Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att utifrån begreppen människovärdesprincipen, mänskliga rättigheter och förvaltarskapstanken arbeta fram en modell för att få de prostituerade flickorna och kvinnorna bort från prostitutionen.
Motivering
I såväl politiska som kyrkliga dokument betonas vikten av att människovärdet upprätthålls och förstärks, att alla människor är lika mycket värda och att exempelvis Svenska kyrkan ska ha förvaltarskapstanken som en grund i sitt beslutsfattande.
Som exempel på dokument kan nämnas ett relativt färskt dokument och beslut gällande Finanspolicy för Stockholms stift, vilket antogs av stiftsfullmäktige den 8 juni 2011 och där framförallt ”två grundläggande moraliska principer hämtade ur ”källorna för en kristen etik – skapelsen och uppenbarelsen i Bibeln, nämligen människovärdesprincipen och förvaltarskapstanken” var finanspolicyns grundläggande utgångspunkter.
Sedan år 1999 är köp av prostitution olagligt, det vill säga, förbjudet. Det är bra att frågan uppmärksammats och att beslutsfattare på olika nivåer och sammanhang försökt att göra något åt den. Lagen medförde att gatuprostitutionen minskade och försvann delvis, åtminstone under en tidsperiod. Men förbudet var inte tillräckligt för att stävja verksamheten och hjälpa de utsatta, vilsna kvinnor, unga flickor och pojkar det handlar om. Inte särskilt mycket har gjorts och görs för att hjälpa dem att återfå sitt människovärde. En prostituerad är idag inte mycket värd sett med samhällets ögon utan ses på av många med förakt, marginaliseras och behandlas på flera olika sätt inte människovärdigt.
Många enskilda, församlingar och kyrkor gör dock heroiska och stora insatser för att hjälpa de människor, som genom prostitutionen hamnat i samhällets utkanter. Som exempel kan nämnas S:t Clara kyrka i Stockholm, som genom sin uppsökande verksamhet kunnat hjälpa många kvinnor att bildlikt ta sig ur det liv de egentligen inte vill leva, men som många genom olyckliga omständigheter mer eller mindre tvingats in i. Det kan handla om incest och våldtäkter i barndomen, föräldrar som övergivit dem genom sina egna missbruk, skilsmässor, narkotikamissbruk, att de redan som barn blivit sålda till någon människouppköpare samt trafficing.
Det finns de som också blivit kidnappade och mot sin vilja tvingats till det liv de inte själva valt. I Stockholms nattliv förekommer skrikande och gråtande barn, som kastas in i bilar, där beredvilliga människor tar hand om dem för att förstöra deras liv.
För att kunna ta hand om den människa, som ofta under natten söker kontakt och hjälp, fordras stort tålamod, förmågan att kunna lyssna och att möta en sargad själ. Det fordras stor lyhördhet men också ett team av orädda, förstående, lyssnande och bedjande människor. Det finns före detta prostituerade flickor/kvinnor som har blivit omvända till tro och nytt liv i gemenskap med både Gud och människor.
Ett relativt nytt problem i sammanhanget är de utländska kvinnor/flickor, som förekommer och är nya offer från så gott som hela världen. Schengenavtalet har gjort det relativt lätt att i Europa transportera dessa kvinnor/flickor från det ena landet till det andra. Det tycks finnas många beredvilliga chaufförer för de transporterna. Nattpatruller har träffat på förvirrade unga flickor i tolvårsåldern, som under stort motstånd har kastats in i olika bilar.
Det behöver göras en massiv insats för att rädda dessa flickor/kvinnor och hjälpa dem, som, ibland kanske ordlöst, ber om hjälp. Svenska kyrkan kommer ofta i kontakt med människor, som inga andra organ eller institutioner når. Svenska kyrkan har också en enastående möjlighet att hjälpa människor i nöd, peka på en möjlighet att bli fri, hjälpa och stödja. Men då behövs dels en samverkan på plats men också en samverkan mellan församlingar och kyrkor över hela landet. Den möjligheten finns om bara viljan finns.
Det är inte enbart i Stockholm, som problemen med prostitution finns utan också i Göteborg, Malmö och andra ställen. Kanske också på de platser man minst anar. Det gäller därför att vara lyhörd, uppsökande och framförallt försöka få tag i de barn och unga, som verkar fara illa, så att de kan få hjälp och stöd i ett så tidigt skede som möjligt.
Svenska kyrkan måste också kunna erbjuda någon form av övernattningslägenhet för akut drabbade, en särskild lokal med plats för olika befattningshavare exempelvis psykolog, läkare, präst och andra frivilliga krafter för att hjälpa och stödja med enskilda samtal etc. I förlängningen av olika insatser för att få en människa rehabiliterad kan också utbildningar av olika slag bli aktuella. Här öppnar sig även möjligheter till olika gemensamma insatser av kyrkor och församlingar.
Det behöver tas fram modeller för hur Svenska kyrkan i samverkan skall kunna hjälpa de prostituerade bort från prostitution utifrån begreppen: människovärdesprincipen, mänskliga rättigheter och förvaltarskapstanken.
Nacka den 15 juni 2011