Motion till Kyrkomötet
2001:108
av Yngve Kalin
om Svenska kyrkans ekumeniska arbete
|
Kyrkomötet

KMot 2001:108
|
Om Svenska kyrkans ekumeniska arbete, med anledning av KsSkr 2001:1 Mål och rambudget för Svenska kyrkans nationella nivå åren 2002-2004 och KsSkr 2001:2 Kyrkostyrelsens verksamhetsberättelse och årsredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå år 2000
I den ekumeniska rörelsen hålls historia och samtid, kontinuitet och förnyelse, provinsiellt och universellt samman. Kyrkorna söker tillsammans möta sekulariseringen, förkunna Kristus i religionernas värld, stå emot tilltagande orättvisor och bekämpa globala hot mot människor och miljö. Kyrkorna söker enheten, inte för sin egen del, men för att världen skall tro och leva. Svenska kyrkan står i förpliktande ekumeniska relationer. Den vill utifrån evangelium, tolkat i vår kyrkas bekännelse, ge ett bidrag till de kristnas enhet i vårt land och i hela världen. (Riktlinjer för Svenska kyrkans ekumeniska arbete, 1992 s. 6.)
Den som från Kyrkostyrelsens verksamhetsberättelse (KsSkr 2001:2) eller budgetskrivelse (KsSkr 2001:1) söker närmare, sammanhängande information om Svenska kyrkans ekumeniska arbete i relation till de riktlinjer som lagts fast för verksamheten söker förgäves. Det är t.ex. från föreliggande material i det närmaste omöjligt att se hur Svenska kyrkans engagemang i Kyrkornas världsråd (WCC), Lutherska världsförbundet (LWF) och Konferensen för europeiska kyrkor (KEK) konkret tar sig uttryck.
Vilka frågor driver Svenska kyrkan? Hur står de i överensstämmelse med de antagna riktlinjerna som rimligtvis är det styrmedel som gäller tills nya riktlinjer antagits?
Det pågår uppenbarligen ett arbete med översyn och revision av riktlinjerna, där "erfarenheterna" från KEK:s möte i Graz 1997 och LWF:s generalförsamling i Hongkong skall beaktas, enligt kyrkomötets beslut 1998. Detta kyrkomötesbeslut visar den oklara ansvarsfördelningen, då riktlinjerna 1992 fastställdes av dåvarande Centralstyrelsen och Biskopsmötet och inte av kyrkomötet utan endast anmäldes dit genom KsSkr 1992:3.
I budgetskrivelsen begärs en höjning av anslaget till Kyrkornas världsråd samt Konferensen för europeiska kyrkor, vilket förefaller väl motiverat utifrån de kortfattade motiveringar som återfinns på s. 30 i skrivelsen. Det hade emellertid varit önskvärt att skrivelsen innehållit någon form av referens eller analys av de ekumeniska organisationernas ekonomiska ställning och Svenska kyrkans del av deras verksamhet.
Vid kyrkomötet 1999 diskuterades ett betydande anslag på 12 miljoner kronor till en s.k. Endowment fund, som utbetalats till LWF från Kyrkofonden och ärkebiskopen förklarade i debatten att Centralstyrelsen "inte ville utöva något slags vetorätt" över utbetalningen av pengarna. (KM prot., 1999 s. 81) Det talades i samband med grundandet av fonden att den med bidrag från olika länder hade som mål att omfatta ett kapital motsvarande en halv miljard svenska kronor. LWF föreslås i budgetskrivelsen att få ett oförändrat anslag på 4 miljoner svenska kronor. Det hade varit på sin plats att Kyrkomötet informerats hur den instiftade fonden påverkat LWF:s ekonomi och framtida anslagsberoende.
Det framgår inte av Kyrkostyrelsens skrivelser vilka personer som representerar Svenska kyrkan i de ekumeniska organen och vilka positioner de innehar och om de nominerats av Svenska kyrkan eller utsetts på annat sätt.
Med stöd av ovanstående hemställer jag att Kyrkomötet beslutar
1. att begära att Kyrkostyrelsens verksamhetsberättelse framledes inkluderar en sammanfattning av hur Svenska kyrkans engagemang i de stora ekumeniska organisationerna gestaltats under verksamhetsåret och att denna sammanfattning inkluderar en ekonomisk redogörelse för Svenska kyrkans del av organisationernas verksamhet samt uppgifter om vilka personer från Svenska kyrkan som innehar poster inom de olika organen, samt
2. att begära att Kyrkostyrelsen till nästa kyrkomöte lämnar en rapport om hur arbetet med nya riktlinjer för Svenska kyrkans ekumeniska arbete fortskrider och vilka accentförskjutningar som ägt rum inom den ekumeniska rörelsen sedan 1992.
Mjöbäck den 25 april 2001
Yngve Kalin


