Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Motion till Kyrkomötet
2004:20
av Staffan Holmgren och Gunnel Wingård Mellqvist
Inskränkt offentlighet för uppgifter om lön och andra anställningsvillkor

Kyrkomötet

Mot 2004:20

Mot 2004:20

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att kyrkoordningens 54 kap. 4 § sista meningen upphävs.

Motivering

Enligt kyrkoordningens 54 kap. 4 § gäller förbud mot att röja uppgifter om en anställds eller förtroendevalds personliga förhållanden om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att personen i fråga eller någon närstående lider men. Förbudet gäller dock inte uppgifter om lön, förmåner och andra anställningsvillkor. Offentlighetsprincipen tillkom innan man införde de individuella lönesättningarna och det är just därför den spelat ut sin roll och kan t.o.m. skada personalen inom kyrkan.

När kyrkoordningen skrevs, var systemet med individuell lönesättning inte fullt etablerat inom Svenska kyrkan. Därför följdes det tidigare kyrkokommunala systemet med offentliga löner. Den individuella lönesättningen har blivit generell sedan 2000. Detta medför att frågan om lämpligheten av offentliga löner behöver ifrågasättas.

Frågan har relevans både för större och mindre arbetsplatser, men kanske ur olika perspektiv:

- på större arbetsplatser finns det ofta grupper av olika yrkeskategorier som var och en bedöms individuellt. Det finns en risk vid offentliggörande av lönerna att den enskilde individen lider men genom att man kan känna sig kränkt om man av olika skäl fått sämre utfall än gruppen i genomsnitt. Den som av andra skäl t ex fått bättre utfall än genomsnittet kan ur personalsocial synpunkt hamna i ett svårt läge. Det kan också vara så att den enskilde är nöjd med sin lönenivå, men blir frustrerad av att arbetskamrater fått högre lön, vilket leder till missnöje med sin arbetssituation;

- på mindre arbetsplatser kan motsvarande effekt uppstå fast då kan skada uppstå, den enskilde lider, genom att löneutfallet blir ett samtalsämne "på byn".

Det är givetvis viktigt både för arbetsgivare och fackliga organisationer att kunna göra lönejämförelser ur t.ex. jämställdhetssynpunkt. Detta kan givetvis ske fullt ut även med icke offentliga löner. Redovisning av lönestatistik kan med fördel ske gruppvis och inte på individnivå. Svenska kyrkan har behov av att i ökad konkurrens om arbetskraften uppfattas som en attraktiv arbetsgivare genom att värna om den enskilde arbetstagarens integritet och psykosociala arbetsmiljö.

Av arbetsmiljöskäl bör därför löner och andra anställningsvillkor inte längre fullt ut omfattas av offentlighetsprincipen inom Svenska kyrkan. Möjligen bör chefslöner även fortsättningsvis, i likhet med vad som gäller inom näringslivet, vara offentliga utan inskränkning.

Skummeslövsstrand och Nyköping den 29 juni 2004

Staffan Holmgren Gunnel Wingård Mellqvist

Previous PageAlla motionerNext Page


TillbakaUpp