Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


4 Kommentarer till bestämmelserna

Förslaget till ändringar i kyrkoordningen (SvKB 1999:1)

38 kap.

32 §

I bestämmelsen klargörs att det alltid är den ordinarie valdagen som utgör utgångspunkten för fastställandet av den avstämningsdag som skall gälla vid framtagande av röstlängd. Det betyder att ett omval kommer att ske på grundval av de röstlängdsuppgifter som har förelegat vid det ordinarie val som görs om.

36 §

I konsekvens med att det är röstlängden till den ordinarie valdagen som utgör underlag även vid omval, har bestämmelsen förtydligats så att eventuell begäran om rättelse och tidpunkten för när sådan får ske relateras till den ordinarie valdagen.

77 a §

I bestämmelsen regleras en anmälningsskyldighet för stiftsstyrelsen till Svenska kyrkans valprövningsnämnd när för få kandidater har blivit utsedda vid ett val till något beslutande organ på lokal eller regional nivå. Bestämmelsen motsvaras i sak - när det gäller den lokala nivån - av vad som tidigare har gällt vid kyrkliga val genom hänvisningen i 43 § lagen (1972:704) om kyrkofullmäktigval m.m. till 18 kap. 17 § vallagen. Den anmälan som tidigare gjordes till riksdagens Valprövningsnämnd skall i stället nu göras till Svenska kyrkans valprövningsnämnd. Vidare har stiftsfullmäktigevalen lagts till eftersom även dessa numera är direkta och kan föranleda samma problem med för få kandidater som de lokala valen.

82 §

Bestämmelsen motsvaras i sin helhet av vad som tidigare har gällt vid kyrkliga val genom en hänvisningsbestämmelse i lagen (1972:704) om kyrkofullmäktigval m.m. till vallagen (se 51 § nämnda lag jämfört med 19 kap. 18 § ValL).

Som framgår av andra och tredje styckena i bestämmelsen behöver inte alla sådana företeelser som anges i första stycket leda till omval.

83 §

Bestämmelsen motsvaras i sak av vad som tidigare har gällt enligt 51 § lagen (1972:704) om kyrkofullmäktigval m.m. Enligt nyssnämnda paragraf skulle 19 kap. 21 § vallagen tillämpas när länsstyrelsen hade gjort en anmälan till riksdagens Valprövningsnämnd om att mindre än hälften av det bestämda antalet ledamöter hade blivit utsett vid val till kyrkofullmäktige i församling eller samfällighet och vid val till direktvalt kyrkoråd. Av 19 kap. 21 § vallagen följde att riksdagens Valprövningsnämnd då skulle upphäva valet och besluta om omval. En motsvarande skyldighet kommer härigenom att gälla för Svenska kyrkans valprövningsnämnd när stiftsstyrelsen har gjort en anmälan enligt 77 a §.

Ikraftträdande

Kyrkovalet äger rum den 16 september 2001. Kyrkomötets andra session pågår under tiden den 18-21 september 2001. Med hänsyn till det angelägna i att bestämmelserna om valhanteringen kan tillämpas så snart som möjligt efter valet, föreslår vi att de nu föreslagna ändringarna i kyrkoordningen träder i kraft den 22 september 2001, dvs. direkt i anslutning till att Kyrkomötet har avslutat sitt sammanträde för året.

Previous PageNext Page


TillbakaUpp