Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


2 Ändring i bestämmelserna om behörighetsprövning för pastorsadjunkter

2.1 Bakgrund

Frågan om behörighetsprövning av pastorsadjunkter diskuterades vid Kyrkomötet 2000 med anledning av en motion.

Tillsyns- och uppdragsutskottet noterade i sitt betänkande Behörighetsprövning av pastorsadjunkter, TU 2000:9, att det råder oklarhet om vad kyrkordningens bestämmelser innebär när det gäller frågan om en pastorsadjunkt skall kunna söka anställning som avser tiden efter utgången av pastorsadjunktsåret redan innan detta har löpt ut. Utskottet fann det angeläget att pastorsadjunkterna, i likhet med vad som hade gällt före relationsändringen, skall kunna att söka anställning även om de inte har fullgjort det år som krävs förrän vid tillträdet av tjänsten.

Vid tidpunkten för utskottets behandling förelåg ett ärende hos Svenska kyrkans överklagandenämnd avseende behörighet för en sökande till en kyrkoherdetjänst, vilket kunde tänkas bli vägledande också för pastorsadjunkterna eftersom bestämmelserna var likartade. Utskottet uttalade som sin mening att om nämndens avgörande skulle innebära en annan tillämpning än den av utskottet förordade, borde Kyrkostyrelsen lägga fram förslag om ändring av kyrkoordningen för Kyrkomötet. Utskottet hemställde att detta skulle ges Kyrkostyrelsen till känna och Kyrkomötet beslutade att bifalla utskottets hemställan.

2.1.1 Överklagandenämndens avgörande

När Kyrkomötet under höstsessionen 2000 fattade sitt beslut, hade Överklagandenämnden avgjort det aktuella ärendet (Överklagandenämndens avgörande den 23 maj 2000, dnr ÖN 4-2000). Enligt nämndens beslut bör - i avsaknad av uttryckliga bestämmelser om vad som skall gälla - behörighetsprövningen för en sökande till en kyrkoherdetjänst grundas på förhållanden som är konstaterbara i ansökningshandlingarna, dvs. i praktiken de förhållanden som råder vid ansökningstidens utgång. Som skäl för sitt ställningstagande åberopade nämnden främst rättssäkerhetsskäl och uttalanden i kyrkoordningens förarbeten om att någon ändring i förhållande till tidigare gällande ordning inte varit avsedd.

2.2 Överväganden och förslag

Kyrkostyrelsens förslag: Bestämmelsen i 34 kap. 10 § kyrkoordningen ändras så att också den som kan antas ha fullgjort pastorsadjunktsåret senast vid tillträdet av en anställning som komminister, kontraktsadjunkt eller stiftsadjunkt, skall kunna förklaras behörig till anställningen.

Skälen för Kyrkostyrelsens förslag: Eftersom bestämmelserna om behörighet till en anställning som kyrkoherde i nu aktuellt avseende motsvarar bestämmelserna om behörighet till en anställning som komminister, kontraktsadjunkt eller stiftsadjunkt, innebär Överklagandenämndens beslut att även den som söker någon av de sistnämnda anställningarna bedöms efter de förhållanden som råder vid ansökningstidens utgång. Det betyder att pastorsadjunktsåret skall vara fullgjort för att en pastorsadjunkt skall kunna förklaras behörig till den sökta anställningen, om inte domkapitlet i det enskilda fallet medger undantag från behörighetsvillkoret.

Det finns alltså skäl för att anpassa behörighetsprövningen i enlighet med Kyrkomötets önskemål och därigenom skapa en enhetlig bedömningsgrund för samtliga stift. Kyrkostyrelsen föreslår därför att 34 kap. 10 § kyrkoordningen ändras så att sökanden skall kunna förklaras behörig om det grundläggande villkoret om en fullgjord ettårig anställning som pastorsadjunkt kan antas vara uppfyllt vid tidpunkten för tillträdet av den sökta anställningen.

Previous PageNext Page


TillbakaUpp