Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande
2002:9
Kyrkofondens styrelses ansvar

Kyrkomötet

EE 2002:9

Sammanfattning

Betänkandet behandlar motion 2002:77 om Kyrkofondens styrelses ansvar. Motionen föreslår ändringar i kyrkoordningen som innebär en mer självständig ställning för Kyrkofondens styrelse. Utskottet föreslår avslag till motionen.

Förslag till beslut

Utskottet föreslår Kyrkomötet

att med avslag på motion 2002:77 ge Kyrkostyrelsen till känna vad utskottet anfört angående information om den nationella nivåns finansförvaltning.

Redogörelse för ärendet

Motion

I motion 2002:77 av Staffan Holmgren hemställs att Kyrkomötet beslutar att

1. i kyrkoordningens 51 kap. införa en ny paragraf med följande lydelse: "Kyrkofondens styrelse skall inom tid som Kyrkostyrelsen anger avlämna verksamhetsberättelse över sin förvaltning. Denna verksamhetsberättelse skall införas i årsredovisningen för Svenska kyrkan på nationell nivå."

2. I kyrkoordningens 52 kap. 4 § skall införas följande tillägg: "Revisionsberättelsen skall innehålla särskilt yttrande över den förvaltning Kyrkofondens styrelse ansvarar för."

Motionären anser att Kyrkofondens styrelses uppdrag är av sådan dignitet att den borde avlämna sin verksamhetsberättelse direkt till Kyrkomötet och att den borde granskas särskilt av Kyrkomötets revisorer. De föreslagna ändringarna syftar till att klargöra den självständiga ställning som Kyrkofondens styrelse enligt motionären bör ha.

Utskottet

Bakgrund

I motiveringarna till kyrkoordningen (CsSkr 1999:3) framgår skälen till att Kyrkostyrelsen föreslogs ha det samlade ansvaret för verksamheten på den nationella nivån gentemot Kyrkomötet:

Det är angeläget att den oklarhet i kompetensfördelningen mellan olika organ på den nationella nivån upphör som idag i viss mån kan sägas föreligga. Det finns en uppenbar risk för effektivitetsförluster och extra kostnader om kompetensfördelningen är oklar. Samtidigt som vi vill undvika kompetenstvister anser vi att behovet av en bred demokratisk förankring, vilket är ett viktigt skäl till den nuvarande ordningen, måste beaktas.

Mot den angivna bakgrunden måste Kyrkostyrelsen i förhållande till Kyrkomötet ges det samlade ansvaret för verksamheten på den nationella nivån. Kyrkostyrelsen får därvid i revisionssammanhanget svara för den verksamhet som bedrivs av Kyrkofondens styrelse och nämnderna. För att Kyrkomötets insyn i verksamheten skall bibehållas bör emellertid Kyrkofondens styrelse och nämnderna avge egna verksamhetsberättelser. Dessa bör avges till Kyrkomötet via Kyrkostyrelsen, som då kan yttra sig över verksamhetsberättelsernas innehåll och sätta detta i relation till den samlade verksamheten.

Kyrkofondens styrelse har alltså samma ställning gentemot Kyrkostyrelsen och Kyrkomötet som Nämnden för kyrkolivets utveckling, Nämnden för internationell diakoni och mission samt Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet.

Överväganden

Utskottet delar det intresse som motionen uttrycker, nämligen att Kyrkomötet skall ha god information om den nationella nivåns finansförvaltning som har avgörande betydelse för verksamheten både nu och i framtiden. Utskottet anser att informationen och rapporteringen om Kyrkofondens styrelses verksamhet varit alltför knapphändig och lämnat utrymme för frågor och oro.

Utskottet menar dock att de brister som funnits kan åtgärdas inom gällande ordning. Enligt kyrkoordningen har Kyrkostyrelsen det fulla ansvaret för den ekonomiska förvaltningen och likaså för att Kyrkomötet får den information och insyn som Kyrkomötet behöver. Den muntliga information som Kyrkomötets ledamöter fått ta del av under innevarande period är ett steg i rätt riktning, men en mer fullödig avrapportering är enligt utskottets mening nödvändig för att skapa förståelse och förtroende för finansförvaltningen. Därför borde Kyrkostyrelsens verksamhetsberättelse innehålla en mer ingående beskrivning av Kyrkofondens styrelses arbete med belysning av problem, etiska riktlinjer för placeringar och mer långsiktiga planer.

Uppsala den 19 september 2002

På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar

Reidar Gustafsson

              Leena Björstedt

Närvarande: Reidar Gustafsson, ordförande, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson, Inga-Lisa Eklundh, Sigvard Olsson, Bengt Berg, Christina Pregmark Gyberg, Peter Hemminger, Gösta Äng, Ingemar Öberg, Ingrid Smittsarve, Christer Mohlin, Erling Öhman, Fredrik Sandström och Åke Bendix.

Biskop Martin Lind har deltagit i utskottets överläggning

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp