Om detta måste vi tala - makt över och ansvar för vår sexualitet

Motion 2009:88
av Ulla Dahlberg

Förslag till kyrkomötesbeslut

1.  Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att ta fram ett tydligt etiskt ställningstagande med syfte att aktivt arbeta för en förändrad etik i samhället för att, om möjligt, förhindra sexuellt utnyttjande och sexuella handlingar där det finns offer.

2.  Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att uppmana Svenska kyrkan och dess församlingsmedlemmar till aktivt och öppet avståndstagande från sexuella handlingar där det finns offer.

Motivering

Sexualiteten är en gåva från Gud till människorna. Vi måste alla ta eget ansvar i utövandet av vår sexualitet. I en sexualitet där det finns ett eller flera offer är sexualiteten ett brott mot det djupast mänskliga i varje individ och skall ses som fel i alla sammanhang. Redan i Ruts bok kap 2:8 i Gamla testamentet läser vi

Då sade Boas till Rut: ”Hör min dotter: du skall inte gå bort och plocka ax på någon annan åker, ej heller gå härifrån, utan du skall hålla dig till där mina tjänarinnor är. Se efter, var skördemännen arbeta på åkern, och gå efter dem; jag har förbjudit mina tjänare att göra dig något för när. Och om du blir törstig, så gå till kärlen och drick av det som mina tjänare hämta. (Fet stil min markering)

Tydligen måste Rut skyddas mot de arbetande männen. Jag kan därför anta att utnyttjande var en känd företeelse redan på denna tid.

Jag anser att Svenska kyrkan måste ta ställning emot alla former av sexualitet där det finns offer. ”Att arbeta med frågor som rör människans värdighet och skapelsens integritet är en del av Svenska kyrkans arbete.” (citat ur Kyrkostyrel­sens skrivelse 2007:1) Jag kan inte, trots dessa vackra ord, se att Svenska kyrkan har en sammanhållen och uttalad etik i denna fråga. Det är något vi måste tala om aktivt och öppet ta avstånd ifrån inom Svenska kyrkan som helhet. Svenska kyrkan skall inte bara veta att dessa handlingar förekommer, utan aktivt motarbeta på alla sätt. Vi människor måste ta makten över, och ansvaret för, vår sexualitet.

Vår kyrkas liv bygger på människors delaktighet och gemensamma ansvars­tagande. Att ta avstånd från sexuella handlingar där det finns ett offer måste genomsyra det svenska samhället. Med den genomslagskraft som Svenska kyrkan har, leder ett klart och tydligt avståndstagande inom Svenska kyrkan från sexuella handlingar där det finns offer, till att kyrkans syn till slut kommer att genomsyra samhället.

En förändrad attityd kommer inte att nås på kort tid, ett eller fem år, men kanske på hundra år. Någonstans måste vi börja och jag anser att det är hög tid att börja nu.

Sollerön den 20 juli 2009


Ulla Dahlberg (POSK)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:88

Betänkanden
Kl 2009:11

Debattinlägg
§ 127

Beslut av ärende
§ 156

Behandling av ärende
§ 127