Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Motion till Kyrkomötet
2002:127
av Erna Arhag
om främjandeansvar och tillsynsfunktion för Svenska kyrkans utlandsförsamlingar

Kyrkomötet

Mot 2002:127

Med anledning av Kyrkostyrelsens skrivelse 2002:7 Tillsyns- och främjandefunktionerna för Svenska kyrkans utlandsförsamlingar

Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) är en nationell angelägenhet. Utsänd personal för SKUT är anställd på nationell nivå i Sverige. Ledamöter i SKUT-nämnden utses av Kyrkomötet. SKUT är ett av den nationella nivåns samlade ansvar och innebär att kyrkokansliet i Uppsala är kansli för SKUT. Biskoplig tillsyn tillgodoses genom att ärkebiskopen är visitator. Ofta har delegation till andra biskopar skett. Enligt Kyrkostyrelsens mening är det i fortsättningen inte tänkbart att ärkebiskopen har tillsynsansvar, eftersom ärkebiskopen efter relationsändringen till staten fått ytterligare uppgifter på nationell nivå (KsSkr 2002:7 s. 16). SKUT-verksamhet finns på drygt 40 platser i världen och som en upplysning kan nämnas att visitation av ärkebiskop sker ungefär vart tionde år/verksamhetsplats. Det innebär i praktiken tre till fyra visitationer per år.

Med de besparingar i budget för SKUT-verksamheten som finns för de närmaste åren kommer tyvärr sannolikt antalet utlandsförsamlingar att minska under mandatperioden. Inga nya verksamheter planeras.

SKUT är en angelägenhet på nationell nivå för Svenska kyrkan. Kyrkostyrelsens förslag, att förlägga denna riksangelägenhet till stiftsnivå och Visby stift, är ingen långsiktigt genomtänkt lösning. En majoritet av remisserna från utlandskyrkan på SKUT-utredningens betänkande har framfört uppfattningen att SKUT skall vara eget stift, helst knutet till Uppsala med egen biskop/hjälpbiskop/ärkebiskop. Dessa församlingar säger nej till Visby stift och menar att Visby stifts problem inte är SKUT:s.

Kyrkostyrelsen har gjort den subjektiva bedömningen att Visby stift i nuläget har resurser för att klara tillsynsuppgiften, och är i dagsläget det enda stift som har det. Det finns dock en brasklapp när Kyrkostyrelsen skriver: "Lösningen är en lösning i nuläget och skall utvärderas." (KsSkr 2002:7 s. 15). Det anges dock inte vid vilken tidpunkt detta skall ske eller hur kortsiktig den tillfälliga lösningen är.

Det känns inte bra för oss SKUT-vänner att seriös verksamhet skall utsättas för försöksverksamhet utan tidsplan, som i grunden handlar om en överlevnad för Visby stift. Med detta syfte skall tillsynsansvar m.m. överföras från Uppsala stift till Visby stift, ett stift som överhuvud taget inte har någon erfarenhet av utlandskyrkan. Visbybiskopen skall överta arbetsuppgifter för att få sysselsättning. Skrivelsen borde belyst de konsekvenser i verksamhetsansvar m.m. detta medför.

SKUT-nämnden framhåller i sitt yttrande över SKUT-utredningen att ärkebiskopen, om den egna tjänsten inte medger tid för SKUT, framgent delegerar ansvaret för SKUT till en annan biskop som kontinuerligt utövar tillsyn. Ansvarsfördelning mellan biskopens tillsyns- och själavårdsansvar, som prästerna i utlandet betonat, samt SKUT-nämndens och avdelningschefens/direktors verksamhetsansvar måste klargöras. I andra organisationer talar man i dylika fall om inbyggda konfliktorsaker på grund av luddigheter och otydlighet i verksamhetsansvar.

SKUT-nämnden har en delvis motsvarande ställning och uppgifter som en stiftsstyrelse. Det innebär att tillsynsuppgifter och främjandeansvaret hålls ihop. Kyrkostyrelsens förslag är att dela upp detta mellan två olika enheter i Uppsala och Visby.

Mot bakgrund av det anförda yrkar jag att Kyrkomötet, med avslag på Kyrkostyrelsens förslag i skrivelse KsSkr 2002:7 i motsvarande delar, beslutar

1. att 10 kap. 6 § 3 kyrkoordningen skall ha följande lydelse.

"6 § För samordning, planering och utveckling skall det finnas följande nämnder:

1. ---

2. ---

3. Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet med särskilt ansvar att främja och utöva tillsyn i församlingslivet i utlandsförsamlingarna och i de verksamheter som bedrivs av utlandskyrkan på andra platser. Nämnden beslutar vilka utlandsförsamlingar som skall tillhöra Svenska kyrkan."

2. att ändringen i 12 kap. 6 § kyrkoordningen skall träda i kraft den dag då Kyrkomötets beslut enligt uppgift på det utkom från trycket av i Svenska kyrkans bestämmelser.

Åhus den 18 juli 2002

Erna Arhag

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp