Motion till Kyrkomötet
2001:15
av Dag Sandahl
om församlingstillhörighet
|
Kyrkomötet

KMot 2001:15
|
Under många år har frågan om församlingstillhörighet motionsvägen kommit upp i Kyrkomötet och även om samtliga förslag avvisats är en Kyrkomötets positionsförskjutning förnimbar. Det betraktades från början som omöjligt att komplettera den territoriella strukturen på ett sådant sätt att den som var tillhörig Svenska kyrkan skulle kunna välja församlingstillhörighet med de skyldigheter och rättigheter som därtill hör.
Omröstningarna under senare års kyrkomöten visar på ett förändrat synsätt. Den rörlighet som präglar det moderna samhället och insikten om att Svenska kyrkan förlorar människors engagemang i det kyrkokommunala arbetet när dessa flyttar över en församlingsgräns, detta problem, kanske främst tydligt i stadsförsamlingarna, har lett till att kyrkoordningen ger möjligheter för en förtroendevald att stanna i sin uppgift mandatperioden ut, också om han/hon flyttat från territorialförsamlingen. Denna ordning är ett sätt att hantera problemet men saken löses inte riktigt så enkelt. Det är därför lätt att förutse att motioner kommer att återkomma med krav på en annan ordning vad gäller församlingstillhörighet.
Motionsinstitutet är av stort värde. Motionsvägen kan önskemål från Svenska kyrkans basplan föras till den högsta beslutande nivån utan byråkratiska mellansteg. Svagheten är att besluten kan komma att vila på ett underlag som inte utan vidare låter sig generaliseras och därför kanske skapar fler problem än de löser. Den byråkratiska nivån finns till för att ge sakkunnigt beslutsunderlag i komplicerade frågor. Frågan om församlingstillhörighet är en sådan fråga vars konsekvenser behöver belysas.
En snabbt arbetande och effektiv utredning, kanske en s.k. enmansutredning med tillgång till experthjälp, skulle kunna ta fram teologiska, kyrkorättsliga, pastorala, ekonomiska och praktiska konsekvenser vad gäller frågan om församlingstillhörighet både för det fall ingen förändring av det nuvarande systemet görs, och om ett sådant beslut fattas att tillhörighetsbegreppet ändras. Vilka villkor som vid ett sådant beslut skall gälla för att en kyrkotillhörig skall kunna byta församling måste också belysas.
Med ledning av ovanstående hemställer jag att Kyrkomötet beslutar
att begära av Kyrkostyrelsen att en utredning tillsätts med uppgift att belysa teologiska, kyrkorättsliga, pastorala och praktiska konsekvenser vad gäller frågan om församlingstillhörighet.
Ormesberga den 5 mars 2000
Dag Sandahl


