Kyrkorättsutskottets betänkande
2000:2
Redovisning av motioners hantering
|
Kyrkomötet
Kr 2000:2
|
Till utskottet har för beredning hänvisats KMot 2000:54, av Paul Trossö, i vilken hemställs
att Kyrkomötet uppdrar åt Kyrkostyrelsen att göra en översyn av möjligheten till ett förenklat redovisningssystem av motioners hanterande för att öka tillgängligheten hos såväl kyrkans förtroendevalda som övriga medlemmar och icke medlemmar, och
att en redovisning av resultatet sker till Kyrkomötet vid första möjliga tillfälle.
Motionen
I motionen påtalas att problem kan föreligga för såväl kyrkomötesledamöter som kyrkotillhöriga ute i församlingarna och andra intresserade att följa vad som har skett med ett motionsyrkande från det att det ställdes till dess att det har verkställts eller på annat sätt tagits om hand. Enligt motionären måste det ses som en självklarhet att man, med de tekniska hjälpmedel som finns, förenklar tillgängligheten av redovisningarna av motionernas hantering och vilket slutresultat som har åstadkommits.
Bakgrund
De grundläggande bestämmelserna om motioner och deras hantering finns i 11 kap. kyrkoordningen och i Arbetsordning för Kyrkomötet (SvKB 1999:3). Bestämmelserna motsvarar i stort vad som gäller för riksdagens arbete. Av 11 kap. 10-13 §§ kyrkoordningen framgår att ett ärende som har väckts genom en motion skall beslutas av Kyrkomötet vid årets andra sammanträde och att det dessförinnan skall ha beretts i utskott. Alla motioner som har inkommit till Kyrkomötet skall enligt 3 kap. 1 § tredje stycket arbetsordningen överlämnas till alla som har rätt att delta i Kyrkomötets sammanträden. Motionerna publiceras också i sin helhet på Svenska kyrkans hemsida på Internet.
När Kyrkomötet har beslutat i ett ärende skall det i Kyrkomötets protokoll anges vilka beslut som har fattats med anledning av ärendet. Protokollet skall liksom motionerna tryckas. Vidare framgår indirekt av 11 kap. 21 § kyrkoordningen och 5 kap. 6 § arbetsordningen att Kyrkomötet utfärdar skrivelser. Även dessa skall tryckas.
Någon i bestämmelser fastställd ordning för hur besluten därefter skall tas om hand finns dock inte. Däremot har det inom kyrkokansliet upprättats vissa rutiner för att redovisa för kommande Kyrkomöte vad som har vidtagits med anledning av tidigare Kyrkomötes/Ombudsmötes skrivelser. Tidigare skedde den redovisningen i respektive verksamhetsberättelse för Svenska kyrkans centralstyrelse, SFRV:s styrelse eller den nämnd till vilken ärendet hade överlämnats för åtgärd. Från och med innevarande år sker redovisningen sammanhållet i en separat skrivelse. I Kyrkostyrelsens skrivelse Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets och ombudsmötets ärenden (KsSkr 2000:4), redovisas således såväl avslutade som ännu öppna ärenden i kronologisk ordning. Redogörelsen omfattar Kyrko- eller Ombudsmötets uppdrag i sammanfattning, vad som har skett eller planerats i ärendets handläggning och huruvida skrivelsen är slutbehandlad eller inte. I den mån motioner ligger till grund för ärendena redovisas också det. Skrivelsen finns tillgänglig på Svenska kyrkans hemsida.
Utskottet
Utskottet delar motionärens uppfattning om vikten av en god redovisning av motioners behandling. Utskottet menar emellertid att denna uppföljning väl kan tillgodoses genom den redovisning som Kyrkostyrelsens årliga skrivelse utgör. Det faktum att denna skrivelse finns på Svenska kyrkans hemsida medför att den är tillgänglig för såväl motionärer som övriga intresserade.
Hemställan
Med hänvisning till vad som ovan anförts hemställer utskottet
att Kyrkomötet avslår KMot 2000:54
Uppsala den 17 maj 2000
På kyrkorättsutskottets vägnar
Lars Johnsson
Maria Lundqvist-Norling
Mattias Lindahl
Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Anna-Maria Björkman, Tor Frylmark, Torgny Larsson, Thomas Söderberg, Catharina Månsson, Eskil Jinnegård, Inger Lifv, Robert Schött, Karl-Johan Nilsson, Staffan Holmgren, Hans-Olof Hansson, Kerstin Kedvall, Susann Torgerson, Ann-Christine Andersson.
Biskop Lars Eckerdal och biskop Caroline Krook har deltagit i utskottets överläggningar.