Motion till Kyrkomötet
2003:41
av Bo Hanson och Staffan Holmgren
Benämning för kyrkans medlemmar
|
Kyrkomötet

Mot 2003:41
|
Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att som sin mening ge Kyrkostyrelsen till känna att orden "tillhörig" och "upptagen" jämte avledningar på tillämpliga ställen bör ersättas med "medlem" och uppdrar åt Kyrkostyrelsen att lämna förslag om förändringar i kyrkoordningen i linje med denna önskan.
Motivering
Under 1990-talet infördes benämningen "kyrkotillhörig" för medlemmar i Svenska kyrkan. Ett motiv för detta synes ha varit oro för att Svenska kyrkan vid en övergång till ett friare förhållande till staten skulle löpa risk att uppfattas som en föreningskyrka, konstituerad av medlemmars vilja att sluta sig samman i en kyrka. Denna oro är överflödig. Vi vill föreslå att Svenska kyrkan återgår till att tala om sina medlemmar just som medlemmar. Under den tid ordet "medlem" undvikits i kyrkoordningen och andra officiella sammanhang till förmån för ordet "tillhörig", har i och för sig inget hindrat, att ordet medlem har använts i vardagliga och informella sammanhang.
Vi kan nu konstatera att Svenska kyrkan själv i officiella handlingar - t.ex. i årsredovisningen konsekvent använder begreppet medlemmar om de kyrkotillhöriga. Folk i allmänhet har hela tiden använt ordet medlem liksom f.ö. de flesta på alla plan inom kyrkan.
Det finns många goda skäl för att återgå till det språkbruk, där "medlem" är det ord som regelmässigt betecknar den som är med i Svenska kyrkan.
_ Ordet "medlem" har biblisk anknytning. Vi kristna är lemmar i Kristi kropp, varandra till tjänst. I förhållande till varandra är vi därmed med-lemmar. När vi hör talas om en medlem av något, förstår vi att det är fråga om en person och denna står i en relation till eller är infogad i ett sammanhang, som på något sätt uppfattas som vitalt.
_ Ordet "tillhörig" har en opersonlig klang. Saker lika väl som människor kan tillhöra någon eller något. Relationen som beskrivs synes ha i första hand en juridisk karaktär.
_ Kyrkoordningen använder dessutom i 29 kap. terminologin, att en person kan "tas upp" i kyrkan och därmed avses just att denne blir medlem. Detta ordval utmanar löjet även om kyrkoordningen för den motsatta processen, då någon lämnar medlemskapet, undviker att säga att personen "tas ned" eller "släpps ned".
Göteborg och Skummeslövsstrand den 15 juli 2003
Bo Hanson Staffan Holmgren


