Motion till kyrkomötet
2001:51
av Jan-Anders Ekelund och Joakim Svensson
om kyrkliga val
|
Kyrkomötet

KMot 2001:51
|
Vi var många på 1999 års kyrkomöte som var kritiska till den utformning som de kyrkliga valen fick. Vi varnade för att kostnaderna för valen skulle bli höga. Vi varnade också för att partipolitiseringen skulle öka. Vi menade vidare att kopplingen mellan församlingarna och kyrkans högre beslutande organ skulle försvagas.
Nu är förberedelserna för höstens val igång. Tyvärr har redan många av våra farhågor besannats. Kostnaderna för valen vet vi ännu inte, men det ryktas om nivåer över 80 miljoner kronor bara på den nationella nivån. Kostnader i denna storleksordning för ett val kan aldrig en kyrka försvara inför sina medlemmar.
Många hade trott att kyrkans skiljande ifrån staten skulle leda till en avpolitisering av kyrkan. Det finns inget annat trossamfund nationellt eller internationellt som har så stark koppling till de politiska partier som är satta att styra i samhället. Vi ser redan nu att partipolitiseringen kommer att öka inför höstens val. Samlingslistor byts ut mot rena partilistor på många ställen efter uppmaningar ifrån olika partistrateger. Politiska partierna satsar hårt på att göra inbrytningar där traditionellt de obundna grupperna är starka.
Det sades att direkta val skulle vara mer demokratiska än indirekta. Vi kan inte skriva under på det. Om man skall kunna kalla ett val demokratiskt, måste man kunna ge varje väljare rejäl information om vad nomineringsgrupperna står för. De obundna grupperna har ingen som helst ekonomisk möjlighet att sända ut valinformation till varje väljare. Valsystemet kräver också stora personella insatser av varje nomineringsgrupp för att kunna genomföras på rätt sätt. Kyrkfolkets insatser måste kunna användas till fler saker än att organisera val. Eller är det kanske inte kyrkfolket som skall engageras utan anställda ombudsmän?
Nomineringarna sköts i huvuddelen av nomineringsgrupperna helt och hållet åtskiljt ifrån församlingarna. Partimedlemmar som ej är medlemmar i Svenska kyrkan har möjlighet att vara med och nominera till valet.
Vårt nuvarande valsystem måste snarast möjligt reformeras. Valsystemet måste spegla en kyrkas identitet. Partipolitiseringen måste brytas, vilket de politiska ungdomsförbunden stöder. Församlingen måste bli basen för nomineringarna. Partivalet måste ersättas av ett renodlat personval. Valkostnaderna och arbetsinsatserna måste hållas på en rimlig nivå.
Mot bakgrund av det ovan anförda hemställer vi att Kyrkomötet beslutar
att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att snarast lägga fram ett förslag till ett nytt valsystem.
Örby och Göteborg den 12 mars 2001
Jan-Anders Ekelund Joakim Svensson


