Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Kyrkolivsutskottets betänkande
2003:13
Tidskriften Tro & Tanke

Kyrkomötet

Kl 2003:13

Kl 2003:13

Sammanfattning

Utskottet behandlar i detta betänkande motion 2003:77 om tidskriften Tro & tanke. Utskottet delar motionärens uppfattning att nedläggningen av Tro och Tanke inneburit en brist som behöver åtgärdas. Utskottet konstaterar att Kyrkostyrelsen uppmärksammat detta och därför tillsatt en utredning. I avvaktan på utredningsresultatet föreslår utskottet att motionen avslås.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2003:77.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2003:77 av Eva Nyman, om tidskriften Tro & tanke

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att föranstalta om att återuppta utgivningen av tidskriften Tro & Tanke.

Utskottet

Bakgrund

Tidskriften Tro & Tanke

Publikationen Tro & Tanke initierades av det då relativt nyinrättade Svenska kyrkans forskningsråd år 1991, som också var dess utgivare. De första åren utkom tio till tolv nummer årligen och från år 1996 åtta nummer per år. Samtliga nummer har varit temainriktade. Prenumerantantal har varit cirka 800 årligen. År 1993 tillskapades en ny serie Tro & Tanke/Supplement. I den nystartade publikationen uppgick KISA-rapport (Kyrkans internationella studieavdelning), Religion och samhälle (Religionssociologiska Institutets skriftserie) samt Svenskt Gudstjänstlivs årsbok (Laurentius Petri Stiftelsen). På kyrkokansliet har en tjänst som redaktör funnits sedan starten år 1991.

Efter tio års utgivning sammanställdes ett författar- och titelregister (Tro & Tanke 2000:8). Detta visar att publikationen inte enbart varit ett forum för kyrkokansliets egna forskare och personal. I mycket hög grad har den även tjänat som forskningsinformation för det svenska främst teologiska forskarsamhället. Publikationen har svarat mot Forskningsrådets uppgift "att främja vetenskaplig forskning inom det teologiska forskningsområdet och inom andra områden som är väsentliga för kyrkan" bland annat genom att "informera om forskning och forskningsresultat".

I samband med kraftiga budgetnedskärningar inför år 2001 var det nödvändigt med också personalnedskärningar inom verksamhetsområdet Forskning och kultur. Valet blev då att lägga ner publikationen vilket innebar såväl en minskning av personalkostnaderna som för publicering. Prenumerationsintäkterna kunde inte täcka kostnaderna. Det bedömdes att det fanns kompletterande kanaler för denna information i andra tidskrifter, böcker och webbsidor.

Utredning om tidskrift/publikationer inom området teologi-kultur

I juni 2003 tillsattes på Kyrkostyrelsens initiativ en utredning om tidskrift/publikationer inom området teologi-kultur.

Till förutsättningarna för utredningen hör den stora flora av kulturtidskrifter som finns i Sverige som helhet, särskilt inom Svenska kyrkan och bland övriga kyrkliga aktörer, samt de stora förändringar som skett inom området.

Tro & Tanke lades ner år 2002, Vår Lösen upphörde år 2001, Social Debatt redan under 1990-talet. I dagens utgivning finns tidningar och tidskrifter som Svensk Kyrkotidning, Trots allt, Pilgrim, Signum, Hela Jorden, Kyrkans Tidning, Nya Dagen, Budbäraren, Sändaren, Svensk Pastoraltidskrift, Svensk teologisk kvartalstidskrift, KHS årsbok och ytterligare några tidskrifter.

Inom området pedagogik/teologi har tidskrifterna Barn & familj, Aktuellt för konfirmandarbetet och Pedal nyligen lagts ner och ersatts av en ny tidskrift, 24tretton.

Inom medieprojektet Se Människan, som är ett samarbete mellan Kyrkostyrelsen, Ersta diakonisällskap, Sigtunastiftelsen och Verbum förlag AB, utges under tre år med start år 2002 en årlig skrift. Temat för året är Konflikt och försoning.

Inom den av Kyrkostyrelsen tillsatta medieutredningen Kommunicera mera - med flera, SKU 2000:7, gjordes ingen översyn över detta område. Inte heller kom utredningen med några specifika idéer eller förslag när det gäller tidskriftsproduktion i framtiden.

I utredningsdirektiven, till den under innevarande år tillsatta utredningen står det:

På senare tid har dock frågor kring behovet av någon form av publikation inom området teologi - kultur aktualiserats i flera sammanhang. Det som lyfts fram är vikten av att fördjupa dialogen med människor som idag gärna tar del av den allmänna religiösa debatten, men som inte alls nås av eller känner sig berörda av befintliga kyrkliga tidskrifter/publikationer.

Vidare har utredaren i uppdrag att belysa och undersöka "det faktiska behovet av och utrymmet för en publikation som bearbetar sin samtid och samhället och kulturlivets alla yttringar och som också medverkar till att nya frågor och aspekter tillförs det teologiska reflektionsområdet". Utredningsarbetet skall vara klart till årsskiftet 2003/2004.

Överväganden

Utskottet konstaterar att det i vårt samhälle finns människor som vill ta del i den allmänna religiösa debatten men som inte nås av de kyrkliga tidskrifterna. Utskottet ser därför med tillfredsställelse på att Kyrkostyrelsen uppmärksammat detta och tillsatt en utredning som bl.a. skall utreda hur detta behov kan mötas genom någon form av publikation. Utöver detta utåtriktade behov behöver vi i kyrkan inåtriktade insatser som kan medverka till att nya frågor och aspekter tillförs det teologiska reflektionsområdet. Utskottet delar därför motionärens uppfattning att nedläggningen av Tro & tanke och Vår lösen inneburit en brist och att denna behöver åtgärdas. Med anledning av den utredning som Kyrkostyrelsen tillsatt finner dock inte utskottet anledning att bifalla motionen utan anser i stället att man bör avvakta utredningens resultat.

Uppsala den 19 september 2003

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Göran Åberg

              Marie Schött

Närvarande: Göran Åberg, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Margareta Carlenius, Rolf Forslin, Bo E Nilsson, Johan Lothigius, Solveig Thorkilsson, Hans Wallmark, Monika Sandström, Birgitta Josefson-Hultgren, Karin Perers, Ursula Frising, Torsten Josephsson och Kerstin Zetterberg.

Biskop Lars-Göran Lönnermark har deltagit i utskottets överläggning. 

Previous PageAlla motionerNext Page


TillbakaUpp