Budgetutskottets betänkande
2003:3
Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden
|
Kyrkomötet

B 2003:3
|
Sammanfattning
Till Budgetutskottet har hänvisats Kyrkostyrelsens skrivelse (2003:3) Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden samt motion (2003:65) om det fortsatta arbetet med SKUT-frågan.
Samtliga utskott har beretts tillfälle att yttra sig över Kyrkostyrelsens skrivelse 2003:3. Därutöver har Ekumenikutskottet beretts tillfälle att yttra sig över motion 65. Yttranden har inkommit från Gudstjänstutskottet, Ekonomi- och egendomsutskottet samt från Ekumenikutskottet. Dessa yttranden fogas till detta betänkande, bilaga 1-3.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att
1. med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse (2003:3) med godkännande lägga redogörelsen för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden till handlingarna.
2. avslå motion 2003:65.
Redogörelse för ärendet
Skrivelsen
Kyrkostyrelsens skrivelse 2003:3
Kyrkostyrelsens förslag till kyrkomötesbeslut:
Kyrkomötet beslutar att med godkännande lägga redogörelsen för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden till handlingarna.
Motionen
Motion 2003:65 av Ingrid Smittsarve och Christer Engelhardt
Förslag till kyrkomötesbeslut:
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen eller av densamma utsedda arbetsgruppen att utreda huruvida man kan eller bör flytta över hela eller delar av SKUT-kansliet från Uppsala till Visby.
Andra utskott
Gudstjänstutskottet säger sig med tacksamhet ta emot beskedet om slutbehandling av kyrkomötesskrivelserna angående Den svenska evangelieboken, kyrkliga böcker på finska och lulesamiska samt bibeltexter och gudstjänstordning på teckenspråk. Utskottet säger sig också se fram emot det fortsatta arbetet med kyrkans böcker, i första hand revideringen av En liten bönbok. Bilaga 1.
Ekonomi- och egendomsutskottet vill för sin del påpeka att KmSkr 2002:16 med EE 2002:6 Kyrkoavgiften inte kan anses vara slutbehandlad förrän Kyrkostyrelsen återkommit till Kyrkomötet med en redovisning av den pågående utredningen om bl.a. maximibelopp för kyrkoavgift. Bilaga 2.
Ekumenikutskottet konstaterar beträffande motion 2003:65 att förslaget förutsätter att beslutet vid 2002 års kyrkomöte beträffande SKUT rivs upp och anser det inte vara aktuellt att på nytt ta upp denna fråga. Bilaga 3.
Utskottet
Bakgrund
Skrivelsen
I skrivelsen lämnar Kyrkostyrelsen en redogörelse för alltjämt öppna eller under år 2002 avslutade ärenden. Det gäller ärenden som tidigare överlämnats till Svenska kyrkans Centralstyrelse och SFRV:s styrelse genom skrivelser från Kyrkomötet respektive Ombudsmötet, liksom ärenden som från och med år 2000 överlämnats till Kyrkostyrelsen från Kyrkomötet.
Kyrkostyrelsen konstaterar att skrivelsen (KmSkr 2002:6) med Gudstjänstutskottets betänkande (G 2002:1) om Den svenska evangelieboken är slutbehandlad. I anslutning till detta ger Kyrkostyrelsen en redogörelse för det fortsatta arbetet med de kyrkliga böckerna. Av denna framgår att Kyrkostyrelsen nu går vidare med revideringen av En liten bönbok och att en skrivelse med förslag till ny bönbok planeras till 2005 års kyrkomöte. Kyrkostyrelsen framhåller att det hittillsvarande arbetet visat att det är riktigt att ta en bok i sänder och att arbetet med Den svenska kyrkohandboken därför kommer att påbörjas först då arbetet med bönboken i huvudsak har fullföljts.
I anslutning till redogörelsen för behandlingen av Kyrkomötets skrivelse (KmSkr 2002:7) med Ekumenikutskottets betänkande (EU 2002:1) lämnar Kyrkostyrelsen en redovisning för det fortsatta arbetet med SKUT-frågan. Av denna framgår att Kyrkostyrelsen planerar att de delar som kräver Kyrkomötets ställningstagande skall läggas fram år 2005. Vidare rapporterar Kyrkostyrelsen att rätten att fatta tillsättningsbeslut avseende kyrkoherdar i utlandet under våren 2003 delegerats till Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet. Likaså har nämnden fått Kyrkostyrelsens uppdrag att utreda de organisatoriska, personella och ekonomiska frågor som är förenade med ett uppdrag till SKUT att upprätthålla en krisberedskap när svenskar någonstans i världen drabbas av kriser och katastrofer.
Kyrkostyrelsen och Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet har samrått om ett antal områden som ytterligare måste bearbetas. För närmare detaljer hänvisas till skrivelsen. Någon ny SKUT-utredning kommer inte att tillsättas, utan arbetet genomförs som en kompletterande beredning i kyrkokansliet.
Kyrkostyrelsen anser att en utvärdering av nyordningen beträffande tillsyns- och främjandefunktionen inte bör ske förrän denna varit i kraft ett antal år. Som riktmärke nämns år 2007 eller 2008. Dock kommer en redovisning av de första erfarenheterna att lämnas i samband med den SKUT-skrivelse som planeras till år 2005.
Motionen
I motiveringen till det i motionen framlagda förslaget konstaterar motionärerna att tillsyns- och främjandefunktionen för Svenska kyrkan i utlandet har överförts till biskop och domkapitel i Visby stift. Motionärerna konstaterar också att stiftsstyrelsen i Visby i ett enkätsvar till Kyrkostyrelsen gett uttryck för sin uppfattning att utlandskyrkan på sikt i större utsträckning bör föras över till Visby stift. Med anledning av Kyrkostyrelsens redovisning i skrivelsen (KsSkr 2003:3) vill motionärerna att den arbetsgrupp som utses också skall få uppdrag att utreda huruvida hela eller delar av SKUT-kansliet kan eller bör flyttas från Uppsala till Visby.
Frågan om kanslifunktionen behandlades av SKUT-utredningen i betänkandet (SKU 2001:1) Svenska kyrkan i utlandet - organisation och uppgifter. I avsnittet 10.3.6 skriver utredningen följande om det som av utredningen föreslogs bli styrelsen för Svenska kyrkan i utlandet.
Styrelsens kansli bör även framgent vara kyrkokansliet i Uppsala. Det innebär att vi föreslår att den omfattande samverkan som idag finns kring ekonomi, rättsliga frågor, personalhantering, administrativ service, insamling och information skall fortsätta. Det innebär samtidigt att den samverkan som rör utlandsarbetet som idag sker med i första hand SKM och Lutherhjälpen, men även EFS Utland, också kan utvecklas på ett enklare och effektivare sätt än om kansliet skulle flytta till Visby. Den samverkan som i dag sker inom kyrkokansliet innebär att en hög kompetensnivå kan hållas till lägre kostnader än vad som skulle bli följden av en utlokalisering.
I skrivelsen (KsSkr 2002:7) Tillsyns- och främjandefunktionerna för Svenska kyrkans utlandsförsamlingar behandlade Kyrkostyrelsen för sin del frågan om kanslifunktionen. Kyrkostyrelsen instämde därvid i den bedömning som gjorts av remissinstanserna och konstaterade: "Att Svenska kyrkan i utlandet är en del av den nationella nivåns samlade ansvar innebär att kyrkokansliet i Uppsala är kansli för SKUT."
Ekumenikutskottet instämde i sitt betänkande (Eu 2002:1) i detta och anförde i sin motivering till den föreslagna lydelsen i 10 kap. 5 a och 6 §§ av kyrkoordningen att utlandskyrkan skall ha en stark förankring i den kyrkliga organisationen på nationell nivå och att kansliet därför bör vara kyrkokansliet i Uppsala.
Kyrkomötet beslutade i denna del i enlighet med förslaget.
Överväganden
Budgetutskottet har tagit del av Kyrkostyrelsens skrivelse (2003:3) med redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden samt de yttranden som avgivits. Utskottet vill för sin del inskränka sig till att tillstyrka att Kyrkomötet beslutar i enlighet med det förslag som framförs i skrivelsen.
Beträffande motion 65 instämmer utskottet i den bedömning som gjorts av Ekumenikutskottet. Budgetutskottet anser att den fråga om kanslifunktion som motionen aktualiserar innefattades i det utredningsarbete som föregick Kyrkomötets beslut år 2002. Mot denna bakgrund ser inte utskottet någon anledning att tillstyrka något ytterligare utredningsuppdrag i frågan. Utskottet föreslår därför att Kyrkomötet avslår motion 65.
Uppsala den 19 september 2003
På Budgetutskottets vägnar
Suzanne Fredborg
Närvarande: Suzanne Fredborg, ordförande, Kenneth Åberg, Christina Mårtensson, Lars Starkerud, Solbritt Carlsson, Jörgen Silén, Annette Lundquist Larsson, Barbro Pettersson, Gunnar Sehlberg, Ulla Samuelsson, Stig Eriksson, Ulla Dahlberg, Ola Isacsson, Sten Johansson och Bengt Peterson.
Biskop Claes-Bertil Ytterberg har deltagit i utskottets överläggning.
Gudstjänstutskottets yttrande
2003:3y
Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden
|
Till Budgetutskottet
Gudstjänstutskottet har getts tillfälle att yttra sig över Kyrkostyrelsens skrivelse KsSkr 2003:3 Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden i de delar som gäller utskottets huvudsakliga ansvarsområde.
Gudstjänstutskottet konstaterar att Svenska kyrkans bestämmelser har utfärdats med anledning av de beslut som togs vid Kyrkomötet 2002 angående Den svenska evangelieboken, kyrkliga böcker på finska och lulesamiska samt bibeltexter och gudstjänstordning på teckenspråk. Utskottet tar med tacksamhet emot beskedet om att dessa kyrkomötesskrivelser därmed är slutbehandlade och gläds över att Svenska kyrkans församlingar nu får ta dessa gudstjänstböcker och -material i bruk.
Utskottet ser också fram emot det fortsatta arbetet med kyrkans böcker, i första hand revideringen av En liten bönbok. Med anledning av att nya bönböcker produceras kontinuerligt, inte minst utifrån behovet av tidsenliga böneformuleringar, blir frågan om En liten bönboks ställning viktig att besvara. Utskottet konstaterar att det finns två tydliga grunder för arbetet, dels bönbokens plats som en del av Svenska kyrkans lärodokument, dels erfarenheterna av psalmbokens betydelse som böneskatt i situationer då andra bönböcker inte finns tillgängliga.
Utskottet har i övrigt inget att erinra mot Kyrkostyrelsens skrivelse KsSkr 2003:3.
Uppsala den 17 september 2003
På Gudstjänstutskottets vägnar
Alve Svensson
Närvarande: Alve Svensson, ordförande, Ulla-Britt Emanuelsson, Britt Andersson, Carina Hallesten Hansson, Evy Åberg, Allan Lewin, Mats Hagelin, Glenn Håkansson, Kjell Söderberg, Anders Åkerlund, Inga Alm, Lisbet Båfält, Fredrik Nilsson, Berit Simonsson och Christina Holmgren.
Biskop Jonas Jonson och biskop Caroline Krook har deltagit i utskottets överläggning
Ekonomi- och egendomsutskottets yttrande
2003:1y
Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden
|
Till Budgetutskottet
Ekonomi- och egendomsutskottet har getts tillfälle att yttra sig över KsSkr 2003:3 Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden.
Utskottet noterar med tillfredsställelse att Kyrkostyrelsen slutbehandlat ett flertal kyrkomötesskrivelser som berör utskottets ansvarsområde.
Utskottet vill dock påpeka att KmSkr 2002:16 med EE 2002:6 Kyrkoavgiften inte kan anses vara slutbehandlad förrän Kyrkostyrelsen återkommit till Kyrkomötet med en redovisning av den pågående utredningen om bl. a. maximibelopp för kyrkoavgift. Utskottet ser fram emot en skrivelse i ärendet till 2004 års kyrkomöte.
Uppsala den 17 september 2003
På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar
Reidar Gustafsson
Närvarande: Reidar Gustafsson, ordförande, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson, Inga-Lisa Eklundh, Sigvard Olsson, Bengt Berg, Christina Pregmark Gyberg, Peter Hemminger, Gösta Äng, Ingemar Öberg, Ingrid Smittsarve, Christer Mohlin, Erling Öhman, Fredrik Sandström och Åke Bendix.
Biskop Martin Lind har deltagit i utskottets överläggning.
Ekumenikutskottets yttrande
2003:3y
Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden samt motion 2003:65
|
Till Budgetutskottet
Ekumenikutskottet har getts tillfälle att yttra sig över KsSkr 2003:3 Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden med tillhörande motioner.
Utskottet konstaterar att förslaget i Kmot 2003:65 förutsätter att beslutet vid 2002 års kyrkomöte beträffande SKUT rivs upp. Vi menar att det inte är aktuellt att ta upp denna fråga på nytt.
Uppsala den 17 september 2003
På Ekumenikutskottets vägnar
Kerstin Bergman
Närvarande: Olof Lönneborg, Rune Entelius, Inger Svensson, Henrik Persson, Christina Hjertén, Svenolof Grenabo, Kristina Sandström, Lars-Ivar Ericson, Ragnhild Johansson, Börje Gustafsson, Fredrik Sidenvall, Roland Johansson, Stefan Gustavsson, Vivianne Wetterling.
Biskop Carl Axel Aurelius har deltagit i utskottets överläggning.


