Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Ekumenikutskottets betänkande
2003:1
Avtal mellan Svenska kyrkan och Evangelische Kirche in Deutschland (EKD)

Kyrkomötet

Eu 2003:1

Eu 2003:1

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas Kyrkostyrelsens skrivelse 2003:9 om avtal mellan Svenska kyrkan och Evangelische Kirche in Deutschland (EKD). Utskottet hälsar avtalet med glädje, understryker vikten av att avtalet har sitt ursprung på gräsrotsnivå och föreslår att Kyrkomötet bekräftar avtalet.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet godkänner avtalet mellan Svenska kyrkan och Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) som finns i bilaga 1.

Redogörelse för ärendet

Skrivelsen

Kyrkostyrelsens skrivelse 2003:9, Avtal mellan Svenska kyrkan och Evangelische Kirche in Deutschland (EKD)

Kyrkomötet beslutar att bekräfta det avtal mellan Svenska kyrkan och Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) som föreligger enligt bilaga 1 till denna skrivelse.

Läronämnden

Läronämnden har yttrat sig över Kyrkostyrelsens skrivelse 2003:9 Avtal mellan Svenska kyrkan och Evangelische Kirche in Deutschland (EKD). Yttrandet bifogas som bilaga 2.

Utskottet

Bakgrund

Alltsedan Ansgar sändes ut från klostret Corvey i nuvarande Westfalen för att missionera i Sverige har den tyska och den svenska kristenheten stått varandra nära. Ömsesidig påverkan, utbyte och samarbete har sedan reformationstiden kännetecknat Svenska kyrkans och de evangeliska kyrkornas i Tyskland förhållande till varandra. Detta gäller inom såväl bekännelse och kyrkorätt som gudstjänst, undervisning, diakoni och mission.

Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) skapades av alla evangeliska kyrkor i de fyra zonerna i Tyskland direkt efter andra världskrigets slut och består idag av 24 Landeskirchen. EKD leds av en synod/kyrkomöte bestående av 120 ledamöter och i dess styrelse, "Rat der EKD", sitter 15 ledamöter.

I Tyskland finns fyra svenska församlingsbildningar; i Berlin, Frankfurt, Hamburg och München. I Sverige finns tre tyska församlingsbildningar, varav Stockholm och Göteborg är icke-territorriella församlingar inom Svenska kyrkan, under det att församlingen i Malmö inte finns med i kyrkoordningen.

På nationell nivå finns en överenskommelse med EKD:s ledning om ömsesidighet i inbjudande och deltagande i synoder/kyrkomöten, konferenser, symposier etc. På stiftsnivå finns ett antal vänstift, framför allt tillkomna under efterkrigstiden med "Landeskirchen" i dåvarande Östtyskland (DDR). Många församlingar har också vänförsamlingar och lokala kontakter i Tyskland. Även många institutioner och styrelser inom Svenska kyrkan har samarbete och kontakter inom det tyska språkområdet.

Avtalet

Avtalsarbetet är en del av det arbete som pågår inom kyrkokansliet att klargöra och reglera Svenska kyrkans relation till det arbete som bedrivs i Sverige på annat språk än svenska och av andra evangelisk-lutherska kyrkor än Svenska kyrkan. Rapporten Evangeliskt-lutherskt arbete i Sverige på vissa minoritetsspråk som omfattar det icke tyskspråkiga arbetet, avgavs till Kyrkostyrelsen 18 november 2002.

Genom avtalet sker en reglering, ett begrundande, klargörande och befästande av den gemenskap och det samarbete som sedan länge redan föreligger.

Avtalet mellan Svenska kyrkan och Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) är en sådan ekumenisk överenskommelse, som omnämns i kyrkoordningen med orden "en kyrka eller ett samfund som Svenska kyrkan genom beslut av Kyrkomötet ingått en överenskommelse om särskild ekumenisk samverkan med". Det handlar explicit om paragraferna: om gudstjänst i annat kristet samfund (17 kap. 17 §), om vem som får konfirmeras (22 kap. 2 §), om vigning till uppdrag i annat kristet trossamfund (25 kap. 9 §), om vuxnas upptagande i kyrkan (29 kap. 4 §), om vem som får vara präst (31 kap. 2, 4 §§), om vem som får vara diakon (32 kap. 2, 4 §§) samt om behörighet för tillsvidareanställning (34 kap. 7 §).

Kyrkorna inom Borgågemenskapen har under avtalsarbetets gång fortlöpande informerats om intentioner och process.

En mer fullständig bakgrundsteckning, historik och utvecklingsanalys gör Björn Ryman, kyrkokansliet. Arbetsnamnet på denna skrift är Från söder till norr Kristen teologi och historia Tyskland och Sverige.

Borgåavtalets teologiska begrundning återfinns i avtalets första del (punkt 32 i avtalstexten) i allt utom 1 § f där nattvardssynen är tydligt lutherskt formulerad. Senare delen är en praktisk del med tydliggörande av hur denna gemenskap i framtiden bättre skall komma till uttryck och kunna utvecklas. Utgångspunkt och ett första steg är den överenskomna ömsesidiga förbönen. Ekonomiskt och praktiskt stöd till de tyska församlingarna i Sverige utgörs av kyrkoavgift till de icke-territorriella församlingarna Stockholm och Göteborg, bidrag från Lunds stift till församlingen i Malmö samt frikostigt upplåtande av kyrkor och församlingslokaler. De svenska församlingarna i Berlin, Frankfurt/Main och Hamburg erhåller bidrag, på olika beräkningsgrunder, till församlingsverksamhet regionalt från olika Landeskirchen. Ett utvidgat stöd, bland annat i form av centralt bidrag från EKD till personalkostnader i alla församlingarna är planerat, som en följd av avtalet.

Överväganden

Utskottet hälsar med glädje det föreliggande avtalet. Särskilt glädjande menar utskottet det vara att initiativet tagits på gräsrotsnivå i en svensk utlandsförsamling. Utskottet betonar att avtalet vill sammanfatta, fördjupa och utvidga ett redan existerande samarbete.

Utskottet ser fram emot ett ökat utbyte. När detta gäller personer, som står i vigningstjänsten gäller kyrkoordningens regelverk (KO 31 kap §§2och4) rörande behörigheten att utöva uppdraget. Detta innefattar prövning och löftesgivning inför biskop och domkapitel.

Den ekonomiska ersättning, som redan utgår lokalt till tre av de fyra svenska församlingsbildningarna i Tyskland, utgör bidrag till det lokala församlingsarbetet. Utskottet vill stryka under att det rör sig om lokala kyrkoskattemedel, inbetalade av emigrerade svenskar, som utbetalas efter lokala överenskommelser med respektive Landeskirche. Ett utlovat, utökat stöd från EKD har överenskommits. Även här handlar det om en del av lokala kyrkoskattemedel, inbetalade av emigrerade svenskar. Detta stöd från tysk, nationell nivå, utbetalas för att bestrida kostnader rörande personalen i Tyskland. Samtliga tre tyska församlingar i Sverige får på olika sätt stöd till såväl församlingsverksamhet som personalkostnader från Svenska kyrkan. Utskottet vill i detta sammanhang understryka vikten av att svenska kyrkans församlingar på ett välvilligt sätt ställer kyrko- och församlingslokaler till förfogande för gudstjänst och församlingsverksamhet på andra språk.

Utskottet ser fram emot såväl den fortsatta utvecklingen av detta svensk-tyska samarbete, som den fortsatta handläggningen av Svenska kyrkans relationer till det evangelisk-lutherska arbetet i andra språkgrupper i Sverige.

Utskottet var enhälligt i sitt beslut att yrka bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2003:9 Avtal mellan Svenska kyrkan och Evangelische Kirche in Deutschland (EKD).

Uppsala den 18 september 2003

På Ekumenikutskottets vägnar

Kerstin Bergman

        Michael Persson

Närvarande: Kerstin Bergman ordförande, Monica Köpsén, Rune Entelius, Inger Svensson, Henrik Persson, Christina Hjertén, Marija Kogler Johnsson, Kristina Sandström, Henry Svensson, Ragnhild Johansson, Börje Gustafsson, Fredrik Sidenvall, Roland Johansson, Lennart Svensson, Vivianne Wetterling.

Biskop Carl Axel Aurelius och biskop Esbjörn Hagberg har deltagit i utskottets överläggning.

Avtal

mellan

Svenska kyrkan

och

Evangeliska kyrkan i Tyskland

Vertrag

zwischen

der Kirche von Schweden

Und

der Evangelischen Kirche in
Deutschland

§ 1

Teologisk grund

§ 1

Theologische Grundlage

(1) Svenska kyrkan och Evangeliska kyrkan i Tyskland, vars lutherska medlemskyrkor är förbundna med Svenska kyrkan i Lutherska världsförbundet, har gemensamma rötter i den västerländska kyrkans historia och i 1500-talets reformatoriska rörelse. Medvetna härom bekräftar vi den gemenskap som består och praktiseras mellan oss. Denna gemenskap visade sin styrka inte minst under de decennier Tyskland var ett delat land och den markeras ännu idag genom talrika vänskapsband mellan svenska stift och tyska landskyrkor.

(1) Im Wissen um ihre gemeinsamen Wurzeln in der Geschichte der abendländischen Kirche und in der reformatorischen Bewegung des 16. Jahrhunderts bekräftigen die Kirche von Schweden und die Evangelische Kirche in Deutschland, deren lutherische Gliedkirchen mit der Kirche von Schweden in der Gemeinschaft des Lutherischen Weltbundes verbunden sind, die zwischen ihnen bestehende und praktizierte Gemeinschaft, die sich auch in den Jahrzehnten der deutschen Teilung bewährt hat und in zahlreichen Partnerschaften zwischen schwedischen Bistümern und deutschen Landeskirchen zum Ausdruck kommt.

(2) Den här fastställda gemenskapen i tron överensstämmer med de ekumeniska dokumenten från Meissen_ och Borgå_ och gör det möjligt att bekräfta att det mellan Svenska kyrkan och alla EKD:s medlemskyrkor föreligger prediko- och nattvardsgemenskap, som innefattar ett ömsesidigt erkännande av ordinationen:

(2) Die nachfolgend in Übereinstimmung mit den ökumenischen Dokumenten von Meißen_ und Porvoo_ festgestellte Gemeinsamkeit des Glaubens ermöglicht es zu bestätigen, dass zwischen der Kirche von Schweden und allen Gliedkirchen der Evangelischen Kirche in Deutschland Kanzel- und Abendmahlsgemeinschaft besteht, die die gegenseitige Anerkennung der Ordination einschließt:

a. Vi erkänner Gamla och Nya testamentets kanoniska skrifters auktoritet. /P.32.a/

a. Wir erkennen die Autorität der kanonischen Schriften des Alten und des Neuen Testamentes an.

b. Vi tror och förkunnar Guds ord, uppenbarat i den Heliga Skrift som lag och evangelium. Evangeliet, att Gud i Jesus Kristus älskar och återlöser världen är Skriftens centrum. Vi delar en gemensam förståelse av Guds rättfärdiggörande nåd, dvs att vi räknas rättfärdiga och göres rättfärdiga inför Gud av nåd allena genom tro, på grund av vår Herres och Frälsares Jesu Kristi förtjänst och inte på grund av våra egna gärningar och förtjänster. /P.32.c/

b. Wir glauben und verkündigen das Wort Gottes, offenbart in der Heiligen Schrift als Gesetz und Evangelium. Die Mitte der Schrift ist das Evangelium, dass Gott in Jesus Christus die Welt liebt und erlöst. Wir besitzen ein gemeinsames Verständnis von Gottes rechtfertigender Gnade, d.h. dass wir für gerecht gehalten und gerechtfertigt werden vor Gott allein aus Gnade durch Glauben aufgrund des Verdienstes unseres Herrn und Heilandes Jesus Christus und nicht in Ansehung unserer Werke oder Verdienste.

c Vi erkänner den Nicenska trosbekännelsen och den Apostoliska trosbekännelsen och bekänner de grundläggande trinitariska och kristologiska lärosatser, som dessa trosbekännelser vittnar om. Sålunda tror vi, att Jesus från Nasaret är sann Gud och sann människa och att Gud är en enda Gud i tre personer, Fader, Son och helig Ande. /P.32.d/

c. Wir erkennen das Nicäno-Konstantinopolitanische und das Apostolische Glaubensbekenntnis an und bekennen die grundlegenden trinitarischen und christologischen Dogmen, die diese Glaubensbekenntnisse bezeugen. Das heißt: Wir glauben, dass Jesus von Nazareth wahrer Gott und wahrer Mensch ist und dass Gott ein Gott in drei Personen, Vater, Sohn und Heiliger Geist, ist.

d. Vi tror, att kyrkan grundats och uppehålls av Gud den Treenige genom Guds frälsande gärning i ordet och sakramenten. /P.32.f/

d. Wir glauben, dass die Kirche von dem Dreieinigen Gott gegründet ist und erhalten wird durch Gottes Heilshandeln in Wort und Sakramenten.

e. Vi tror att Gud genom dopet med vatten i den treenige Gudens namn förenar den döpte med Jesu Kristi död och uppståndelse, leder den döpte in i den ena heliga, allmänneliga och apostoliska kyrkan och skänker av nåd nytt liv i Anden. /P.32.g/ De döpta kallas i den helige Andes kraft till daglig omvändelse och efterföljelse.

e. Wir glauben, dass Gott durch die Taufe mit Wasser im Namen des Dreieinigen Gottes die Getauften mit dem Tod und der Auferstehung Jesu Christi vereint und sie in die Eine, Heilige, Katholische und Apostolische Kirche aufnimmt und die Gnadengabe neuen Lebens im Geist verleiht. Die Getauften sind in der Kraft des Heiligen Geistes zur täglichen Umkehr und Nachfolge berufen.

f. Vi tror, att den heliga nattvardens firande i våra församlingar är det nya förbundets fest, instiftad av Jesus Kristus. Guds ord förkunnas och den uppståndne Jesus Kristus är själv närvarande under brödets och vinets yttre gestalt. Så mottar vi Kristi kropp och blod, som därigenom förlänar oss syndernas förlåtelse och befriar oss till trons nya liv. Genom den heliga nattvarden erfar vi, att vi genom Guds nåd är lemmar i Kristi kropp och att vi på nytt stärks till tjänst åt nästan.

f. Wir glauben, dass die Feier des Heiligen Abendmahles in unseren Gemeinden das von Jesus Christus eingesetzte Fest des Neuen Bundes ist, bei welchem Gottes Wort verkündigt wird und in welchem der auferstandene Jesus Christus unter den sichtbaren Zeichen von Brot und Wein selbst gegenwärtig ist. Auf diese Weise empfangen wir den Leib und das Blut Christi, der uns dadurch Vergebung der Sünden gewährt und uns zu einem neuen Leben aus Glauben befreit. In der Feier des Heiligen Abendmahles erfahren wir, dass wir durch Gottes Gnade Glieder am Leib Christi sind und werden wieder neu zum Dienst an den Menschen gestärkt.

g. Vi tror att alla kyrkans medlemmar kallas att delta i dess apostoliska uppdrag. Alla döpta har därför mottagit olika gåvor och tjänster av den heliga Anden. De har kallats att ge sitt liv som "ett levande offer" och be för kyrkan och världens frälsning. Detta är hela gudsfolkets allmänna prästadöme och kallelsen till ämbete och tjänst. /P.32.i/

g. Wir glauben, dass alle Glieder der Kirche zur Teilnahme an ihrer apostolischen Sendung berufen sind. Allen Getauften sind daher verschiedene Gaben und Dienste vom Heiligen Geist gegeben. Sie sind dazu berufen, ihr Sein als ,,ein lebendiges Opfer" darzubringen und für die Kirche und das Heil der Welt fürbittend einzutreten. Dies ist das gemeinsame Priestertum des ganzen Volkes Gottes und die Berufung aller Getauften zu Amt und Dienst.

h. Vi tror att det ordinerades ämbetet finns inom kyrkans gemenskap för att tjäna hela Guds folk i dess uppdrag. Vi anser ordets och sakramentens ordinerade ämbete vara gudomligt instiftat och som sådant en Guds gåva till sin kyrka. /P.32.j/

h. Wir glauben, dass innerhalb der Gemeinschaft der Kirche das ordinierte Amt besteht, um dem Amt des ganzen Volkes Gottes zu dienen. Wir meinen, dass das ordinierte Amt des Wortes und Sakramentes eine Gabe Gottes an seine Kirche und daher ein Amt göttlicher Einsetzung ist.

§ 2

Samarbete och gemenskap

§ 2

Zuzammenarbeit und Gemeinschaft

Svenska kyrkan och EKD förbinder sig att ömsesidigt bedja för varandra, delta i varandras kyrkliga liv och främja efter bästa förmåga den gemenskap som består oss emellan.

Die Kirche von Schweden und die Evangelische Kirche in Deutschland verpflichten sich gegenseitig für einander zu beten, einander an ihrem kirchlichen Leben teilnehmen zu lassen und fördern, nach Maßgabe der ihnen jeweils zur Verfügung stehenden Mittel, die zwischen ihnen bestehende Gemeinschaft.

Det vill vi uppnå främst genom

(1) samarbete i den själavårdande omsorgen på modersmålet för svenskspråkiga evangeliska kristna i Tyskland respektive tyskspråkiga i Sverige.

Dies erfolgt insbesondere durch

(1) ihre Zusammenarbeit im Rahmen der muttersprachlichen seelsorgerlichen Betreuung der evangelischen Christen schwedischer Sprache in Deutschland, bzw. Deutscher Muttersprache in Schweden.

(2) främjande av ett utbyte av teologie studerande och examinerade eller av studerande med annan kyrkorelevant inriktning i studie- och forskningssyften.

(2) die Förderung des Austauschs von Studierenden und Graduierten der evangelischen Theologie und anderer kirchenrelevanter Fachrichtungen zu Studien und Forschungszwecken.

(3) utbyte av präster, diakoner och andra kyrkliga medarbetare för att fördjupa den ömsesidiga informationen och samarbetet med avseende på gudstjänst, undervisning, diakoni och mission.

(3) die Förderung des Austauschs von Pfarrern und Pfarrerinnen sowie von diakonischen und anderen kirchlichen Mitarbeitern und Mitarbeiterinnen zur Vertiefung der gegenseitigen Information und Zusammenarbeit in Bezug auf gottesdienstliches Leben, Katechetik, Diakonie und Mission.

(4) gemensamma möten och konsultationer på kyrkoledningsnivå liksom konferenser med sakkunniga i frågor som gäller kyrkornas samhällsuppdra.

(4) gemeinsame Begegnungen und Konsultationen auf der Ebene ihrer Kirchenleitungen sowie gemeinsame Tagungen von Fachleuten zu Fraugen, die den Öffentlichkeitsauftrag der Kirchen betreffen.

(5) ömsesidiga inbjudningar till möten på riks- och stiftsnivå, till konferenser och till besök i församlingar.

(5) die gegenseitige Einladung zu ihren jeweiligen Synodalversammlungen und Tagungen sowie Besuche in den Gemeinden.

(6) gemensamma överläggningar rörande utvecklingen i den europeiska unionen och de utmaningar för kyrkorna som möter i detta sammanhang.

(6) die gemeinsame Beratung über die Entwicklung der Europäischen Union und daraus erwachsende kirchliche Aufgaben.

§ 3

Kyrkomedlemskap för svenska evangeliska kristna i Tyskland

§ 3

Kirchenmitgliedschaft evangelischer Christen aus Schweden in Deutschland

(1) Medlemmar i Svenska kyrkan, upptages i samband med bosättning i Tyskland även som medlemmar i den landskyrka inom EKD, inom vars område de är skrivna, i enlighet med den gällande lagen om medlemskap för EKD.

(1) Mitglieder der Kirche von Schweden, werden mit Begründung ihres Wohnsitzes im Bereich der EKD gemäß dem Kirchenmitgliedschaftsgesetz der EKD in der jeweils geltenden Fassung Mitglieder derjenigen Gliedkirche der EKD, in deren Bereich ihr Hauptwohnsitz liegt.

(2) Utan förfång för medlemskapet i en av EKD:s medlemskyrkor firar de gudstjänst och bedriver församlingsverksamhet på modersmålet i följande självständiga församlingar, som har Svenska kyrkan i utlandet som huvudman:

Svenska Victoriaförsamlingen, Berlin

Svenska Kyrkoföreningen, Frankfurt/Main

Svenska Gustav Adolf församlingen, Hamburg

Svenska Församlingen, München.

(2) Unbeschadet ihrer Mitgliedschaft in den Gliedkirchen der EKD gestalten sie ihre muttersprachlichen kirchlichen Aktivitäten in den folgenden selbständigen Gemeinden , die mit der Auslandsarbeit der Kirche von Schweden (Svenska kyrkan i utlandet) verbunden sind:

Schwedische Victoria-Gemeinde e. V., Berlin,

Schwedischer Kirchenverein in Frankfurt am Main e. V.,

Schwedische Gustav-Adolf-Kirche e. V., Hamburg,

Schwedische Gemeinde in München e. V.

§ 4

Svenska prästtjänster i Tyskland

§ 4

Schwedische Pfarrstellen in

Deutschland

Svenska kyrkan sänder ut präster för svenskspråkig pastoral verksamhet inom EKD:s område. EKD eftersträvar att de svenska prästerna engageras i det kyrkliga livet i EKD:s medlemskyrkor.

(1) Die Kirche von Schweden entsendet Pfarrerinnen und Pfarrer zur muttersprachlichen pastoralen Versorgung evangelischer Christen aus Schweden im Bereich der EKD. Die EKD wirkt daraufhin, dass die schwedischen Pfarrerinnen und Pfarrer am kirchlichen Leben ihrer Gliedkirchen beteiligt werden.

(2) Med tillbörlig hänsyn tagen till att svenska medborgare bosatta i Tyskland i regel betalar kyrkoskatt därstädes, avdelar EKD i sin budget medel för personalkostnaderna för de svenska församlingarna i Tyskland. Detaljerna regleras i en överenskommelse som ingås mellan EKD och Svenska kyrkan.

(2) Die EKD beteiligt sich unter angemessener Berücksichtigung der Mitgliedschaft evangelischer Christen aus Schweden in ihren Gliedkirchen an den Personalkosten der schwedischen Gemeinden in Deutschland nach Maßgabe der Bereitstellung der Mittel in ihrem Haushalt. Näheres regelt eine Vereinbarung, die zwischen dem Kirchenamt der EKD und der Kirche von Schweden zu treffen ist.

§ 5

Tyskspråkigt arbete i Sverige

§ 5

Deutschsparchige kirchliche Arbeit in Schweden

(1) Tyska Kristine församling i Göteborg och Tyska S:ta Gertruds församling i Stockholm är icke-territoriella församlingar inom Svenska kyrkan, som med historiska rättigheter utför kyrkligt arbete för tyskspråkiga inom Göteborgs respektive Stockholms stift. Dessa församlingars kostnader, täcks genom att de erhåller den kyrkoavgift, som de tyskspråkiga medlemmarna inbetalar. Församlingarnas rättsliga ställning och bestämmelserna för medlemskap i församlingarna regleras i Kyrkoordning för Svenska kyrkan. (KO 35 kap.)

(1) Die Deutsche Christinengemeinde in Göteborg und die Deutsche Sankt Gertrudsgemeinde in Stockholm versehen auf der Grundlage historischer Rechte den deutschsprachigen kirchlichen Dienst im Bereich der Bistümer Göteborg und Stockholm als nicht-parochiale Gemeinden der Kirche von Schweden. Die Finanzierung dieser Gemeinden erfolgt durch die Kirchensteuerzahlungen ihrer deutsch-sprachigen Mitglieder. Die rechtliche Stellung der Gemeinden sowie die Bestimmungen über die Gemeindemitgliedschaft sind durch die Bestimmungen der Kirchenordnung der Kirche von Schweden geregelt.

(2) Tyska evangeliska församlingen i Malmö utför kyrkligt arbete på tyska inom Lunds stift på grundval av tidigare givna historiska rättigheter. Genom en överenskommelse om samarbete mellan församlingen och Lunds stift garanteras även finansiellt stöd till församlingen. Församlingen ingår inte i Svenska kyrkan. Medlemmarnas tillhörighet till Svenska kyrkan påverkas inte av detta.

(2) Die Deutsche Evangelische Gemeinde in Malmö versieht den deutschsprachigen kirchlichen Dienst im Bereich des Bistums Lund auf der Grundlage ihr frührer verliehener historischer Rechte und der Vereinbarung über die Zusammenarbeit zwischen ihr und dem Bistum Lund, welche auch die finanzielle Unterstützung der Gemeinde durch das Bistum Lund gewährleistet. Die Gemeinde gehört nicht der Kirche von Schweden an. Die Zugehörigkeit ihrer Mitglieder zur Kirche von Schweden bleibt davon unberührt.

§ 6

Tyska prästtjänster i Sverige

§ 6

Deutsche Pfarrstellen in Schweden

När prästtjänsterna i Tyska Kristine församling i Göteborg, tyska evangeliska församlingen i Malmö och Tyska S:ta Gertruds församling i Stockholm skall tillsättas gäller, förutom Svenska kyrkans ordning, de överenskommelser som träffats mellan församlingarna och EKD.

Für die Besetzung der Pfarrstellen der Deutschen Christinengemeinde in Göteborg, der Deutschen Evangelischen Gemeinde in Malmö und der Deutschen Sankt Gertrudsgemeinde in Stockholm gelten, ausser die Bestimmungen der Kirchenordnung der Kirche von Schweden, die zwischen den Gemeinden und der Evangelischen Kirche in Deutschland getroffenen Vereinbarungen.

§ 7

Sidoavtal och avtalsändringar

§ 7

Nebenabrenden und Vertragsänderungen

(1) Sidoavtal, tillägg eller ändringar av detta avtal skall ske skriftligen.

(1) Nebenabreden, Ergänzungen und Abänderungen dieses Vertrages bedürfen der Schriftform.

(2) Om någon avtalsbestämmelse helt eller delvis är eller blir obsolet, berörs inte avtalets giltighet i övrigt. Parterna förpliktar sig att ersätta obsoleta bestämmelser med sådana som motsvarar avtalets syfte.

(2) Sollte eine Bestimmung oder ein Teil einer Bestimmung dieses Vertrages unwirksam sein oder werden, so wird die Gültigkeit des Vertrages im Übrigen nicht berührt. Die Vertragsparteien verpflichten sich, die unwirksamen Regelungen durch solche zu ersetzen, die dem Vertragszweck entsprechen.

§ 8

Uppsägning

§ 8

Kündigung

(1) Detta avtal gäller tills vidare.

(1) Dieser Vertrag wird auf unbestimmte Zeit abgeschlossen

(2) Avtalets samarbetsdel (§§ 2-6) kan sägas upp vid kvartalsslut, med ett års uppsägningstid.

(2) Die Regelungen in §§ 2 bis 6, die die Zusammenarbeit betreffen, können mit einer Frist von einem Jahr zum jeweiligen Quartalsende gekündigt werden.

(3) Föreligger ett grovt åsidosättande av avtalet, kan detta sägas upp utan hänsyn till uppsägningstiden.

(3) Liegt eine grobe Verletzung des Vertrages vor, kann das Vertragsverhältnis ohne Einhaltung einer Kündigungsfrist gekündigt werden.

§ 9

Avslutande bestämmelser

§ 9

Schlussbestimmungen

(1) Detta avtal utfärdas på svenska och tyska. Och båda versionerna är lika bindande.

1) Dieser Vertrag wird sowohl in einer deutsch- als auch in einer schwedischsprachigen Fassung ausgefertigt, welche beide gleich verbindlich sind.

(2) Med detta avtal upphävs tidigare överenskommelser mellan EKD och Svenska kyrkan. Överenskommelser mellan en enskild landskyrka eller dess underordnade delar och en av de i §3:2 nämnda svenska församlingarna berörs inte av detta avtal.

(2) Mit diesem Vertrag werden frühere Vereinbarungen zwischen der Evangelischen Kirche in Deutschland und der Kirche von Schweden aufgehoben. Vereinbarungen zwischen einer Gliedkirche der EKD oder ihren Untergliederungen und einer der in §3 Absatz 2 genannten schwedischen Gemeinden bleiben von diesem Vertrag unberührt.

Uppsala Domkyrka 12 juni 2003

KG Hammar Manfred Kock

Ärkebiskop Ratsvorsitzender

Carl Axel Aurelius Rolf Koppe

Tf generalsekreterare Bischof

Läronämndens yttrande

2003:3y

Avtal mellan Svenska kyrkan och Evangelische Kirche in Deutschland

Läronämnden har getts tillfälle att yttra sig över Kyrkostyrelsens skrivelse 2003:9 Avtal mellan Svenska kyrkan och Evangelische Kirche in Deutschland (EKD).

Utifrån den i avtalet redovisade bekännelsegemenskap, som finns mellan Svenska kyrkan och de kyrkor som ingår i EKD vill Läronämnden tillstyrka att det ingångna avtalet mellan kyrkorna får sin bekräftelse vid årets kyrkomöte.

Uppsala den 2 september 2003

På Läronämndens vägnar

KG Hammar

        Bo Larsson

Närvarande: Ärkebiskop KG Hammar, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Lars-Göran Lönnermark, biskop Jonas Jonson, biskop Anders Wejryd, biskop Christina Odenberg, biskop Esbjörn Hagberg, biskop Tony Guldbrandzén, biskop Hans Stiglund, biskop Lennart Koskinen, biskop Caroline Krook, Edgar Almén, Astrid Andersson Wretmark, Fredrik Lindström, Jesper Svartvik, Curt Forsbring, Cristina Grenholm, Bengt Gustafsson och Ann-Catrin Jarl.

Previous PageAlla motionerNext Page


TillbakaUpp