Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Motion till Kyrkomötet
2002:88
av Erna Arhag
om rätten för underårig att själv begära beslutsprövning

Kyrkomötet

Mot 2002:88

I syfte bl.a. att låta grundläggande demokratiska värderingar behålla sin starka ställning inom Svenska kyrkan har det i kyrkoordningen skapats ett inomkyrkligt överprövningssystem - beslutsprövning - i huvudsak motsvarande tidigare i 22 kap. kyrkolagen (1992:300) intagna bestämmelser om laglighetsprövning. Skillnader finns i stort sett endast när det gäller vilka organ som prövar dessa frågor och kretsen av klagoberättigade. Klagogrunderna har "översatts" till de nya förhållanden som råder efter kyrka-statreformen, men motsvarar i huvudsak vad som tidigare gällde enligt 22 kap. 8 § kyrkolagen (se CsSkr 1999:3 s. 2-443). Beslutsprövningen är i stort sett rent formell. Laglighetsprövning av kommunala beslut brukar sägas utgöra en form av allmän medborgartalan där ändamålet är att se till att den kommunala självstyrelsen utövas på ett lagenligt sätt. Motsvarande får anses gälla för beslutsprövningen inom ramen för biskopens och domkapitlets tillsyn enligt 57 kap. kyrkoordningen.

Enligt 57 kap. 8 § kyrkoordningen får ett beslut av en församling prövas av den som tillhör församlingen. Bestämmelsen motsvarar föreskriften i 10 kap. 1 § kommunallagen (1991:900) där det sägs att varje medlem av en kommun eller landsting har rätt att få lagligheten prövad genom att överklaga dem hos länsrätten (jfr 22 kap. 1 § kyrkolagen). Varken kommunallagen eller kyrkoordningen sätter givetvis upp någon åldersgräns för medlemskap respektive tillhörighet (se 1 kap. 4 § kommunallagen och 35 kap. 1 § kyrkoordningen). För rösträtt ställs i 4 kap. 2 § kommunallagen upp bl.a. kravet på att man senast på valdagen skall ha fyllt 18 år, dvs. blivit myndig (jfr 12 kap. 2 § kyrkolagen). Genom att 1999 års kyrkomöte biföll min m.fl. reservation (res. 16) till Andra kyrkolagsutskottets betänkande 2KL 1999:1 är rösträttsåldern för kyrkliga val 16 år (se 33 kap. 2 § kyrkoordningen).

Svenska kyrkans överklagandenämnd har i remissvaret över promemorian "Inventering av behov av ändringar i kyrkoordningen" uttalat följande:

Sedan Svenska kyrkan sänkt rösträttsåldern till 16 år kan det finnas skäl att överväga en motsvarande reglering av den ålder som en klagande måste ha uppnått för att kunna begära beslutsprövning. Enligt Regeringsrättens praxis gäller nämligen att den som inte uppnått myndig ålder inte själv kan begära laglighetsprövning (RÅ79 2:43).

Jag anser att det är en självklarhet att den som har rösträtt till val i en församling också självständigt - dvs. utan föräldrars/vårdnadshavares medverkan - skall kunna begära en prövning av en församlings eller kyrklig samfällighets beslut genom en begäran om beslutsprövning. Även om Överklagandenämnden vid en kommande prövning av klagorätten i beslutsprövningsärenden sannolikt skulle komma att anse att Regeringsrättens praxis inte i förekommande fall är tillämplig på kyrkans område för omyndiga som fyllt 16 år, så bör till ledning för domkapitlens prövning osäkerheten om tillämpningen snarast undanröjas genom en ändring i kyrkoordningen. Det kan vid en sådan översyn naturligtvis finnas anledning att också bl.a. ställa sig frågan om det är befogat att den 15 åriga konfirmanden skall behöva ha sina föräldrars tillstånd för att hos domkapitlet begära beslutsprövning av hemförsamlingens kyrkoråds beslut att inte hålla något konfirmandläger.

Mot bakgrund av det anförda föreslår jag att Kyrkomötet beslutar

att uppdra åt Kyrkostyrelsen att till 2003 års kyrkomöte lägga fram förslag till sådana ändringar i kyrkoordningen som klargör att rätten att självständigt begära beslutsprövning också tillkommer den som utan att vara valbar har rösträtt till val i församlingen eller den kyrkliga samfälligheten som meddelat det beslut som beslutsprövningen avser.

Åhus den 10 juli 2002

Erna Arhag

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp