Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Svar på fråga i Kyrkomötet
2002:7
från Börje Henriksson
om utträde och folkomflyttningar

Kyrkomötet

Svar på fråga 2002:7

Svar från Kyrkostyrelsen

Att antalet utträden ur Svenska kyrkan ökar är ingenting som Kyrkostyrelsen ser som ett ringa bekymmer. Tvärtom lyfter vi i Mål- och rambudgetskrivelsen fram att vi "under den kommande treårsperioden lägger stor vikt vid att närmare ta reda på vad denna utveckling beror på och pröva metoder för att (...) vinna medlemmarnas fortsatta stöd och engagemang".

Av tillgänglig statistik har vi sett att det är fler män än kvinnor som lämnar kyrkan och att de som träder ur kyrkan huvudsakligen finns i åldrarna 35 till 54 år. Att utträdena ökar och att ökningen förefaller följa ett mönster har lett till att Kyrkostyrelsen beslutat genomföra en utredning för att beskriva processen bakom att man väljer att träda ut ur kyrkan och också att man väljer att träda in i kyrkan. Denna undersökning kommer att slutföras under året och presenteras under våren 2003.

När det gäller folkomflyttningar ser vi flera olika strömmar av förflyttningar. Hur kyrkan möter sådana förändringar i befolkningen måste vara beroende på de lokala förhållandena. Det är angeläget att på det lokala planet analysera hur man i det pastorala arbetet kan möta de förändringar i befolkning och tillhörighet som berör den egna församlingen. Här kan stiften bidra med en överblick och med att främja utvecklingsarbete.

Vid årets kyrkomöte behandlas flera olika frågor som berörs av förändringar i befolkningen. Dit hör frågan om förändringar i hur kyrkoavgiften tas ut, erfarenheter av indelningsändringar, synen på behov av stiftsändringar och utformningen av utjämningssystemet. Den pågående utredningen om konsekvenserna av en friare församlingstillhörighet behandlar också frågeställningar som väckts av folkomflyttningar.

Vi kommer under denna mandatperiod att få bättre kunskap om bakgrunden till förändringar i kyrkotillhörigheten. Inte minst hoppas vi under de närmaste åren vinna mer kunskap om skälen till att människor väljer att lämna kyrkan och då också om hur kyrkans verksamhet kan utformas så att de som överväger att lämna kyrkan minskar i antal.

Birgith Wiklund Molberg

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp