Bekännelseskrifterna

Motion 2009:51
av Fredrik Sidenvall, Joakim Svensson, Jan-Anders Ekelund, Berit Simonsson

Förslag till kyrkomötesbeslut

1.  Kyrkomötet beslutar att samtliga kyrkomötesledamöter utrustas med ett personligt exemplar av Svenska kyrkans bekännelseskrifter.

2.  Kyrkomötet beslutar att lämna ett utrymme på 100 000 kronor i budget­skrivelsen 2010 för att kunna köpa in böckerna under den nya mandat­perioden.

Motivering

Svenska kyrkan är en lärogemenskap. Den gemensamma läran finns i sin grund sammanfattad i de allmänkyrkliga symbola, i Upsala mötes beslut, i den oföränd­rade augsburgska bekännelsen och i Konkordieboken. Dessa lärotexter finns traditionellt samlade och utgivna i Svenska kyrkans bekännelseskrifter. När vi samlas till kyrkomöte är vår uppgift som ledamöter att efter bästa förstånd och samvete ta ställningen till olika frågor utifrån Bibeln och vår kyrkas bekännelse, som ju sammanfattar vår gemensamma Bibelförståelse. Så mycket av ömsesidig förståelse, enhet och gemenskap skulle vinnas om alla hade tillgång till denna skriftsamling och gjorde sig ett sådant bruk av den så att den kunde bli levande texter för oss som vi kunde referera till vid våra överläggningar och ha som norm när vi enskilt tar ställning till olika frågor. Stora steg kunde då tas mot den enhet som Herren Jesus ber om för sin kyrka. Med tanke på det rika flöde av tryckta skrifter, bundna böcker och lösa blad som kommer ledamöterna till handa i samband med Kyrkomötet vore det i hög grad motiverat att varje ledamot vid en ny mandatperiods början erbjöds ett exemplar av Svenska kyrkans bekännelse­skrifter. En sådan ordning skulle också sända ut en välkommen signal i hela Svenska kyrkan som skulle kunna leda till en förstärkt och fördjupad själv­förståelse och rusta oss att frimodigt och kunnigt ge vårt bidrag som kyrka till samtalet i kristenheten i stort och i det svenska samhället.

Lerum, Onsala, Örby och Henån den 18 juli 2009


Fredrik Sidenvall, Joakim Svensson, Jan-Anders Ekelund, Berit Simonsson (FK)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:51

Betänkanden
Kr 2009:06

Debattinlägg
§ 180

Beslut av ärende
§ 189

Behandling av ärende
§ 180