Motion till Kyrkomötet
2002:111
av Ingrid Smittsarve och Birgitta Josefsson Hultgren
om direkta och indirekta kyrkoval
|
Kyrkomötet
Mot 2002:111
|
Med anledning av Kyrkostyrelsens skrivelse 2002:8
Kostnaderna för kyrkovalet 2001 blev mycket höga, cirka 156 miljoner kronor. Valdeltagandet bland de röstberättigade blev inte alls så stort som man hade hoppats; endast cirka tretton procent deltog i valet.
Det skulle vara demokratiska val, men frågan är hur pass demokratiska valen blir med detta låga valdeltagande och om flera kommer att gå till valurnan nästa gång det är kyrkoval i fall vi fortsätter på detta sätt.
En del av kostnaderna har utredningen hänfört till engångskostnader, men kyrkan får trots det räkna med cirka 120 miljoner kronor (enligt utredningen) vid nästa valtillfälle och med samma valsystem. Har kyrkan råd med detta i besparingstider?
Församlingarna är grunden i Svenska kyrkan och i församlingarna finns stor personkännedom och ett genuint intresse för kyrkan. Med tanke på det låga valdeltagandet torde det bli mera demokratiskt än nu, om man i församlingarna utser elektorer att förrätta val till stifts- och riksnivå inom kyrkan samtidigt som kostnaden skulle bli betydligt lägre. Kanske man för en del av pengarna skulle kunna få flera tjänster för att utföra kyrkans uppgifter i stället?
Mot bakgrund av det ovan anförda föreslår vi att Kyrkomötet beslutar
att uppdra åt Kyrkostyrelsen att till Kyrkomötet 2003 utarbeta ett förslag till ändring av nu gällande regler för kyrkliga val så att församlingarna utser elektorer, som i sin tur väljer representanter till de beslutande organen på stifts- och riksnivå inom Svenska kyrkan.
Akebäck och Arrie den 16 juli 2002
Ingrid Smittsarve Birgitta Josefson Hultgren