Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande
2002:8
Domkapitlets yttrande över sökande till befattning som präst
|
Kyrkomötet
TU 2002:8
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2002:78 om domkapitlets yttrande över behöriga sökande till befattning som präst. Utskottet menar att domkapitlets yttrande över sökande till befattning som präst är av stor vikt. Utskottet föreslår att Kyrkomötet avslår motionen.
Förslag till beslut
Utskottet föreslår Kyrkomötet
att avslå motion 2002:78.
Redogörelse för ärendet
Motion
I motion 2002:78 av Staffan Holmgren och Hans-Olof Andrén föreslås att Kyrkomötet beslutar
att kyrkoordningen 34 kap. 13 § 2 st. skall ha följande lydelse:
"Efter beslut om behörighet skall domkapitlet överlämna handlingarna till den som har att besluta om tillsättningen. Om så begärs av den som har att besluta om tillsättningen skall domkapitlet också avge yttrande över de behöriga sökandena."
Kyrkorättsutskottet
I ärendet föreligger ett yttrande från kyrkorättsutskottet, vilket är fogat till betänkandet som bilaga 1.
Utskottet
Bakgrund
I utredningsarbetet inför de ändrade relationerna mellan kyrkan och staten föreslogs att domkapitlets roll i samband med tillsättning av prästtjänster skulle innefatta en "reell" behörighetsprövning innebärande att endast den som sökte en tjänst skulle prövas mot både de formella krav som enligt kyrkoordningen gäller för en befattning av aktuell typ och de särskilda krav som just den sökta befattningen kräver. Avsikten i förslaget från den s.k. Personalutredningen var alltså att domkapitlet endast skulle behörigförklara sökande som besitter de personliga förutsättningarna för den aktuella anställningen. Svenska kyrkans utredningar (SKU 1998:6 sid. 49.) Endast den som förklarats behörig kunde alltså tillsättas. Detta blev också förslaget i huvudbetänkandet, Förslag till kyrkoordning, (Svenska kyrkans utredningar 1998:1)
I Centralstyrelsens skrivelse till Kyrkomötet ersattes förslaget om "reell behörighetsprövning" med en bestämmelse om domkapitlets yttrande före beslut om anställning (CsSkr1999:3) s2.48-50. Centralstyrelsen förutsatte att domkapitlet ger yttrandet en sådan utformning att domkapitlets uppfattning kommer till tydligt uttryck.
Ett skäl till modifieringen av utredningens förslag var att man såg en risk till betydande tidsutdräkt och komplikationer i övrigt om man valde att uppdra åt domkapitlet att göra en reell behörighetsprövning vilken skulle kunna överklagas. Motsvarande problem skulle undvikas om domkapitlens inflytande i stället kommer till uttryck genom en bestämmelse om obligatoriskt yttrande innan någon anställs. Ett sådant yttrande skulle inte kunna överklagas. I förslaget från Centralstyrelsen låg också att ansökan till ledigförklarad prästtjänst skulle inges till domkapitlet i stiftet. Denna ordning kom, efter det att andra kyrkolagsutskottet tillstyrkt motion 1999:130 att ansökningshandlingarna skall ges in till arbetsgivaren i stället för till domkapitlet, inte att gälla i den antagna kyrkoordningen.
Frågan om att finna arbetsformer som gör domkapitlets handläggning snabbare har behandlats vid kyrkomötena såväl 2000 som 2001 . Vid behandlingen av frågan anslöt sig Kyrkomötet till Tillsyns- och uppdragsutskottets förslag i betänkandet 2000:11 att motioner om ytterligare delegation skulle avslås. Detta avsåg bl.a. yttranden över behöriga sökande till befattning som präst och diakon. Vid Kyrkomötet 2001 konstaterade dock Tillsyns- och uppdragsutskottet i betänkandet 2001:4 att man finner det angeläget att domkapitlet ges möjlighet att arbeta effektivt och rationellt. Utskottet uttalade vidare att det ej är ovanligt att de ärenden som domkapitlet handlägger kräver snabba beslut. En utökad delegation av beslutanderätten skulle kunna vara en väg att förbättra rådande arbetssituation. Möjligheten att ändra domkapitlets arbetssätt genom att ha en flexiblare sammanträdesplanering är en annan. Detta uttalande, som Kyrkomötet anslöt sig till (KmSkr2001:8), avsåg bl.a. behörighetsförklaringar och yttranden över behöriga sökanden. Kyrkostyrelsen har framlagt förslag i dessa delar i skrivelsen KsSkr2002:10 Ändringar i kyrkoordningen innebärande att man avser fortsätta beredningen av frågan.
Kyrkostyrelsen har vid överläggningar under hösten 2001 med företrädare för domkapitlen bl. a diskuterat olika former för att nå ett konstruktivt samarbete mellan domkapitel och tillsättande organ i just denna typ av ärenden.
Överväganden
Utskottet menar att domkapitlets uppgift att avge yttrande över sökande till befattning som präst är mycket angelägen inte minst utifrån domkapitlets tillsynsfunktion. Kontakterna mellan domkapitlet och tillsättande organ är viktiga redan vid påbörjande av rekryteringen och genom hela tillsättningsförfarandet. Skälet till detta är dels att få till stånd ett snabbt och effektivt förfarande , dels att kunskap och informationsutbyte skall kunna utgöra viktiga komponenter för församling/samfällighet vid tillsättning av befattning som präst. Detta kan ske genom att en eller flera representanter från tillsättande organ är närvarande vid domkapitlets intervjuer. Man får här omfattande information som kan föras vidare till den församling/samfällighet som skall tillsätta befattningen. Domkapitlet har vidare en viktig uppgift genom att göra en noggrann genomgång av de sökandes meriter.
Det är angeläget att domkapitlet handlägger de ärenden det här är fråga om med snabbhet. Detta har poängterats av utskottet vid förra årets kyrkomöte där man, som framgår av utskottets bakgrundstext, pekat på olika praktiska möjligheter för att utveckla domkapitlens arbetsformer och möjliggöra förenklingar av beslutsprocessen genom ändringar i kyrkoordningen.
Det finns också ett behov av samverkan med tillsättande organ för att informera om var i tillsättningsprocessen domkapitlet befinner sig. Handläggningstiden påverkas vidare inte sällan av att ansökningshandlingarna är ofullständiga när de sänds till domkapitlen och därför måste kompletteras.
Utskottet anser att bestämmelsen om domkapitlets yttrande medför att risken för felrekryteringar till befattningar som präst minskar och medverkar till att skapa ett gediget beslutsunderlag för tillsättande organ. Samtidigt vill utskottet betona vikten av att det problem som antyds i motionen, att det sker ett dubbelarbete mellan domkapitel och tillsättningsorgan, så långt möjligt elimineras. Utskottet föreslår avslag på motion 2002:78.
Uppsala den 20 september 2002
På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar
Erna Arhag
Närvarande: Erna Arhag, ordförande, Gunborg Engman Eriksson, Sven Håkansson, Ingrid Emanuelson, Göte Karlsson, Kerstin Linder, Christina Schnackenburg, Sten Elmberg, Anna-Lena Forsdahl, Alf Sigling, Hans-Olof Andrén, Marianne Kronbäck, Britt Louise Agrell, Lennart Koskinen, Sigvard Raask.
Biskop Anders Wejryd har deltagit i utskottets överläggning.
Reservation
Marianne Kronbäck reserverar sig mot utskottets beslut och föreslår bifall till motionen 2002:78.
Kyrkorättsutskottets yttrande
2002:3y
Reservation till betänkande TU 2002:8 om domkapitlets yttrande över sökande till befattning som präst
Till Tillsyns- och uppdragsutskottet
Kyrkorättsutskottet har beretts tillfälle att yttra sig över reservationen till betänkande TU 2002:8 om domkapitlets yttrande över sökande till befattning som präst.
Kyrkorättsutskottet har vid sin granskning inte funnit något att erinra mot det förslag till ändring i kyrkoordningen som finns redovisat i motionen.
Uppsala den 20 september 2002
På Kyrkorättsutskottets vägnar
Lars Johnsson
Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Anna-Maria Björkman, Kristina Lejdström, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Lennart Andersson, Benny Jönsson, Gunnar Sibbmark, Stig-Göran Fransson, Inger Lif, Alvar Gahm, Inger Dafgård, Lennart Tildemyr, Margareta Börjesson och Ulla Eriksson.