Kyrkorättsutskottets betänkande
2003:9
Likabehandling av nomineringsgrupper
|
Kyrkomötet

Kr 2003:9
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2003:79 om likabehandling av nomineringsgrupper. I motionen föreslås bl.a. uttalande om likartad bedömning och behandling av olika kyrkliga organ mm. Utskottet föreslår att motionen avslås.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2003:79.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2003:79 av Eva Nyman om Likabehandling av nomineringsgrupper
1. Kyrkomötet beslutar att uttala att de nomineringsgrupper som ställer upp till val inom kyrkan skall erhålla en likartad och rättvis behandling av alla organ inom kyrkan.
2. Kyrkomötet beslutar att ge styrelseledamöterna i Svenska Kyrkans Press AB till känna som Kyrkomötets mening att all kyrkopolitisk rapportering i bolagets publikationer bör vara opartisk och rättvis.
3. Kyrkomötet beslutar att ge ansvarige utgivaren av Kyrkans Tidning till känna som Kyrkomötets mening att annonsering i bolagets publikationer i enlighet med tryckfrihetslagstiftningens grunder inte bör inskränkas på grundval av vem annonsören är, utan endast beroende på annonsens innehåll.
Utskottet
Bakgrund
I samband med de ändrade relationerna mellan kyrkan och staten fattades beslut av Kyrkomötet om att valsystemet skulle utformas så att valet till Kyrkomötet skulle ske genom direktval. Detta framgår av bestämmelserna i kyrkoordningen 11 kap. 2 §, där det sägs att "Kyrkomötet väljs av de röstberättigade i hela landet". Det närmare bestämmelserna om valförfarandet finns i Kyrkoordningen 38 kap.
I förarbetena om direkta val uttalades i Andra kyrkolagutskottets betänkande 1995:1, vilket bifölls av Kyrkomötet, att det av lagen om Svenska kyrkan borde framgå att de kyrkliga valen skulle vara demokratiska och att ordningen med proportionella val garanterades. Även om sådana föreskrifter inte togs in i lagen, sågs det som naturligt och önskvärt när kyrkoordningen beslutades, att utgå från det som gäller vid de allmänna valen.
I motionen behandlas vidare frågor om dels kyrkopolitisk rapportering i Svenska Kyrkans Press AB dels frågor om annonsering i Kyrkans Tidning. Dessa frågor har inte tidigare behandlats i Kyrkomötet. Svenska Kyrkans Press AB utgör ett självständigt rättssubjekt och står inte under tillsyn av Kyrkomötet. Detsamma gäller Kyrkans Tidning.
Överväganden
Utskottet konstaterar att det i kyrkoordningen finns fastlagt vilka bestämmelser som gäller för val och nomineringsgrupper inom Svenska kyrkan. Enskilda beslut som uppfattas som oriktiga, kan överklagas. Om regelverket ur demokratisk synpunkt anses som otillfredställande, kan fråga väckas om ändring i kyrkoordningen.
Motionens andra och tredje del avser frågeställningar som är relaterade till Svenska Kyrkans Press AB och Kyrkans Tidning. Dessa är utomstående organ och lyder inte under Kyrkomötet. Svenska kyrkan på nationell nivå har med stöd av sitt aktieinnehav i Svenska Kyrkans Press AB, genom Kyrkostyrelsen, möjlighet att vid bolagsstämma ge uppdrag eller tillkännagivanden till styrelseledamöterna. Eventuellt missnöje med Kyrkans Tidnings ansvarige utgivare får prövas i de samhälleliga organ som finns för sådana frågor. Utskottet föreslår att motionen avslås.
Uppsala den 18 september 2003
På Kyrkorättsutskottets vägnar
Lars Johnsson
Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Anna-Maria Björkman, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Lennart Andersson, Benny Jönsson, Gunnar Sibbmark, Stig-Göran Fransson, Inger Lif, Alvar Gahm, Inger Dafgård, Lennart Tildemyr, Margareta Börjesson och Ulla Eriksson.
Biskop Ragnar Persenius har deltagit i utskottets överläggning.


