Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Kyrkolivsutskottets betänkande
2003:1
Tjänster i kyrkan

Kyrkomötet

Kl 2003:1

Kl 2003:1

Sammanfattning

Utskottet behandlar i detta betänkande motion 2003:2 om tjänster i kyrkan. Utskottet konstaterar att omfattande insatser redan görs på Svenska kyrkans nationella nivå för att stärka rekryteringen. Under åren 2002-2004 pågår ett rekryteringsprojekt. Utskottet föreslår därför avslag på motionen.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2003:2.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2003:2 av Lars-Ivar Ericson, om tjänster i kyrkan

Kyrkomötet beslutar att avsätta medel för att under ett år marknadsföra de kyrkliga tjänsterna.

Utskottet

Bakgrund

För att öka insatserna avseende rekrytering till Svenska kyrkans grundkurs, de fyra profilutbildningarna och tjänst i Svenska kyrkan tog Nämnden för kyrkolivets utveckling år 2001 beslut om att initiera ett 3-årigt rekryteringsprojekt som skulle pågå åren 2002-2004. Tillgängliga medel för projektets genomförande uppgår till 800 000 kronor per år.

Målet för rekryteringsprojektet är att - utifrån den befintliga bristsituationen på behöriga sökande till de kyrkliga profilutbildningarna och tjänst i Svenska kyrkan - förbereda, initiera och aktivt delta i ett förnyat rekryteringsarbete genom att

_ aktivt medverka till förbättrad samverkan mellan de olika rekryteringsnivåerna (församling, stift och nationell nivå).

_ inventera vad som f.n. görs i rekryteringssyfte i de olika stiften.

_ kartlägga eventuella svårigheter inom varje profil.

_ göra handlingsplaner som inbegriper såväl kortsiktiga insatser under projektets gång som långsiktiga framtidsinriktade insatser.

_ inbjuda befintliga rekryterare till arbetskonferenser under projektets gång.

_ förnya och utveckla lämpliga informationskanaler i samverkan med stift, utbildande profilskolor och andra berörda parter.

_ initiera nya arbetsmetoder för rekrytering.

_ undersöka behovet av riktade och prioriterade rekryteringsinsatser.

En heltidsanställd projektledare finns anställd fr.o.m. den 1 februari 2002 och styr- respektive referensgrupp har utsetts. Våren 2002 ägnades till stor del åt att presentera och förankra projektet i stift, hos utbildande skolor och bland andra berörda parter. Vidare till en insamling av statistik över församlingsanställda samt en kartläggning över stiftens pågående rekryteringsarbete och framtida planer.

Projektledaren besökte under hösten 2002 samtliga stift och deltog också i av stiften ordnade möten och sammankomster. Syftet var att diskutera rekryteringsbefrämjande åtgärder och strategier. Rekryteringsinsatser har också skett genom att Svenska kyrkan deltagit i ett flertal utbildningsmässor som vänder sig till gymnasiestuderande.

Under 2003 anordnas både en för samtliga profiler gemensam rekryteringskonferens och profilvisa konferenser.

Ett nära samarbete med Församlingsförbundet, Volontär i Svenska kyrkan och Svenska Kyrkans Unga har etablerats. Information om Svenska kyrkans utbildningar skickas - i samarbete med Volontäråret - årligen till studie- och yrkesvägledare på alla nivåer, dvs. från grundskolan via KomVux till högskola/universitet.

Sedan ett par år tillbaka finns en webbsida som presenterar Svenska kyrkan som arbetsplats, www.svenskakyrkan.se/jobb. Målgrupp för sidan är ungdomar. Omfattande insatser har gjorts för att sprida information om sidan, som innehåller information om Svenska kyrkans utbildningar dvs. Svenska kyrkans grundkurs, utbildning till diakon, församlingspedagog, kyrkomusiker och präst. Motsvarande uppgifter om de kyrkliga utbildningarna finns också under rubriken Yrken/studier på Arbetsmarknadsverkets hemsida, www.ams.se.

En allmän trend i samhället är att alltmer information läggs ut på webben och mindre resurser läggs på tryckt informationsmaterial, vilket har inneburit att även information om kyrkliga utbildningar i större grad finns på webben.

Församlingspedagogerna är en av de grupper som finns med i det rekryteringsarbete som bedrivs på nationell nivå. Då det varit svårt att rekrytera studerande till den pedagogiska profilutbildningen som ges på helfart har en punktuell insats gjorts inför innevarande läsår. Under nio veckor har en person varit projektanställd på deltid. Kontakter har tagits med handläggare på stiften för att få kunskap om de personer som bedömdes skulle kunna vara presumtiva studerande läsåret 2003/04. Personerna har sedan kontaktats via telefon och blivit uppmuntrade att söka till profilutbildningen. I Stockholms stift har en behovsinventering om nutida och framtida behov av tjänster inom de fyra profilerna genomförts. Den utvisade bl.a. att församlingarnas bedömning är att de kommer att ha ett ökat behov av antalet församlingspedagoger om tio år. Redan idag föreligger problem med att rekrytera till vakanta tjänster inom stiftet. En rekryteringsstrategi har därför börjat ta form och i den ingår bl.a. en annonskampanj i dagstidningar. Annonser har varit införda i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Metro. Syftet med annonseringen har varit att locka fler att vilja utbilda sig till församlingspedagog, inte bara som ett första yrkesval utan även som ett yrke för den som gör en andra yrkeskarriär. Resultatet var gott och flera kontaktade stiftet och skolorna. Stiftet kontaktade i våras kyrkokansliet och nationell nivå har därför svarat för kostnaderna att annonsera i Kyrkans Tidning samt Lärartidningen. Samarbetet kommer nu att forsätta med framtagande av en folder för samtliga profiler som skall kunna delas ut i församlingar till intresserade.

De undersökningar som gjorts inom rekryteringsprojektet visar entydigt på att det är viktigt med goda förebilder och att visa på positiva bilder av kyrkoarbetare för att rekrytera nya medarbetare. Detta sker bäst lokalt. Det är i kontakt med engagerade företrädare för församlingen som nya medarbetare rekryteras. Rekryteringsprojektet kommer att ha ett nära samarbete med det projekt som startar hösten 2003, i vilket den psykosociala arbetsmiljön i Svenska kyrkan ska undersökas.

Kyrkomötets tidigare handläggning

Rekryteringssituationen inom kyrkomusikeryrket är mycket problematisk framför allt vad avser utbildningen till organist. Detta uppmärksammades redan föregående år i Mot 2002:48. Organistutbildning bedrivs på fyra platser (Stockholm, Malmö, Göteborg och Piteå). Sammanlagt kan årligen 27 studenter tas emot. Successivt under hela 90-talet har antalet sökande sjunkit till årets bottennotering, då 19 studenter sökte och 14 antogs. På kantorssidan ser läget något ljusare ut. Till detta kommer många pensionsavgångar de närmaste åren och att åtskilliga lämnar yrket före uppnådd pensionsålder. Kyrkomusikernas riksförbund har tagit fram siffror som pekar på att de för tidiga avgångarna är minst 25 procent.

Det är viktigt att påpeka i samband med detta att rekryteringsarbetet vad gäller kyrkomusiker måste se väsentligt annorlunda ut än till de övriga kyrkliga yrkena. En kyrkomusiker måste börja sin "utbildning" redan tidigt i livet för att kunna förvärva tillräcklig kompetens för yrket. De enda som kan förbereda unga människor musikaliskt för kyrkomusikeryrket är de kantorer och organister som finns ute i våra församlingar. I samband med kommunaliseringen år 1990 försvann en stor del av den frivilliga musikundervisning som kyrkan bedrivit. Detta tog bort förutsättningen för den nödvändiga förberedelsen. Effekterna av detta beslut visar sig idag, tretton år senare.

Verksamhetsområdet Kyrkolivets utveckling bedriver och stödjer flera projekt som avser att främja nyrekryteringen av kyrkomusiker. Ett projekt är en metod som utvecklats så att redan små barn kan lära sig spela orgel det s.k. Suzukiorgel-projektet. Projektet sprids nu till flera högskolor och stift som bedriver utbildning i metoden. För en närmare beskrivning av det projektet hänvisas till Kyrkolivsutskottets betänkande Kl 2002:9. Vidare utreds i höst frågan om möjlighet att starta musikskolor i kyrkans regi. En konferens om detta kommer att hållas under senhösten. Mellansels folkhögskola och Härnösands stift har inlett ett arbete för att stimulera kyrkomusiker till att börja undervisa i orgel. En särskild projekttjänst är tillsatt. Projektet kommer att följas med stort intresse.

Kyrkolivsutskottet kunde vid sin behandling av motionen konstatera att ett väl underbyggt arbete redan bedrevs för att främja rekrytering av kyrkomusiker och av suzukimetoden och föreslog därför att motionen skulle avslås. Kyrkomötet beslöt i enlighet med utskottets förslag.

Överväganden

Rekrytering av nya kyrkoarbetare är en av våra viktigaste frågor. Utskottet konstaterar att det redan pågår ett omfattande arbete med att stärka rekryteringen genom det 3-åriga rekryteringsprojekt som beskrivs i bakgrundstexten. Behovet av att rekrytera nya kyrkoarbetare är ett långsiktigt arbete som kräver olika insatser på såväl församlings-, stifts- som nationell nivå. Utskottets bedömning är därför att motionärens förslag är alltför punktuellt för att man ska uppnå någon större långsiktig effekt och avslås därför.

Utskottet vill betona den roll som kyrkans medarbetare har i detta sammanhang. Det personliga mötet med såväl anställda som andra medarbetare i församlingen ligger ofta till grund för om man kan tänka sig att arbeta i kyrkan. Detta beläggs också av resultaten i de undersökningar som rekryteringsprojektet gjort att det är viktigt med goda förebilder och positiva bilder av kyrkoarbetare för att rekrytera nya medarbetare. En viktig rekryterande miljö utgör även de kristna skol- och studentrörelserna.

Utskottet vill också peka på den betydelse som arbetsmiljön har för rekryteringen. En attraktiv arbetsplats förutsätter en god psykosocial arbetsmiljö. Idag finns det många diakoner, församlingspedagoger och kyrkomusiker som lämnat sina anställningar i kyrkan i förtid. Utskottet ser därför med glädje att rekryteringsprojektet kommer att ha ett nära samarbete med det projekt som ska undersöka den psykosociala arbetsmiljön i Svenska kyrkan.

Uppsala den 18 september 2003

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Göran Åberg

        Marie Schött

Närvarande: Göran Åberg, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Margareta Carlenius, Rolf Forslin, Bo E Nilsson, Johan Lothigius, Solveig Thorkilsson, Inger Björkroth, Monika Sandström, Birgitta Josefson-Hultgren, Per-Henrik Bodin, Joakim Svensson, Torsten Josephsson och Kerstin Zetterberg.

Biskop Lars-Göran Lönnermark och biskop Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggning.

Previous PageAlla motionerNext Page


TillbakaUpp