Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Internationell mission och diakoni

Svenska kyrkan vill dela det kristna budskapet om befrielse med hela världen. I ord och handling arbetar Svenska kyrkan internationellt för försoning, rättvisa och människans värdighet.

Svenska kyrkan bedriver arbete med internationell mission och diakoni genom Svenska kyrkans mission (SKM), Lutherhjälpen och EFS utlandsarbete, som alla är en del av Svenska kyrkan.

»Svenska kyrkans mission är att i solidaritet med utsatta människor dela evangelium om Jesus Kristus, söka kyrkans enhet och vara ett tecken på Guds rike i världen.« Detta är en del av den idé som SKM-nämnden har formulerat under året.

Lutherhjälpen är Svenska kyrkans organ för internationellt utvecklingssamarbete, flyktinghjälp och katastrofinsatser. Lutherhjälpen ska samordna Svenska kyrkans arbete för internationell diakoni.

EFS, en självständig organisation inom Svenska kyrkan, har valt att samadministrera sitt utlandsarbete inom Kyrkokansliet. EFS utlandsarbete är tydligt inriktat på att skapa och uppmuntra personligt engagemang för mission, och betonar utbildning av lekmän och ledare i den lokala kyrkan.

På Kyrkokansliet är SKM:s, Lutherhjälpens och EFS utlandsarbete integrerat. För att underlätta integrationen och helhetssynen i arbetet ännu mer, har nämnderna för Lutherhjälpen och SKM under året beslutat föreslå Kyrkomötet att ett gemensamt styrorgan för internationell mission och diakoni inrättas, vilket även EFS inbjuds att delta i. »Svenska kyrkans internationella uppdrag - Program för Svenska kyrkans mission och Lutherhjälpen« har arbetats fram gemensamt under året. En målmedveten satsning för att bättre integrera arbetet på stiftsnivå har också inletts, hand i hand med en förnyelse av ombudsorganisationen.

Missionärer

Svenska kyrkans missionärer skickas ut till självständiga kyrkor som svar på en kallelse till en specifik tjänst eller uppgift. I mötet med människor i kyrkan vi samarbetar med delar missionärerna med sig av sina troserfarenheter. Det gör de även när de kommer tillbaka - Svenska kyrkan sänder och tar emot missionärer också för sin egen skull. I kollektivavtalet för Svenska kyrkans utlandsanställda, som trädde i kraft i början av året, tydliggörs Svenska kyrkans sändande och ansvar för missionärerna. Vid årets slut fanns 61 missionärer och 3 missionärskandidater i SKM:s tjänst, samt 14 missionärer och 2 missionärskandidater i EFS tjänst. Missionärsrollen genomgår en stor förändring och missionärernas yrkesbakgrund blir alltmer mångfacetterad. Svenska kyrkan fortsätter att i dialog med sina partner utveckla missionärsuppdraget.

En värld i förändring

Större förändringar i arbetet under året har en direkt koppling till politiska händelser och katastrofer i utlandsarbetets samarbetsländer och -regioner. Kriget mellan Etiopien och Eritrea, och den efterföljande fredsöverenskommelsen i juni, liksom konflikten inom Mekane Yesuskyrkan i Etiopien och torkkatastrofen på Afrikas Horn har tvingat fram extrainsatser. Det har även översvämningskatastrofen i Moçambique gjort. De politiska oroligheterna vid valet i Zimbabwe medförde att SKM:s missionärer kallades hem under den mest dramatiska perioden.

En förändrad värld ställer krav på nya arbetsmetoder; inte minst krävs ökad energi och stringens i påverkans- och opinionsbildningsarbetet. Ett uttryck för detta är Ecumenical Advocacy Alliance, som Svenska kyrkan varit drivande i att utveckla inom ramen för Kyrkornas världsråd. Detta nätverk blir ett viktigt instrument i arbetet för mänskliga rättigheter och mot orättfärdiga strukturer.

Påverkan för rättvisa

Svenska kyrkan har också varit drivande i att starta ett mobiliseringsarbete i Föreningen för Rättvisemärkt. Kraftfulla satsningar på Rättvisemärkt har gjorts för att skapa opinion om rättvis handel och öka försäljningen av rättvisemärkta produkter.

Som en del i opinionsbildningsarbetet under Sveriges ordförandeskap i eu har Lutherhjälpen tillsammans med Nämnden för kyrkolivets utveckling och Liaison Committee utvecklat ett spel, främst för gymnasieskolor. Spelet handlar om att 800 miljoner människor lider av kronisk hunger, och att dagens ekonomiska system och handelsregler inte kommer att bidra till att ge alla människor tillgång till mat - om inte människor reagerar och skapar en politisk vilja.

För att öka kompetensen och viljan att delta i påverkansarbete för global rättvisa inbjöds aktiva i Svenska kyrkan att delta i resan till Världsbankens och Internationella Valutafondens möte i Prag.

Ett 60-tal reste från Sverige. Resan organiserades genom nätverket Jubel 2000, som arbetar för avskrivning av de fattigaste ländernas obetalbara skulder.

Att vilja tillsammans

Svenska kyrkan har bedrivit ett arbete i relation till fn:s uppföljningsmöte av toppmötet Social Summit. Bland annat har Utrikesdepartementet och Socialdepartementet bjudits in till ett gemensamt samtal om sociala utvecklingsfrågor. Detta arbete har genomförts i samverkan mellan internationell och nationell diakoni och vi söker aktivt former för fortsatt samverkan.

Under maj och juni gjordes ett intensivt opinions- och påverkansarbete för att de ekonomiska sanktionerna mot Irak skulle hävas. Insatserna fick gott genomslag. Svenska kyrkan var även aktiv i höstens mediedebatt kring internationella handelsfrågor och globaliseringens positiva och negativa effekter.

Den politiska situationen i Mellanöstern är alltjämt osäker. Det upptrappade våldet mellan israeler och palestinier var bakgrunden till att SKM tillsammans med Olof Palmes Internationella Center, Diakonia och Caritas under hösten tog initiativ till ett brett upprop: »Ja till fred och folkrätt - stoppa våldet i Mellanöstern!«

Religionsmöten

Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem, som verkar för djupare förståelse av de levande religiösa traditionerna i Jerusalem, har byggts om och verksamheten har kunnat utökas. Höstens långa stipendiekurs kunde genomföras i stort sett enligt planerna, trots att al-Aqsa-intifadan bröt ut kort tid efter kursstarten.

Det religionsmötesinriktade arbetet i Pakistan, som SKM bedrivit tillsammans med Svenska Missionsförbundet, har utvärderats under året. Utvärderingen ligger till grund för planeringen av fortsatt samarbete med ekumeniska organisationer i Pakistan. Religionsmötesfrågorna blir allt mer brännande och samtidigt spännande, både i vårt eget land och i världen. SKM:s erfarenheter och kontaktnät har ett växande idémässigt, teologiskt och samhälleligt värde.

Samlat avtal

Arbetet med att teckna avtal med samarbetsparter har förstärkts. Samarbetsavtalet med Kyrkornas världsråd uttrycker nu Svenska kyrkans samlade åtagande för internationell diakoni och mission. Frågan om mer generella avtal aktualiserades även av delegationsbesöket på Filippinerna där man firade de fem år som gått sedan konkordatet mellan Svenska kyrkan och Oberoende filippinska kyrkan skrevs under.

Samtalet om att fördjupa och vidga kriterierna för samverkan med Sida har fortsatt. Samarbetet idag berör många områden, men inte religionsfrågor. Kyrkornas och religionens roll som värdebärare i det civila samhället får allt större betydelse, och det är viktigt att finna förståelse och olika strategier för att utveckla den rollen.

Under året har Svenska kyrkan genom Lutherhjälpen gjort upp en strategi för samarbetet med EU, som ett led i arbetet med att finna nya finansieringskällor och arenor för det internationella utvecklings-samarbetet. Dessutom har en ökad satsning inletts på Lutherhjälpens EU-relaterade samarbetsorgan för kristna biståndsorganisationer, Aprodev.

I nöd och långsiktighet

Katastrofarbete är en viktig del av Lutherhjälpens ansvar. Även om strävan är att prioritera det långsiktigt uppbyggande utvecklingssamarbetet kan kyrkans diakoni aldrig gå förbi de människor som hamnar i akut nöd. Dessutom har vi ett ansvar för att det engagemang som kommer till uttryck hos människor i Sverige för att bistå i ett krisläge, kan kanaliseras och omsättas i ett varaktigt engagemang för social rättvisa.

Lutherhjälpen arbetar med att utveckla former för lokal resursmobilisering i nästan alla sina samarbetsregioner. Särskilt svårt är detta i Indien, där myndigheterna inte ger tillstånd att föra in de medel som behövs för att etablera en lånefond för mikrokrediter. Diskussioner har förts med flera partner om kreditprogram. Spar- och kreditprogrammen i Zimbabwe har utvärderats, vilket ligger till grund för metodutveckling och delande av erfarenheter med partner i andra delar av världen.

Den första fasen av pilotprojektet Partners in Economic Justice, som Lutherhjälpen driver med Diakonia, avslutades under året. Syftet med projektet är att identifiera vilka som arbetar med ekonomiska rättvisefrågor, lyssna in dem och dra slutsatser för vårt arbete.

Under året inledde SKM och Lutherhjälpen ett samarbete med ytterligare några frivilligorganisationer om att starta ett fondbolag för etiskt sparande.

Tvåhundra miljoner

Lutherhjälpens fasteaktion på temat Livskraft med fokus på Rumänien gav 44,6 miljoner kronor. Sammanlagt under året samlades 121 miljoner kronor in med hjälp av församlingar, testamenten och de 37 200 givarna. Under hösten har Lutherhjälpen prioriterat arbete för ekologiskt hållbar utveckling, bl.a. genom att delta vid ett seminarium på Naturvårdsverket omkring eu:s sjätte miljöprogram. Ekologiskt hållbar utveckling ska uppmärksammas i fasteaktionen 2001.

SKM:s julinsamling uppmärksammade Mellanöstern och religionsmötesfrågorna. Insamlingen gav 25,1 miljoner kronor och totalt under året samlade SKM in 54,4 miljoner kronor med hjälp av 9000 aktiva givare, församlingar och testamentsgåvor. En extra rekryterings- och telefonkampanj har genomförts, som resulterat i nära 2000 nya givare.

Under EFS höstinsamlingskampanj Tänk om... spreds information om behovet av utbildning. Totalt samlade EFS in 26 miljoner kronor under året varav drygt hälften användes för internationellt arbete. Gåvorna gavs via EFS 500 missionsföreningar och de 12000 som nås av EFS insamlingsbrev.

Framtida engagemang

I mars genomförde SKM-nämnden i samarbete med Nämnden för kyrkolivets utveckling konferensen Samtal om mission, som lade grunden för ökad gemensam förståelse av vad mission är, för att stimulera det pågående arbetet med församlingsinstruktionen.

Samarbete har skett med Svenska Kyrkans Unga i planeringen av ett informations- och insamlingsprojekt som ska engagera barn och ungdomar, och en konferens där ungdomar förutsättningslöst ska få formulera visioner, behov och tillvägagångssätt för arbetet med internationell mission och diakoni.

EFS har arbetat med en utlandsutredning i syfte att ta fram förslag till strategier och handlingsplaner, som kan ligga till grund för inriktningen och utvecklingen av EFS utlandsarbete i framtiden.

Från givande till delande

Den viktiga framtida förändringen i utlandsarbetet handlar om att gå från en givande till en delande relation. Delande förutsätter en gemenskap där man ser varandra, medan givande kan ske sporadiskt och t.o.m. förstärka ojämlikhet. Tanken om delande är inte ny, men den genomsyrar nu verksamheten på allt fler områden. Ett aktuellt exempel är att stipendiatprogrammet Ung i den världsvida kyrkan har börjat omvandlas till ett utbytesprogram.

De unika erfarenheter och relationer Lutherhjälpen, SKM och EFS arbetat upp under mer än hundra år behöver bättre komma missionsföreningar, församlingar och stift till del, i en tid då hela kyrkan behöver utveckla sina internationella relationer och förhållningssätt.

Previous PageNext Page


TillbakaUpp