Svenska kyrkan ska arbeta för att förebygga aborter

Motion 2009:66
av Margareta Sandstedt

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att utreda hur Svenska kyrkan ska profilera sig i abortfrågan utifrån det kristna synsättet i syfte att förändra attityder i samhället till att förebygga aborter.

Motivering

Sverige är det mest liberala landet i världen vad gäller synen på abort och vi skiljer oss även mot andra länder i fråga om en 18-veckors gräns. Trots upplysning i skolorna om sex och samlevnad samt en uppsjö av lättillgängliga preventivmedel har Sverige idag ett otillfredställande högt aborttal som inte grundar sig på medicinska skäl. Anledningen till de höga aborttalen kan därför inte förklaras utifrån en allmän okunskap, utan kanske mer utifrån en ytlig syn på relationer baserat på en individualistisk politisk ideologi samt en hårdförd marknadsföring från media, reklam och filmindustri.

På senare tid har det även framkommit att det sker aborter i Sverige då fostrets kön inte varit önskvärt, något som sjukhuspersonal vid sidan av övriga antal aborter, upplever som betungande. En abort sätter ofta svåra själsliga spår hos kvinnan som många gånger påverkats av andra i sitt beslut. En hel del av dessa har i sitt val om eventuell abort inte heller någon, som man känner förtroende för, att ty sig till. Detta kan handla om frågor kring skuld, tvivel, livet, döden och kanske också meningen med livet. Då vi i Sverige inte är vana att tala om dessa existensiella frågor kan många känna sig ensamma i den omtalade situationen. Som  ett steg i att öka folkhälsan ser vi det därför nödvändigt att lyfta denna fråga och önskar därför att kyrkan knyter ett samarbete med andra samhällsoperatörer till att verka för att kvinnor i mindre grad ska behöva uppsöka en abortklinik. Önskan om en familj och trygga relationer finns oftast nedärvd hos människan vilket även delas av de flesta kulturer utifrån alla tider vilket även gynnat barnen på bästa sätt. Det höga aborttalet vi har idag kan därför varken ses som särskilt kvinnovänligt eller barnvänligt då gravida oftast lämnas ensamma i sitt livs största beslut från både kyrka och samhälle.

Kristendomen och Svenska kyrkan har alltid tidigare värnat familjen och ansvarsfulla relationer där man betonat värdet av trohet och sann kärlek. Dessa värderingar har varit ämnade som skydd till de mest utsatta i samhället. Kvinnan har i större mån skyddats från att utnyttjas och barn har som följd av detta fått komma till världen som både efterlängtade och planerade. Trots dessa tidigare ideal vet vi att olyckliga förhållanden tyvärr förekom och som av olika anled­ningar gjort att barn och kvinnor ändå farit illa. Dock måste vi erkänna att stabiliteten i samhället tidigare varit större än nu, då de traditionella värderingarna tilläts vara vägledande utifrån synen på samlevnad.

Sverigedemokraterna hyser en önskan om att Svenska kyrkan bör profilera sig i abortfrågan genom offentliga uttalanden om förändrade attityder samt uppmuntra stift och församlingar till att våga öppna upp en samhällsdebatt med stöd av den kristna värderingarna. Kända personer brukar för övrigt tas till hjälp för att bilda opinion och lyfta fram nya attityder i samhället där man framför allt önskar nå ungdomar som målgrupp. Vi ser gärna ser ett sådant engagemang som önskvärt.

Denna motion vill på inget sätt nedvärdera eller skambelägga den som gjort abort eller känner sig manad att göra detta utifrån en omöjlig livssituation. Vi är vi också övertygade om att Svenska kyrkan kommer att lyckas undvika detta. Målsättningen är enbart att Svenska kyrkan ska väcka upp en längtan hos det svenska folket kring en god känsla av ansvarsfulla relationer, vikten av trohet samt lyfta upp den traditionella kärnfamiljens fördelar i samhället till skydd för de ofödda barnen.

Gävle den 20 juli 2009


Margareta Sandstedt (sd)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:66

Betänkanden
Kl 2009:10

Debattinlägg
§ 126

Beslut av ärende
§ 155

Behandling av ärende
§ 126