Previous Page TOC Next Page


6 Svenska kyrkans kulturråd

6.1 Huvuduppgift

Kulturrådets huvuduppgift är enligt dess instruktion att verka för ett rikt, mångfaldigt och frimodigt kulturliv i Svenska kyrkan. Det ska främja dialogen kring religion och livsfrågor i det allmänna kulturlivet. Kulturrådet ska hålla nära kontakt med kulturarbetare, institutioner och organ som är intressanta för och intresserade av en utveckling av kulturarbetet i Svenska kyrkan.

Härvid har kulturrådet uppdraget att belysa och tydliggöra teologiska utgångspunkter för kyrkans kulturarbete samt stimulera till teologisk reflektion kring konstnärliga uttryck i samtiden; att reflektera kring samhällets kulturpolitik och kulturklimat samt främja deltagande i den allmänna kulturdebatten; att utveckla strategier för kyrkans insatser, sett ur ett rikskyrkligt perspektiv.

Med detta nya uppdrag och en ny sammansättning ledamöter har kulturrådet, sedan det började sitt arbete i januari 1996, inriktat sig på att tolka sin roll, prioritera bland mängden möjliga uppgifter och utveckla kontakter både med kulturarbetare, organisationer och institutioner som är verksamma inom kulturområdet. Intresset och öppenheten för samverkan i olika former är påfallande.

6.2 Särskilda mål

- Att söka en hållbar utveckling för kulturtidskriften Vår Lösen.

- Att pröva nya former för kyrkliga kulturcentra.

- Att pröva nya former för kulturarbetarstipendier.

- Att genom en omfattande satsning under Kulturhuvudstadsåret 98 pröva nya samverkansformer, utveckla kontaktnät och tydliggöra kyrkans engagemang i kulturfrågor. Gäller även andra större kulturevenemang.

- Att utveckla arbetsformer för kyrkans fortsatta verksamhet inom området konst - kyrkorum.

- Att utveckla arbetsformer för kyrkans fortsatta verksamhet inom områden som film-teater-media och livsfrågor.

- Att i olika former lyfta fram frågor och analysera frågor om vad förändringen av relationerna kyrka-stat kan innebära för kyrkans kulturarbete, t.ex. på kyrkomusikens område.

- Att genom att bidra till Framtidsstudien Svenska kyrkan som folkkyrka lyfta fram bl.a. vissa frågor kring kyrkobyggnadens framtida funktioner och betydelse i ett lokalt perspektiv.

- Att bidra till att skapa en diskussion kring IT-utvecklingen och vad den kan komma att betyda för kommunikation, utbildning och arbetsformer i Svenska kyrkan.

- Att utveckla samarbetsformer för att stödja kulturarbete via stift och församlingar.

- Att följa utvecklingen inom det kulturpolitiska området.

6.3 Beskrivning av vissa aktiviteter

• Behovet av en kulturtidskrift, som på kristen-humanistisk grund analyserar och reflekterar kring händelser och företeelser i kultur- och samhällsliv och för en öppen debatt, är stort. Rådet prövar att genom Stiftelsen Vår Lösen finna nya sätt att utveckla tidskriften.

• Från och med hösten 1997 börjar arbetet med att via olika former av stipendier stödja och uppmuntra kulturarbetet i Svenska kyrkan, både det som initieras och genomförs av enskilda kulturarbetare och av t.ex. grupper av ungdomar. Effekterna av stipendieverksamheten måste följas upp och formerna utvecklas.

• Stockholm kulturhuvudstad 1998 innebär en unik möjlighet för kyrkan att på olika sätt delta i och medverka med ett rikt och öppet kulturutbud. Kulturrådet kommer att medverka i ett stort kyrkomusiksymposium, i en unik satsning på seminarier kring film och livsfrågor, i en serie seminarier och studiegrupper för församlingsmedarbetare och SKS-medarbetare kring lokalt kulturarbete, i ett omfattande konstprojekt där flera konstinstitutioner och församlingar är inblandade samt i ett symposium kring teologi och kultur. I samtliga arrangemang är ett stort antal samarbetspartner inblandade. Rådets satsningar är så valda att de dels inbjuder och involverar människor från hela landet, dels bedöms strategiskt viktiga för det framtida arbetet med kulturfrågor.

• Det växande intresset för frågor kring religion och livstolkning bör tas tillvara. Olika samverkansformer med film-, teater- och mediainstitutioner skall prövas, kontakter byggas upp och mötesplatser ordnas.

• Ett arbete planeras som syftar till att stimulera stift - och på sikt församlingar - att öka sitt engagemang i kulturfrågor i vid mening. Därvid skall också frågan om hur rikskyrkan och kulturrådet bäst kan stödja en sådan utveckling diskuteras. Det kan gälla att t.ex. genom studier, seminarier och debatter tillsammans med organisationer, ansvariga för musik- och annan kulturverksamhet, kyrko- och församlingsledningar lyfta fram och analysera frågor om vad förändringen av relationerna kyrka-stat kan innebära för kyrkans kulturarbete.

6.4 Ekonomiska ramar

Rambudget 1998 - 2000 (alla belopp i tkr)


Utfall

Budget

Budget

Budget

Budget


1996

1997

1998

1999

2000

Intäkter






Kollekter, gåvor och bidrag






Kyrkofond, allmänt anslag

1 700

1 979

1 950

1 925

1 900

Kyrkofond, ändamålsdestinerat






Övriga anslag

186





Sida-anslag






Civildepartementet






Övriga intäkter






Netto kapitalförvaltning






Försäljning

15











Summa intäkter

1 901

1 979

1 950

1 925

1 900







Kostnader i Sverige

478

0

0

0

0

Kanslikostnader *

688

704

725

747

769

Verksamhet i Sverige / anslag

735

1 275

1 225

1 178

1 131

Övrigt












S:a kostnader i Sverige

1 423

1 979

1 950

1 925

1 900







Kostnader i utlandet

478

0

0

0

0

Personal i utlandet *






Verksamhet i utlandet / anslag












S:a kostnader i utlandet

0

0

0

0

0







Summa kostnader

1 423

1 979

1 950

1 925

1 900







Resultat före bokslutsdispositioner

478

0

0

0

0







Ianspråkstagande av (+) avsättning till (-) fonder












Resultat efter bokslutsdispositioner

478

0

0

0

0







Utfall 1996 och budget 1997 är inte helt jämförbara till följd av den nya organisationen och delvis förändrade redovisningsprinciper.

* En 3% indexering höjer kostnaden för vart och ett av åren 1998-2000

[Innehållsförteckning] [Skrivelser från SFRV:s styrelse]

Previous Page TOC Next Page