Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Motion till Kyrkomötet
2003:79
av Eva Nyman
Likabehandling av nomineringsgrupper

Kyrkomötet

Mot 2003:79

Mot 2003:79

Förslag till kyrkomötesbeslut

1. Kyrkomötet beslutar att uttala att de nomineringsgrupper som ställer upp till val inom kyrkan skall erhålla en likartad och rättvis behandling av alla organ inom kyrkan.

2. Kyrkomötet beslutar att ge styrelseledamöterna i Svenska Kyrkans Press AB till känna som Kyrkomötets mening att all kyrkopolitisk rapportering i bolagets publikationer bör vara opartisk och rättvis.

3. Kyrkomötet beslutar att ge ansvarige utgivaren av Kyrkans Tidning till känna som Kyrkomötets mening att annonsering i bolagets publikationer i enlighet med tryckfrihetslagstiftningens grunder inte bör inskränkas på grundval av vem annonsören är, utan endast beroende på annonsens innehåll.

Motivering

2001 hölls de första direktvalen till Kyrkomötet. De 251 mandaten fördelades på nomineringsgrupper enligt jämkade uddatalsmetoden utan spärr, vilket betyder att varje röst verkligen hade betydelse. Detta är mycket bra, då det bidrar till att varje kyrkomedlem kan känna att han eller hon verkligen betyder något för kyrkan.

Rättvisa är förvisso en viktig sak i alla sammanhang, men kravet på rättvisa gör sig också extra starkt påmint vid valen till kyrkomötet, där ju varje röst verkligen har betydelse. Tyvärr visade de första direktvalen till kyrkomötet på kyrkans otillräcklighet ifråga om rättvisa och aktningen för varje kyrkomedlem. Jag avser här då den särbehandling som drabbade en, och endast en av nomineringsgrupperna - nämligen min egen, Sverigedemokraterna.

Eftersom vårt parti har varit föremål för grova och ogrundade fördomar även i kyrkliga sammanhang är det motiverat att på denna plats kort informera om vad Sverigedemokraterna faktiskt står för enligt sitt principprogram.

Vår människosyn belyses av följande citat:

Alla människor är inte likadana. Vi skiljer oss åt på många sätt, inte minst beroende på var vi har vårt ursprung. Vi ser olika ut, talar olika språk, tillber olika gudar och använder oss av olika lösningar för olika problem. Det innebär inte att någon har rätt att förtrycka eller på annat sätt kränka en annan människas grundläggande rättigheter. Tvärtom är respekten för dessa rättigheter en förutsättning för fred, frihet och rättvisa. Med varje rättighet ska dock följa en skyldighet. Utan skyldigheter kan inga rättigheter upprätthållas. Den som åberopar sina rättigheter ska också vara medveten om sina skyldigheter gentemot sig själv och andra. Vi är alla ansvariga för våra egna handlingar och konsekvenserna av dessa.

Vår demokratisyn belyses av följande citat:

Sverigedemokraterna förespråkar en klassisk demokratimodell, med inslag av brukar- och direktdemokrati, där ett minimum av värderingar läggs in i demokratibegreppet och där samtliga medborgare har samma rättigheter och skyldigheter. All makt ska utgå från folket. Demokratins kärna är medborgarnas möjligheter att tillsammans påverka sin situation. Utan demokratiska fri- och rättigheter, som gäller för alla, finns ingen demokrati.

Folkets främsta företrädare är riksdagen, som ska väljas demokratiskt och utöva sin makt i enlighet med den demokratiska rättsstatens principer.

En viktig del av valkampanjen inför kyrkomötet fördes i kyrkans egen press, och då i första hand i Kyrkans Tidning. Kyrkans Tidning ges ut av Svenska Kyrkans Press AB, ett företag som ägs av Svenska kyrkan.

Kyrkans Tidnings bilaga Amos kom ut i ett specialnummer om valet, abonnerat av organ inom kyrkan, till mer än hälften av landets hushåll. Såväl Amos som Kyrkans Tidning i övrigt iakttog en strängt avvisande hållning gentemot Sverigedemokraterna. Annonsering nekades nomineringsgruppen utan godtagbar motivering, och det redaktionella innehållet där nomineringsgruppen berördes var partiskt utformat samt av en omfattning som klart understeg vad en rättvis behandling hade motiverat.

Jag finner det lämpligt och av behovet påkallat att Kyrkomötet tydligt uttalar sig för att samtliga nomineringsgrupper bör behandlas lika av kyrkan och dess organ vad gäller den mediala opinionsbildningen.

Uppsala den 14 juli 2003

Eva Nyman

Previous PageAlla motionerNext Page


TillbakaUpp