Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor


Bilaga 22
Stiftelsen Svenska kyrkans mission, Org nr 817600-4276
Årsredovisning för räkenskapsåret 1999

Styrelsen avger följande årsredovisning.

Om inte annat särskilt anges, redovisas alla belopp i tusental kronor.

Förvaltningsberättelse

Ändamål

Stiftelsen Svenska kyrkans missions ändamål är att utföra Svenska kyrkans missionsuppdrag i den omfattning och på det sätt som framgår av instruktionen för Nämnden för Svenska kyrkans mission.

      Nämnden för Svenska kyrkans mission (SKM) skall samordna Svenska kyrkans församlingars missionsengagemang och i gemenskap med hela Kristi kyrka delta i Guds mission i världen.

      Härvid har nämnden uppdraget

      att representera Svenska kyrkan i fråga om mission,

      att i missionsinsatser samverka med kyrkor, till vilka Svenska kyrkan har särskilda relationer,

      att svara för kontakterna med kyrkornas gemensamma och internationella organ för mission och i mån av tillgång på medel stödja särskilda missionssatsningar inom ramen för deras verksamhet,

      att verka för internationellt och ekumeniskt samordnad planering av nya missionsinsatser och fullfölja Svenska kyrkans kallelse till mission i nya uppgifter,

      att genom sin ombudsorganisation och på annat sätt förmedla kunskap om mission till församlingar och enskilda samt svara för att kontakter och utbyte mellan kyrkorna i mission aktualiseras och i mån av tillgång på medel förverkligas i församlingarna,

      att förmedla internationell erfarenhet av mission och kyrkoliv till andra nämnder och organ i Svenska kyrkan,

      att insamla, förvalta och fördela medel för nämndens verksamhet samt utbilda medarbetare och missionsombud,

      att utifrån en kristen människosyn i all sin verksamhet hävda ett internationellt rättviseperspektiv, mänskliga rättigheter samt jämställdhet mellan kvinnor och män.

Ändamålsuppfyllelse

I slutet av 1997 ingicks avtal med Svenska kyrkans stiftelse för rikskyrklig verksamhet (SFRV), Stiftelsen Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) och Stiftelsen Lutherhjälpen (LH) med innebörden att all verksamhet från och med 1 januari 1997 i princip bedrivs inom en juridisk person, nämligen SFRV. (Avtalet har per 2000-01-01 transporterats till Trossamfundet Svenska kyrkan som från och med detta datum övertagit all verksamhet som bedrivits i SFRV.)

      Avtalet innebär att stiftelsen SKM inte bedriver egen verksamhet så länge SFRV genom nämnden för SKM bedriver den verksamhet som stiftelsens ändamål omfattar. All personal såväl i Sverige som i utlandet har från och med 1 januari 1997 övergått till anställning hos SFRV. Stiftelsen SKM har till SFRV och nämnden för Svenska kyrkans mission genom avtalet upplåtit rättigheten att använda Svenska kyrkans missions namn i den löpande verksamheten. Stiftelsen SKM kan när som helst bryta avtalet om avtalets andemening inte följs. Ombudsorganisation och representantskap har samma viktiga roll och funktion som tidigare. Avtalet har följts under 1999 med rapportering från Nämnden för Svenska kyrkans mission inom SFRV och där verksamheten bedrivits i enlighet med SKM-stiftelsens ändamål.

      Stiftelsens kvarvarande tillgångar omfattar aktieinnehav i Svenska Kyrkans Förvaltnings AB, Verbum AB och Svenska Kyrkans Press AB samt en bostadsrätt.

      Avtalsförhållande mellan SKM, för EECMYs räkning och Kyrkans Hus AB avseende förvaltning av EECMYs pensions- och fordonsmedel i Sverige (ca 55 Mkr) föreligger.

      Den verksamhet som bedrivits inom SFRV enligt avtalet framgår av verksamhetsberättelse för Nämnden för Svenska kyrkans mission, vilken i sammandrag återges nedan. Den fullständiga verksamhetsberättelsen överlämnas i särskild ordning till Kyrkomötet.

Nämndens verksamhetsberättelse

Mission är hela kyrkans uppdrag och kan inte begränsas till överföring av pengar och personal från nord till syd. Ett delande av resurser som går i alla riktningar måste till liksom ett fördjupande av relationer och strävan efter enhet kyrkor emellan. SKM är Svenska kyrkans redskap för internationell mission. Dess uppgift är att stödja och samverka med andra kyrkor, främst i tredje världen, i det gemensamma missionsuppdraget. Arbetet är organiserat i tre huvudprogram: Utland, Sverige samt programmet för Analys, policy och påverkan, det senare inrättat så sent som i november 1999.

Huvudprogram Utland

Huvuddelen av arbetet inom området kyrko- och församlingsutveckling består av samarbete med kyrkor, nationella och regionala kristna råd samt ekumeniska organisationer. Med några är samarbetet begränsat till mindre insatser, med andra bedrivs ett omfattande samarbete inom hela bredden av kyrkans missionsuppdrag. Det gäller evangelisation, gudstjänstutveckling, ledarskapsutveckling med inriktning på ungdomar och kvinnor, administrativ utveckling och mycket annat. Samarbetet tar sig olika uttryck: samtal, utbytesprogram, missionärer, anslag till verksamhet.

      Inom området teologisk utbildning och reflektion har ett tjugotal teologiska seminarier under året fått stöd från SKM. Av missionärerna arbetar en relativt stor andel inom området teologisk utbildning och reflektion, där allt ifrån hög akademisk utbildning till bibelskolor och teologisk folkbildning ryms. Den konfessionella spännvidden är också stor. Även om lutherska seminarier utgör flertalet, finns även andra protestantiska, ortodoxa och ekumeniska seminarier med bland SKM:s samarbetspartner. Man satsar medvetet på stipendieprogram för att underlätta för underprivilegierade grupper att få tillgång till teologisk utbildning. Några program ligger inom ramen för universitet och högskolor.

      Ur SKM:s budget satsades knappt 8 miljoner kronor på hälso- och sjukvårdsinsatser under 1999. Tre fjärdedelar av insatserna gjordes i Afrika; drygt hälften gick till förebyggande och aids-relaterade insatser. Den ekonomiska krisen i många av tredje världens länder har medfört att varken staten eller den lokala befolkningen har råd att betala för den standard på sjukvården som man tidigare varit van vid. Det har också blivit allt svårare att få resurser utifrån för detta ändamål. Aids-epidemins snabba spridning ställer stora krav och att satsa på förebyggande insatser blir därför allt viktigare. SKM stöder sina partner i denna typ av verksamhet.

      Inom området utbildning för förändring och ledarskapsutveckling ryms ett brett spektrum av aktiviteter i samarbete med ett trettiotal partner. Sjutton missionärer arbetade under året med olika typer av utbildningsinsatser. SKM lämnade under året omfattande stöd till stipendieprogram för fortbildning hos ett antal partner, framför allt genom Kyrkornas världsråd men även till enskilda partner. Syftet är att stärka kyrkornas möjligheter att utvecklas och avser främst gymnasie- och högskoleutbildning.

      Arbetet för mänskliga rättigheter och demokratiutveckling skall stärka människor i deras kamp för ett värdigt liv och ge dem möjligheter att försvara sig mot kränkningar, såväl enskilt som i grupp. En stor del av arbetet görs lokalt utifrån den kunskap som finns om bristen på rättigheter. Det riktar sig till människor som lever i en utsatt situation – kvinnor, barn, ungdomar. Att uppmärksamma ursprungsbefolkningars speciella situation är en annan viktig MR-fråga. Under 1999 har SKM givit fortsatt stöd till ett antal organisationer som arbetar med dessa frågor. Inom detta område ingår också stöd till arbete för demokrati, fred och försoning.

      SKM har under året deltagit i svenska nätverk som arbetar för mänskliga rättigheter. Handläggaren för mänskliga rättigheter, demokrati och genderfrågor har deltagit i en referensgrupp som Frivilligorganisationernas Fond för Mänskliga Rättigheter bildat för sitt arbete med de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna. Gruppen har bl.a. arbetat med frågan om urbefolkningars kulturella värden.

      Att sända missionärer är ett av de viktigaste uttrycken för mission och 1999 uppgick antalet missionärer i tjänst till drygt 60, en minskning under andra hälften av 90-talet med ungefär 30 procent. Under 1999 har missionärsrekryteringen åter ökat något och för 2000 är drygt 70 missionärstjänster budgeterade. För att synliggöra missionärernas arbete och följa upp missionärsutredningens rapport Missionär från 1996 har delprogrammet Missionärer inrättats inom SKM:s utlandsprogram. Här samlas den ideologiska basen för missionärens roll inom SKM. Det ligger inom delprogrammets ansvarsområde att bl.a. arbeta fram en policy för missionärerna.

Huvudprogram Sverige

Inom delprogram Kommunikation och media sker arbete för att öka kunskapen om och intresset för SKM:s arbete i församlingar och grupper och hos enskilda. SKM driver frågor och lyfter fram värderingar som är viktiga för missionen inom kyrkan och i samhället, förmedlar kunskap och erfarenheter från det internationella arbetet samt utarbetar strategier för att tydliggöra och profilera SKM:s verksamhet.

      Under delprogram Folkbildning och utbildning har ökad samverkan skett med
      Lutherhjälpen och Svenska kyrkan i utlandet genom t.ex. gemensam utbildning av kontraktsombud och gemensamma arbetskonferenser och utbildningsresor. Tillsammans med Sveriges Kyrkliga Studieförbund Mellansverige genomfördes en utbildningsresa till Latinamerika. Arbetet med ny struktur för att stärka ombudsorganisationen har pågått under hösten.

      Lutherhjälpens och SKM:s representantskap i april samlokaliserades till Söderledskyrkan i Stockholm, då förhandlingar, måltider, program och gudstjänster var gemensamma.

      I det strategiska arbetet läggs en ökad tonvikt på att utveckla kontakterna med stiften, både förtroendevalda och stiftskanslierna, för att därigenom stödja stiften i uppgiften att främja församlingarnas missionsengagemang.

      Det totala insamlingsresultatet för 1999 blev nära 60 miljoner kronor. Varken årets budget på 69 miljoner eller förra årets resultat på 61 miljoner uppnåddes. Anledningen är framför allt att intäkterna från testamenten minskade. Emellertid ökade gåvorna från de enskilda givarna med 90 procent, projektgivandet fördubblades och intäkterna från rikskollekter ökade. Det visar på ett stort förtroende för missionens verksamhet bland givare och i församlingar.

      Missonsinsamlingen hade temat Låt din vilja ske och belyste begreppet mission: vad det var från början, vad det är i dag och kommer att vara i morgon. Det totala insamlingsresultatet blev lika högt som 1998, nästan 26 miljoner kronor, och 1 100 nya givare registrerades.

      Målet för insamlingen med anledning av SKM:s 125-årsjubileum var 2 miljoner kronor, vilket uppnåddes. Tillsammans med sex andra organisationer genomförde SKM en ekumenisk millennieinsamling med temat 24 timmar för fred, i syfte att erbjuda kollektändamål för kyrkornas nyårsfirande och att lyfta fram organisationernas fredsarbete runtom i världen.

      SKM har under året bedrivit opinionsbildning huvudsakligen i två frågor: de fattiga ländernas skulder och internationell handel. I dessa frågor har SKM valt att stärka samarbetet i det civila samhället i stället för att ha en egen profil.

      Tillsammans med de övriga 73 svenska organisationerna i koalitionen Jubel 2000 – med avskrivning av de fattigaste ländernas skulder som mål – har SKM påverkat den svenska regeringens hållning i förhållande till både bilateral och multilateral skuldavskrivning. Ett positionspapper utarbetades under våren, och ett möte med den svenska regeringen ägde rum. Samarbetet mellan de nordiska Jubel 2000-kampanjerna har stärkt och lett till gemensamma aktioner. Eftersom målet – avskrivning av de fattigaste ländernas skulder – inte är uppnått har SKM beslutat att delta i det nätverk som arbetar vidare med frågorna efter kampanjens slut i januari 2000.

      SKM har deltagit i utvecklandet av både föreningen och aktiebolaget Rättvisemärkt. Dessa har under året haft ekonomiska och organisatoriska svårigheter, som emellertid har retts ut på ett tillfredsställande sätt. I framtiden blir det avgörande i vilken mån de grundande organisationerna är beredda att i sina egna led verka för ökad konsumtion av rättvisemärkta produkter och för höjd medvetenhet om den globala handelns betydelse för fattiga människor.

Huvudprogram Analys, policy och påverkan

Under året har SKM beslutat inrätta ett nytt huvudprogram, där arbetet med analys, policy och påverkansarbete samlas. Många frågor låter sig inte bäst bearbetas utifrån de geografiska avgränsningar som utgör grunden för de två tidigare huvudprogrammen. Ett fördjupat arbete med omvärldsanalys och bearbetning av frågeställningar som är gemensamma för utlands- och sverigearbetet behöver komma till stånd. Dessa frågor relaterar såväl till grundläggande frågor om missionssyn och kyrkans roll i samhället som till SKM:s bärande principer, arbetsmetoder och prioriterade områden.

      Arbetet med att skapa strukturer och former för detta huvudprogram har inletts.

SKM 125 år

Redan tidigt bestämdes att SKM:s 125-årsfirande skulle ske på ett lågmält sätt och ingå i den ordinarie verksamheten under året. De två länder där SKM först började sitt arbete, Sydafrika och Indien, uppmärksammades i tidningen Mission och en ny profilvideo togs fram. Förre direktorn för SKM, biskop emeritus Tore Furberg, presenterade en kort, intresseväckande och humoristisk översikt över SKM:s 125 år vid representantskapet, på kyrkomötet och på många andra håll i landet. Kyrkomötet gav SKM tillfälle att informera om sin verksamhet och inspirera till fortsatt engagemang. Firandets höjdpunkt var förlagt till Uppsala den 22-26 september, då ett missionsseminarium, gemenskapsdagar för SKM:s missionärer och en arbetskonferens för stiftsmissionsråden samordnades. Då medverkade bl.a. representanter från Indien och Peru.

Rådslag om mission

I mars genomfördes en konsultation, Rådslag för mission, med nio internationella gäster, inbjudna från samarbetskyrkor och organisationer. Samtidigt höll Lutherhjälpen en motsvarande konsultation inom ramen för sitt Framtidssamtal om internationell diakoni. Konsultationerna blev mycket lyckade, och många talade om det öppna samtalsklimatet.

      Rådslag för mission, som pågått under 1998-99, har syftat till att ge ett brett underlag för beslut om SKM:s framtida verksamhet. Bland annat har ett material med samtalsfrågor sänts till stiftsmissionsråden. Under konsultationen samtalade man om missionsbegreppet; hälsoarbete, mänskliga rättigheter och utbildning som tecken på Guds rike; ekumeniska perspektiv globalt och lokalt; religionsmöte; utbyte av missionärer och lokal resursmobilisering. Andra frågor för diskussion var vänstift och vänförsamlingar, den teologiska bearbetningen om sambandet mellan mission och diakoni, hur en helhetssyn på hälsa kan få tydligare genomslag i arbetet och hur kyrkans själavård relaterar till psykisk och andlig hälsa, om etnisk och kyrklig identitet samt vår tids vilsenhet och brist på bärande grundvärderingar i samhällsgemenskapen. Det ekumeniska samarbetet betonades starkt liksom missionärer som ett tecken på den världsvida kyrkan. SKM uppmanades att arbeta mer med former och strukturer för utbyte och vänstifts- och vänförsamlingskontakter, för att undvika nya former av beroende. Frågan om pengaöverföring i relation till andra former av delande av resurser diskuterades, liksom frågan om förhållandet mellan religionsmöte och vittnesbörd.

      Materialet från konsultationen har presenterats i en gemensam rapport för SKM och Lutherhjälpen. Vid ett gemensamt sammanträde med de båda nämnderna i november presenterades ett första utkast till gemensam riktlinjetext, som skall utgöra en plattform för Svenska kyrkans internationella arbete och kompletteras med avsnitt som särskilt relaterar till SKM respektive Lutherhjälpen. Arbetet med riktlinjerna kommer att slutföras under första hälften av år 2000.

Församlingsinstruktioner

Den nya kyrkoordningen ser mission som en tydlig del av varje församlings grundläggande uppgift. Församlingarna skall i sin församlingsinstruktion formulera hur man avser att fullgöra sin uppgift. SKM medverkar i arbetet på nationell nivå med att stödja stift och församlingar i förberedelserna i form av ett projekt i samarbete med stiften och SKS. Ett fördjupande material om mission utarbetas, och erfarenheter från det internationella arbetet uppmärksammas och förs in i det gemensamma arbetet. På så sätt hoppas SKM kunna stimulera till en fördjupad missionsteologisk reflektion i församlingarna och till att tydliggöra sambanden mellan hela den världsvida kyrkans missionsuppgift och det lokala arbetet i Svenska kyrkans församlingar.

Svenska teologiska institutet (STI) i Jerusalem

Under en stor del av 1999 har STI-fastigheten vid Profeternas gata i västra Jerusalem varit en byggarbetsplats. Den av nämnden beslutade genomgipande renoveringen och ombyggnaden av den gamla 1800-talsfastigheten har genomförts. Arbetet tog längre tid än beräknat och blev därmed också något dyrare än budgeterat, huvudsakligen beroende på svårigheten i att kunna förutse vad det skulle innebära att röra ett gammalt hus i Jerusalem. Resultatet av renoveringen är mycket. Trots förseningen har höstens planerade kurser kunnat genomföras. Under hela året har STI marknadsförts intensivt som en resurs för hela kyrkan, något som lett till att år 2000 är fullbokat. Ett samarbete med Svenska kyrkans utbildningscentrum om kursadministration och marknadsföring i Sverige har inletts.

      Under året har SFRV förvärvat fastigheten från Stiftelsen Svenska Kyrkans Mission. Även i fortsättningen kommer dock fastigheten att användas för sitt ursprungliga ändamål och drivas inom ramen för SKM:s verksamhet och budget.

Svenska teologiska institutet i Jerusalem

Stiftelsen har tidigare ägt den fastighet i Jerusalem som inrymmer Svenska teologiska institutet i Jerusalem (STI), vars verksamhet från och med 1997 drivs inom ramen för SFRV. Fastigheten överläts under 1999 till SFRV/Nämnden för Svenska kyrkans mission till värde om 25 mkr vilket bedöms motsvara ett försiktigt bedömt marknadsvärde.

Ekonomisk redovisning

Följande ekonomiska utfall för 1999 och ställning per 1999-12-31 för Nämnden för Svenska kyrkans mission inom SFRV föreligger.

     

    1999

    1998

    Intäkter

       

    Kollekter, gåvor och bidrag

    51.476

    45.479

    Testamentsintäkter

    10.057

    13.952

    Kyrkofondsmedel

    3.200

    3.200

    Övriga anslag

    25.573

    6.157

    Sida

    26.137

    33.950

    Netto kapitalförvaltning

    41.576

    4.118

    Övriga intäkter

    488

    108

    Summa intäkter

    158.507

    106.964

         

    Kostnader

       

    Kostnader i Sverige

       

    Lämnade anslag

    -574

    -568

    Personal/övrig verksamhet

    -31.292

    -28.503

    Summa kostnader i Sverige

    -31.866

    -29.071

         

    Kostnader i utlandet

       

    Lämnade anslag

    -49.906

    -61.224

    Personal/övrig verksamhet

    -18.264

    -15.809

    Summa kostnader i utlandet

    -68.170

    -77.033

         

    Summa kostnader

    -100.036

    -106.104

         

    Årets förändring

    58.471

    860

     

    Eget kapital

       

    Medel vid årets ingång

    46.891

    45.942

    Överlåtna medel

     

    89

    Årets förändring

    58.471

    860

    Medel vid årets utgång

    105.362

    46.891

         

    Varav använt för ideella placeringar

    15.218

    15.238

    Varav ändamålsdestinerade medel

    37.189

    10.450

    Varav intecknade medel

    28.532

    9.170

    Varav återstående ej intecknade medel

    24.423

    12.033

Huvudmannaskap – väsentliga händelser under och efter räkenskapsårets utgång

Stiftelsen Svenska kyrkans mission är en fristående juridisk person. Styrelsen har formellt utsetts av Ombudsmötet och har bestått av samma personer som Nämnden för Svenska kyrkans mission. Årsredovisning och verksamhetsberättelse har förelagts Ombudsmötet för granskning.

      Efter den omorganisation som gjordes 1997 kom den organisatoriska strukturen, med ett antal självständiga stiftelser, visa sig vara mindre lämplig mot bakgrund av den stiftelselag som trädde i kraft 1996. Som ett led i att få en bättre överensstämmelse mellan stiftelselag och faktisk organisatorisk struktur där stiftelserna lever vidare inlämnade samtliga styrelser för de tre utrikesstiftelserna Stiftelsen Svenska kyrkans mission, Stiftelsen Lutherhjälpen och Stiftelsen Svenska kyrkan i utlandet för respektive stiftelse in permutationansökningar till Kammarkollegiet med den huvudsakliga innebörden att stiftelserna från och med år 2000 skall vara stiftelser med en till Trossamfundet Svenska kyrkan anknuten förvaltning. Beslut från Kammarkollegiet erhölls i februari år 2000.

Förvaltarskap

Antalet stiftelser med anknuten förvaltning där SKM är förvaltare uppgår till 200 stycken med ett kapital om ca 20 mkr. Under 1998 inlämnades en ansökan om permutation till Kammarkollegiet i syfte att nedbringa det stora antalet stiftelser genom bildandet av så kallade samfonder för att därigenom effektivisera administrationen och samtidigt möjliggöra en så effektiv förvaltning som möjligt.

Resultat och ställning

Resultatet av stiftelsens verksamhet samt ställningen vid räkenskapsårets utgång framgår av efterföljande resultaträkning och balansräkning med bokslutskommentarer.

    Resultaträkning

    Not

    1999

    1998

           

    Intäkter

         

    Utdelningar

     

    81

    68

    Räntenetto

     

    46

    8

    Realisationsvinster vid försäljning av fastigheteter och bostadsrätter

     

    24.839

    301

       

    24.966

    377

           

    Kostnader

         

    Anslag till SFRV/Nämnden för Svenska kyrkans mission

     

    -25.166

    -301

    Administrations- och förvaltningkostnader

     

    -55

    -51

       

    -25.221

    -352

           

    Resultat före dispositioner

     

    -255

    25

           

    Dispositioner

         

    Förändring av balanserade medel

     

    255

    -25

    Återstår

     

    0

    0

    Balansräkning

    Not

    1999-12-31

    1998-12-31

           

    Tillgångar

         
           

    Omsättningstillgångar

         

    Kassa och bank

     

    644

    1.598

    Summa omsättningstillgångar

     

    644

    1.598

           

    Anläggningstillgångar

         

    Fastigheter

    1

    -

    495

    Pågående ny- och ombyggnad

     

    -

    627

    Aktier i intressebolag

    2

    11.544

    11.544

    Bostadsrätter

     

    16

    16

    Övriga aktier

    3

    52

    52

    Summa anläggningstillgångar

     

    11.612

    12.734

    Summa tillgångar

     

    12.256

    14.332

           

    Skulder och eget kapital

         
           

    Kortfristiga skulder

         

    Leverantörsskulder

     

    10

    -

    Övriga kortfristiga skulder

     

    279

    2.111

    Summa kortfristiga skulder

     

    289

    2.111

           

    Eget kapital

         

    Blanserade medel vid årets ingång

     

    12.194

    12.109

    Årets förändring av balanserade medel

     

    -227

    112

    Summa eget kapital

     

    11.967

    12.221

    Summa skulder och eget kapital

     

    12.256

    14.332

           

    Ställda panter

     

    Inga

    Inga

           

    Ansvarsförbindelser

     

    Inga

    Inga

Bokslutskommentarer

Redovisningsprinciper

Tillämpade redovisnings- och värderingsprinciper, vilka är oförändrade i jämförelse med föregående år, anges nedan.

Noter

Not 1 Fastigheter

     

    1999-12-31

    1998-12-31

    Fastigheter i Sverige

       

    Anskaffningsvärde

    -

    300

    Ackumulerade avskrivningar

    -

    -

    Bokfört värde

    0

    300

         

    Fastigheter i utlandet

       

    Anskaffningsvärde

    -

    195

    Ackumulerade avskrivningar

    -

    -

     

    0

    195

         

    Totalt bokfört värde

    0

    495

         

    Taxeringsvärde fastigheter i Sverige

    -

    289

Not 2 Aktier i intressebolag

     

    1999-12-31

    1998-12-31

    Svenska Kyrkans Förvaltnings AB 250 B-aktier, nom v 250 tkr, andel 25 % (17,25% röster)

    11.544

    11.544

Not 3 Övriga aktier

     

    1999-12-31

    1998-12-31

    Aktier och andelar

       

    Svenska Kyrkans Press AB 1.500 aktier (1.500)

    51

    51

    Verbum AB 13.500 aktier (13.500)

    1

    1

    Svensk Kyrkotidnings Förlag AB 2 aktier (2)

    -

    -

     

    52

    52

Previous Pageksskr00-03-original.htmNext Page


TillbakaUpp