Motion till Kyrkomötet
2003:63
av Bengt Olof Dike
Marginaliserad kyrka behöver tankesmedja!
|
Kyrkomötet

Mot 2003:63
|
Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att inom ramen för tillgängliga ekonomiska resurser och senast om ett år inrätta skisserad tankesmedja i den rikskyrkliga organisationen.
Motivering
_ Svenska kyrkan måste sätta sin prägel på kultur- och samhällsdebatten genom att med offensiv frimodighet hävda klassisk kristen tro och tradition och de värderingar, som utgör vårt demokratiska samhällskitt!
_ Svenska kyrkan får inte stå passiv inför den radikala sekulariseringsvågen och dess destruktiva effekter för mänsklig och samhällelig gemenskap och låta dem som på tidningarnas kultursidor i stort bara för sin egen eller en mindre grupps talan stå oemotsagda! Kyrkan, som är vår i särklass största kulturbärare, måste i en helt annan utsträckning än vad som nu är fallet synas, höras och sätta sin prägel på debatten och samhällsutvecklingen!
_ Det är dags att inrätta en kyrklig tankesmedja i vilken ej blott välutbildade teologer är verksamma utan också samhällsvetare och aktiva publicister.
Svenska kyrkan marginaliseras alltmer i det offentliga samtalet, om den överhuvud märks. Samtidigt har - sedan skilsmässan från staten drevs igenom - de ekonomiska problemen blivit påtagliga och naturligtvis försvagat kyrkans ställning. Medlemsminskningen fortsätter, den årliga statistiken över antalet dop och konfirmationer är ingen uppmuntrande läsning, och i den allmänna brytningstid som råder och i vilken kristen tro och tradition alltmer ifrågasätts, ger tyvärr inte kyrkan människorna önskad vägledning.
I de avgörande existentiella frågorna borde Svenska kyrkan främst av alla finnas till hands för människorna och utifrån klassisk kristen tro och luthersk tradition på en gång vara den plattform och grundpelare som förväntas, aktivt och offensivt delta i det offentliga samtalet och inte överlåta detta till dem som - exempelvis på några tidningars kultursidor - bara för sin egen eller små handfulla radikala gruppers talan utifrån sekulära och oftast familjefientliga mönster.
Mot denna allvarliga bakgrund måste den rikskyrkliga organisationens krympande resurser koncentreras till det som är kyrkans huvuduppgifter och inte splittras upp på spektakulära och isolerade frågor, som bara intresserar och engagerar ett fåtal i kyrkan - en slags inomkyrklig omvänd spegling av den profana kulturdebatten, antingen det handlar om särintressets teologi eller genusperspektivets språk, för att nämna två exempel bland flera.
Den helt övergripande missionsuppgiften skall styra Svenska kyrkans arbete, dvs. att - enkelt uttryckt - vinna (tillbaka) människor för den klassiskt kristna tro, som kyrkan har att stå upprätt för och i alla situationer med frimodighet, engagemang och kraft hävda. Kort uttryckt: att förmedla Ordet, inte särintresset!
En s.k. tankesmedja i den kyrkliga riksorganisationen kan bli den utåtriktade och offensiva spjutspets för att synlig- och tydliggöra Svenska kyrkan som nu krävs. En tankesmedja som inte bara skall följa och ingripa i samhälls- och kulturdebatten utan ständigt ta initiativ i den, hävda kyrkans, demokratins, frihetens röst och värderingar också genom utgivning av böcker och skrifter, anordnandet av seminarier, konferenser, resor och på andra sätt.
Ej blott välutbildade teologer bör ingå i tankesmedjan utan även samhällsvetare, erfarna publicister och någon historiker. Avdelningen bör inte vara stor och tungrodd men smidig, arbeta snabbt och effektivt. Arbetsfältet är enormt. Den skall givetvis inrättas utan extrabelastning av budgeten - genom omdisponeringar av exempelvis avdelningarna för kyrkolivets utveckling och information och insamling.
Norrköping den 15 juli 2003
Bengt Olof Dike


