Andelen anställda av de förtroendevalda i Kyrkomötet

Motion 2009:70
av Anita Eiderbrant Bylund

Förslag till kyrkomötesbeslut

1.  Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att kartlägga utvecklingen vad gäller andelen anställda i Svenska kyrkan av Kyrkomötets ombud.

2.  Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att utarbeta förslag till kompletterande bestämmelser vad gäller anställdas valbarhet till Kyrkomötet.

Motivering

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Anställda i Svenska kyrkan är med vissa undantag valbara till Kyrkomötet och kan nomineras via sina nomineringsgrupper.

Det kan synas rimligt att Kyrkomötet består av både politiker och anställda i Svenska kyrkan. Om emellertid andelen anställda bland ombuden blir alltför stort är detta demokratiskt oroande. Med svagt engagemang från kyrkans medlemmar, lågt valdeltagande och kanske ett visst mått av omedvetenhet hos nominerings­grupperna kan Svenska kyrkan helt bli de anställdas kyrka i stället för den folk­kyrka vi alla värnar om.

Förtroendevalda och anställda i kyrkan har olika roller och ansvar, vilket ska respekteras och följas. Det är viktigt att Svenska kyrkan är mycket tydlig och konsekvent i denna fråga.

Det professionella inflytandet i Kyrkomötet är starkt. Där finns sakkunskap och verkställighet. De folkvalda ansvarar i Kyrkomötet lika väl som på kyrkans övriga nivåer för mål och riktlinjer, gentemot dem som valt dem. En samman­blandning av de båda rollerna skapar osäkerhet och otydlighet och blir något av ett demokratiskt underskott. Detta är också en trovärdighetsfråga gentemot väljarna.

Karlstad den 19 juli 2009


Anita Eiderbrant Bylund (s)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:70

Betänkanden
TU 2009:05

Debattinlägg
§ 080

Beslut av ärende
§ 108

Behandling av ärende
§ 080