Förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att kyrkomötena 2012 till 2017 får ta del av minst ett kvalificerat föredrag om Svenska kyrkans lutherska identitet under sina sessioner.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att publicera en serie med skrifter om luthersk teologi de närmaste fem åren.
3. Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att ta fram material för ett Lutherjubileum 2017.
4. Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att ordna en jubileumshögtid 2017 med seminarier kring Martin Luther och hans teologi och dess betydelse idag.
Motivering
2017 är ett märkesår i den lutherska kristenheten. Det är 500 år sedan Martin Luther spikade upp teserna på kyrkporten i Wittenberg. Den tyska lutherska kyrkan ligger långt framme i sina planer. Redan 2007 inleddes Luther Dekade, dvs. tio år med Luther ur olika aspekter, teologiskt, historiskt etc.
Vi borde väl kunna ordna fem år och fördjupa vår identitet som evangelisk luthersk kyrka.
Svenska kyrkan har en svag luthersk identitet. I det allmänna samtalet så skyller man dålig självkänsla och deppighet på ”Luther” utan att Svenska kyrkan protesterar mot ett sådant snedvridet synsätt. Fördomar om luthersk teologi och hållning får stå oemotsagda. Detta får till konsekvens att man får en snedvriden och föga positiv bild av det som är Svenska kyrkans grundhållning teologiskt enligt Kyrkoordningen där det uttrycks att vi är ett evangeliskt lutherskt trossamfund. Det skapar dessutom en osäkerhet i ekumeniska kontakter då den bristande självkännedomen teologiskt slår igenom i en rädsla som uppstår i mötet med människor av annan kristen tradition.
Jag kan, efter att ha på plats deltagit i den undervisning som sker i skolan i Bayern, konstatera att barn i låg- och mellanstadiet troligen vet minst lika mycket eller mer om Luther och hans liv än en genomsnittspräst i Svenska kyrkan. Den nyss avgångne biskopen av Göteborg Carl Axel Aurelius har tillsammans med komminister Margareta Brandby Cöster presenterade en nytolkning av Lilla katekesen som nu har publicerats med en lättillgängligt skriven ”Inledning” av Carl Axel Aurelius och en sorts studiehjälp av Margareta Brandby Cöster. Låt oss få fler sådana aktstycken.
Vara den 20 juli 2011