om arbetet mot hiv och aids, men nästan enbart i andra länder/världsdelar. Det behövs mer information om situationen i Sverige, med antal drabbade, på vilka orter Svenska kyrkan har samtals- och stödgrupper, samt vilken slags stödarbete Svenska kyrkan bedriver i övrigt för och tillsammans med de hivsmittade i vårt land.
På hemsidan finns även material för att ta upp frågan i konfirmandgrupper, vilket är utmärkt. Detta skulle behöva kompletteras med mer material inriktat på vuxna. Inklusiva mässan från Costa Rica är ett steg i rätt riktning, men det behövs mer material, exempelvis som utgångspunkt för samtal, kurser, undervisning.
En del av de frågor som av Svenska kyrkan centralt skulle kunna samman-ställas material om är:
• hur kyrkan kan förmedla hopp till hivsmittade och deras anhöriga i vårt land,
• vilka behov de hivsmittade och deras anhöriga har och hur kyrkan kan möta de behoven i samarbete med de hivsmittade själva
• En mer detaljerad titt på goda idéer och förebilder i kyrkor i andra länder, hur kyrkan kan bygga upp ett stödarbete för hivsmittade och deras anhöriga, som en slags idébank inför att bygga upp sådant arbete i Sverige.
Lindveden, Trollhättan den 23 juli 2011
Helena Klahr Fast, (KR)