Motion till kyrkomötet

1997:40

av Lars Rydje
om utveckling av statsbidragen till Svenska kyrkan och andra trossamfund

På uppdrag av riksdagen gjordes åren 1979-80 inom Kommundepartementet en undersökning av statens stöd till Svenska kyrkan och övriga trossamfund (publicerad i prop 1980/81:100, bil. 18, underbil. 18:3). På initiativ av 1983 års kyrkomöte kom kyrkans Centralstyrelsen sedan att årligen följa upp denna jämförande sammanställning. Den senaste redovisningen återfinns i CsSkr 1990:3 (s. 5 och 41) och omfattat åren 1978-89. En kopia av denna sammanställning bifogas som påminnelse.

Då åtskilligt sedan hänt på detta område, lade jag vid fjolårets kyrkomöte fram en motion med anhållan om en uppföljning av 1990 års sammanställning av statsbidragen till trossamfunden. (KMot 1996:20). Särskilt framhölls, att sammanställningen borde vara en fortsättning av den tidigare årliga redovisningen. Den skulle således ha omfattat bidragsåren 1990-96. Jag påpekade samtidigt, att statsmakten de senaste åren även infört något som kunde beskrivas som negativa statsbidrag, dvs. särskilda indragningar av kyrkliga medel till staten, och att även dessa borde beaktas i redovisningen. Vidare hemställdes i motionen, att Centralstyrelsen i fortsättningen årligen redovisar utvecklingen av statsbidragen till Svenska kyrkan och övriga trossamfund.

Kyrkomötet biföll motionen (KO 1996:1).

Centralstyrelsen redovisar nu sitt uppdrag i verksamhetsberättelsen för år 1996 (CsSkr 1997:2, s. 20 och 38). Redovisningen är knapphändig och summarisk och motsvarar ingalunda kyrkomötets uttalade önskemål. Framför allt utgör sammanställningen ingen fortsättning på den tidigare jämförande sammanställningen från 1990, innehåller inga procentberäkningar som möjliggör en saklig jämförelse och omfattar enbart uppgifter avseende det senast tillgängliga budgetåret (1995/96). Sammanställningen är otillfredsställande. Centralstyrelsen bör därför enligt mitt förmenande få bakläxa på sin uppgift.

Det bör dessutom tilläggas, att de statliga indragningarna de senaste åren varit mycket kännbara för kyrkan och att statsbidragsfrågan i den reformerade situationen kommer att bli mycket viktig. Det finns därför dubbel anledning för kyrkan att även i fortsättningen till sitt förfogande och för sin bedömning ha ett sakligt underlag som visar utvecklingen av statsbidragen/de statliga indragningarna.

Däremot bör man dock, liksom tidigare, inte beakta de generella statsbidrag respektive generella indragningar som lämnats respektive drabbat inte bara trossamfunden utan även andra delar av samhället. Enbart sådant som specifikt riktats mot trossamfunden bör tas med i redovisningen.

Kyrkomötet bör därför upprepa sin tidigare begäran till Centralstyrelsen och därvid förtydliga uppgiften.

Med anledning av vad som anförts hemställs

att kyrkomötet begär att Centralstyrelsen årligen för kyrkomötet redovisar utvecklingen av statsbidragen till Svenska kyrkan och övriga trossamfund, att denna sammanställningutgör en fortsättning av den tidigare publicerade redovisningen för åren 1978-89 och att därvid även beaktas de statliga indragningarna från kyrkan.

På resa den 15 juli 1997

Lars Rydje

[Innehållsförteckning] [Motioner till Kyrkomötet]