Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


1 Förslag till ändringar i kyrkoordningen

Kyrkostyrelsen har följande förslag till beslut.

1.1 Förslag till ändringar i kyrkoordningen (SvKB 1999:1)

Kyrkomötet beslutar

        dels att 38 kap. 32 och 36 §§ skall ha följande lydelse,

        dels att det i kyrkoordningen skall införas tre nya bestämmelser, 38 kap. 77 a, 82 och 83 §§ samt en ny rubrik närmast före 77 a § av följande lydelse.

Nuvarande lydelse

38 kap.

32 § Kyrkostyrelsen skall upprätta en röstlängd för varje valdistrikt, upptagande dem som har rösträtt vid valen. Uppgifterna i det centrala tillhörighetsregistret 30 dagar före valdagen skall ligga till grund för uppgifterna i röstlängderna.

36 § Den som anser sig berörd av felaktig uppgift i röstlängden skall senast torsdagen andra veckan före valdagen skriftligen hos Kyrkostyrelsen begära att uppgiften rättas. Detta gäller också den som anser sig vara felaktigt utelämnad ur röstlängden.

Det som har hänt senare än 30 dagar före valdagen får inte ligga till grund för rättelse enligt denna paragraf.

Föreslagen lydelse

38 kap.

32 § Kyrkostyrelsen skall upprätta en röstlängd för varje valdistrikt, upptagande dem som har rösträtt vid valen. Uppgifterna i det centrala tillhörighetsregistret 30 dagar före den ordinarie valdagen skall ligga till grund för uppgifterna i röstlängderna.

36 § Den som anser sig berörd av felaktig uppgift i röstlängden skall senast torsdagen andra veckan före den ordinarie valdagen skriftligen hos Kyrkostyrelsen begära att uppgiften rättas. Detta gäller också den som anser sig vara felaktigt utelämnad ur röstlängden.

Det som har hänt senare än 30 dagar före den ordinarie valdagen får inte ligga till grund för rättelse enligt denna paragraf.

Anmälan av för få ledamöter

77 a § Om mindre än hälften av det bestämda antalet ledamöter har blivit utsett vid val till kyrkofullmäktige, direktvalt kyrkoråd, samfällda kyrkofullmäktige eller stiftsfullmäktige, skall stiftsstyrelsen anmäla detta till Svenska kyrkans valprövningsnämnd.

82 § Valprövningsnämnden skall vid prövningen av ett överklagande upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen om

1. det vid förberedande och genomförande av valet har förekommit avvikelse från föreskriven ordning,

2. någon har hindrat röstningen,

3. avgivna röster har förvanskats, eller

4. någon har otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Ett omval skall dock förordnas bara om det med fog kan antas att vad som har förekommit har inverkat på valutgången.

Kan rättelse åstadkommas genom en förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, skall nämnden i stället uppdra åt beslutsinstansen att vidta sådan rättelse.

83 § Valprövningsnämnden skall också upphäva ett val och besluta om omval av samtliga ledamöter och ersättare om stiftsstyrelsen har gjort en sådan anmälan som anges i 77 a §.

____________________________

Dessa bestämmelser träder i kraft den 22 september 2001.

Previous PageNext Page


TillbakaUpp