Motion till Kyrkomötet
2003:90
av Seth Henriksson
Inomkyrklig debatt via Internet
|
Kyrkomötet

Mot 2003:90
|
Kyrkostyrelsens skrivelser 2003:1 och 2003:2 bilaga 5
Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att anmoda Kyrkostyrelsen att verka för att rikskyrkan aktivt stöder möjligheten för kyrkans medlemmar att delta i den offentliga, öppna, inomkyrkliga debatten om livsfrågor, tro och viktiga kyrkliga frågor, i första hand genom engagemang i webbplattformen Forum Vestibul.
Motivering
I KsSkr 2003:1 (s. 33) understryker Kyrkostyrelsen "att arbete med gemensam medlemskommunikation prioriteras starkt". Styrelsen redovisar vidare i bilaga 5 till sin skrivelse KsSkr 2003:2 (s. 21 f.) verksamhet och mål inom området Svenska kyrkans information. För delprogrammen Extern kommunikation och Elektronisk kommunikation poängteras den målmedvetna satsningen på information och kommunikation för att bl.a. stärka Svenska kyrkans relation till sina medlemmar. Det som redovisas där är välkommet, gott och angeläget. Däremot framgår det inte av redovisningen, vad som har gjorts och planeras i fråga om användningen av Internet för att utöka möjligheterna för kyrkans medlemmar att delta i det offentliga samtalet om vår kyrkas liv, verksamhet och utveckling. Det förefaller därför vara angeläget att lyfta fram den frågan i medvetandet nu när de tekniska möjligheterna för detta föreligger på kyrkligt håll.
I den betydande skara som alltjämt tillhör Svenska kyrkan har vår kyrka en stor men ännu i många avseenden outnyttjad resurs. Att ta vara på den bör vara en viktig uppgift för vår kyrka och hennes framtid. Detta kan ske på många olika vägar, så som framhålls i bilagan. En av dessa är att engagera kyrkomedlemmarna i en öppen, inomkyrklig debatt om viktiga kyrkliga frågor. Detta är samtidigt en väg att bredda och fördjupa demokratin inom kyrkan.
Rikskyrkans hittillsvarande arbete med frågan om inomkyrklig debatt via Internet har, måste man säga, varit tvehågset. Möjligheten att för det ändamålet använda s.k. BBS:er fanns redan i mitten av 1990-talet. En experimentverksamhet med begränsat deltagande (Spira-projektet) i rikskyrkans och församlings- och pastoratsförbundets regi skedde visserligen under perioden hösten 1995 - våren 1997 men blev aldrig något fullskaleprojekt och fick inte heller någon direkt efterföljare. Detta hängde nära samman med det stora förändringsarbete för en Svenska kyrkans kommunikationsplattform som pågick under de sista åren av seklet och som resulterade i det nuvarande Kyrknätet.
Ett tvåårsprojekt pågick åren 2000-2002 för att utveckla en rikskyrklig debattsida på Internet i samverkan mellan kyrkokansliet, Svenska Kyrkans Press AB och Kyrkans Tidning. Den projektansvarige redovisade den utvecklade debattplattformen, som fick namnet Forum Vestibul (www.vestibul.com) i början av hösten 2002. När den trädde i verksamhet under senhösten skedde det med Svenska Kyrkans Press AB som huvudman och fungerar nu som "en plats på nätet för dialog och debatt om livsfrågor, tro och kyrka. Forum Vestibul delas av webbplatserna för veckotidningen Kyrkans Tidning och magasinet Amos. Här är platsen för nätdiskussioner kopplad till båda tidningarna" (information på webbplatsens förstasida). Enligt uppgift var planen att även rikskyrkan skulle bli aktivt delaktig i detta kyrkliga debattforum. Hittills har detta dock inte skett.
Att ge kyrkomedlemmarna möjlighet att delta i en offentlig, öppen, inomkyrklig debatt om viktiga kyrkliga frågor och att därigenom bredda och fördjupa demokratin inom kyrkan är angelägna uppgifter. Svenska kyrkan på riksplanet har sin del i ansvaret för en sådan utveckling. Kyrkomötet bör ge detta tillkänna för Kyrkostyrelsen.
Uppsala den 29 juli 2003
Seth Henriksson


