Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande
2002:7
Avgift till centrala kollektkontot

Kyrkomötet

EE 2002:7

Sammanfattning

Betänkandet behandlar motion 2002:106 av Christer Engelhardt om avskaffande av avgift till centrala kollektkontot. Motionen syftar till att minimera kostnaderna för kollekthanteringen och se till att kollekten i sin helhet tillfaller kollektändamålet. Utskottet föreslår avslag till förslaget att den centrala kollekthanteringen skulle avskaffas men bifall till förslaget att avskaffa kollektavgifterna.

Förslag till beslut

Utskottet föreslår Kyrkomötet

att med anledning av motion 2002:106 besluta att någon avgift för hantering av kollekter i Svenska kyrkan ej skall tas ut varken från kollektmottagare eller av kollektmedel.

Redogörelse för ärendet

Motion

Till utskottet har för beredning hänvisats motion 2002:106 av Christer Engelhardt om avskaffande av avgift till centrala kollektkontot från kollektmottagare och av upptagna kollektmedel. I motionen föreslås att Kyrkomötet beslutar

1. att Kyrkostyrelsen får i uppdrag att se över rutiner för redovisning av kollekter på så sätt att kyrkoordningen 43 kap. 9 § Kollektredovisning uppföljs utan att pengar behöver passera kyrkokansliet för att betalas ut till kollektmottagaren

    2. att för hantering av kollekter i Svenska kyrkan skall ej någon avgift tagas ut från varken kollektmottagare eller av kollektmedel.

Motionären menar att kollektgivarens önskemål är att hela det givna beloppet tillfaller kollektändamålet och att ingen avgift borde tas för Kyrkostyrelsens administrationskostnader.

Utskottet

Bakgrund

43 kap. 9 § kyrkoordningen lyder:

Kyrkostyrelsen skall upprätta ett årssammandrag över rikskollekter och stiftskollekter. Årssammandraget skall överlämnas till Kyrkomötet.

Vidare säger 43 kap. 11 § kyrkoordningen: "Kyrkostyrelsen får utfärda ytterligare bestämmelser om kollekter."

Administrationsavgiften för en rikskollekt är 12 000 kronor bortsett från kollekter till Lutherhjälpen och Svenska kyrkans mission vars avgifter är inräknade i det gemensamma ekonomiska systemet. Avgifterna för stiftskollekter varierar beräknat utifrån antalet församlingar inom stiftet mellan 500 och 1600 kronor. Avgifterna är beräknade så att de skall täcka alla administrationskostnader för den centrala kollekthanteringen. Avgifterna fastställdes 1988 och de har sedan dess inte ändrats.

Församlingarna överför kollekterna till centrala kollektkontot och medlen skickas vidare därifrån till mottagaren. Avgiften dras av från kollekten. Kollektmottagaren får en redovisning av kollekten med alla belopp.

Sedan 1988 har Postens och bankernas avgifter för penningtransaktioner ökat avsevärt. Kyrkokansliet har initierat samtal med syfte att hitta ett praktiskt och billigt sätt att hantera kollekter och för att slippa bankavgifter och onödiga överföringar. Församlingar använder numera olika betalningssätt. Ungefär hälften av dem använder kyrkkontot.

Överväganden

Utskottet delar motionärens hållning vad gäller kollektavgiften. Hela kollekten borde enligt utskottets mening tillfalla kollektändamålet. Utskottet vill också peka på risken att avgiften kan ta en oproportionerligt stor del av en liten stiftskollekt. Därför bör avgifterna helt avskaffas.

Utskottet ställer sig frågande till att kollektavgift dras i enlighet med beräkningar och rutiner som i dag känns föråldrade, men konstaterar med tillfredsställelse att det pågår ett arbete för att finna billigare och behändigare sätt att överföra kollekter.

Förslaget att avskaffa den centrala hanteringen är utskottet inte berett att stödja. Den centrala hanteringen och redovisningen är samtidigt ett stöd för församlingar.

Uppsala den 20 september 2002

På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar

Reidar Gustafsson

              Leena Björstedt

Närvarande: Reidar Gustafsson, ordförande, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson, Inga-Lisa Eklundh, Sigvard Olsson, Bengt Berg, Peter Hemminger, Gösta Äng, Ingemar Öberg, Ingrid Smittsarve, Christer Mohlin, Erling Öhman, Fredrik Sandström, Åke Bendix och Ingvar Eriksson.

Biskop Martin Lind har deltagit i utskottets överläggning.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp