Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor


Utdrag ur Kyrkostyrelsens protokoll

Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med Kyrkostyrelsen den 11 april 2000.

      Beslutande: Ärkebiskop KG Hammar, ordförande., ledamöterna Levi Bergström, Stina Eliasson, Sven-E. Kragh, Birgitta Ericsson Löfgren, Ulla Carlson, Gunvor Hagelberg, Curt Forsbring, Christina Hjertén, Britt Louise Agrell, Birgith Wiklund Molberg, Bengt Linvall, Margarethe Isberg, Marianne Kronberg och Britas Lennart Eriksson.

Föredragande: generalsekreterare Leni Björklund.

___________

Kyrkostyrelsen beslöt

      att till Kyrkomötet avge skrivelsen KsSkr 2000:1 Mål och rambudget för Svenska kyrkans nationella nivå åren 2001–2003.

Mot beslutet avgavs följande reservation:

Ang. Mål- och rambudget för Svenska kyrkans nationella nivå 2001–2003 (KsSkr 2000:1)

Processen med årets budgetarbete har varit otillfredsställande för alla – för styrelsen, för nämnder, för ledning och medarbetare. Orsakerna är flera; en orimlig tidsplan på grund av Kyrkomötets förläggning i tiden, nya förutsättningar på grund av relationsförändringen och en ny organisation från och med årsskiftet. Förslag om förändringar i verksamheten jämfört med årets har överlag föreslagits finansieras genom en ökad budgetram i stället för inom nuvarande ramar. De reella möjligheterna för styrelsen att göra övergripande prioriteringar inom nu gällande ram har i stort varit obefintliga. Detta måste förändras inför nästkommande budgetprocess.

      På det samråd som skedde i form av ett stormöte mellan nämnder och styrelse inför styrelsens behandling diskuterades också uteslutande prioriteringar av ”tilläggsförslag”, alltså prioriteringar mellan förslag som ansågs vara nödvändiga utöver de ramar som Kyrkomötet angav 1999. Frågor som skulle nödvändiggöra omprövning av nuvarande verksamhet ställdes inte.

      Inför styrelsens behandling av budgeten 2002 – och även inför detaljbudgeten för 2001 – måste frågor ställas och besvaras av karaktären:

      - Om verksamhetsområdets ram minskas med x procent, vilka prioriteringar gör nämnden (motsvarande)?

      - Vilka tre arbetsområden tillhör de mest, respektive minst viktiga inom nämndens verksamhetsområde? Motivera!

      Denna typ av underlag måste processas fram och utgöra underlag för kommande nödvändiga prioriteringsdiskussioner i styrelse och i Kyrkomöte om såväl totalram som omdisponeringar inom denna.

      Nu har styrelsen i dess helhet lagt fram ett förslag till rambudget för 2001 som innebär ett kraftigt ökat uttag ur kyrkofonden. De moderata ledamöterna har också ställt sig bakom ett ökat uttag. Däremot kan vi inte acceptera den nivå som majoriteten föreslår. Vår främsta invändning rör den extrema höjningen av budgeten för Svenska kyrkans information. Vi tillstyrker nya satsningar på en nationell kampanj – uppföljning av Communicare-projektet – och satsning på utökat stöd till stift och församlingar. Däremot avvisar vi den nivå som majoriteten föreslår.

      Vi föreslår en utökad informationsram med 15 miljoner kronor, jämfört med majoritetens förslag på 30 miljoner. Vårt förslag ligger i nivå med Communicare-projektet. Det är dock viktigt att en informationssatsning 2001 inte har sin utgångspunkt i kyrkovalet i september. Församlingarna och nomineringsgrupperna har huvudansvaret för informationen om kyrkovalet, med stiftet som stödjande part. Den nationella nivåns ansvar för valinformation bör begränsas till den folder som kan bifogas röstkortet. En eventuell satsning på unga i samarbete med Svenska Kyrkans Unga kan också övervägas.

      Erfarenheterna av Communicare-projektet är goda. Det har inte minst framkommit av de utvärderingar som gjorts. Vi tror alltså på denna typ av nationella kampanjer. Det är viktigt att de kan ske relativt regelbundet och att medel för detta avsätts årligen eller minst vartannat år. Däremot anser vi att de under kommande år måste inrymmas inom en lägre totalram än den som vi tvingas föreslå för 2001.

      Vi förutsätter att budgetprocessen kommer att fungera bättre inför budget 2002, vilket innebär att hårdare prioriteringar ska kunna göras. Därför föreslår vi att totalramen för 2002 och 2003 sänks med minst 15 miljoner kronor, jämfört med 2001 års ram.

      Vi menar vidare att det är viktigt att Kyrkofonden inför 2002 års budgetarbete klarlägger behovet av konsolidering i kyrkofonden. Det måste finnas en tydlig och allmänt accepterad princip för denna. Med en brett accepterad modell för konsolidering i kyrkofonden och med en budgetprocess som ger utrymme för reella prioriteringar, skapas också bättre förutsättningar för en konstruktiv diskussion om nivån på den allmänna utjämningsavgiften.

Stockholm m.fl. orter i april 2000

Marianne Kronberg Birgitta Ericsson Löfgren

Curt Forsbring Christina Hjertén

Previous Pageksskr00-01-original.htm


TillbakaUpp