Svenska kyrkans medverkan i Jesusmanifestationen

Motion 2009:49
av Eva-Maria Munck och Gustaf Bengtsson

Förslag till kyrkomötesbeslut

1.  Kyrkomötet beslutar att Svenska kyrkan på nationell nivå ställer sig bakom Jesusmanifestationen 2010.

2.  Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att i den form den finner det lämpligt delta i planeringen och genomförandet av Jesusmanifestationen 2010.

Motivering

Jesusmanifestation genomfördes för andra gången i Stockholm den 2 maj 2009. Tusentals människor samlades först på flera olika torgmöten för att sedan vandra till Kungsträdgården där en gudstjänst över samfundsgränser firades. Det beräknades att så många som 18 000 människor samlades. Bland dessa fanns många kyrkotillhöriga som liksom vi skulle ha velat att vår kyrka officiellt skulle ställa sig bakom detta nationella arrangemang. Vi ser att Jesusmanifestationen har åtminstone följande effekter vilka vår egen kyrka inte borde vara främmande för:

¨     Visa på glädjen som ligger i att tillhöra Jesus och få dela den med såväl trossyskon som icke (ännu) troende

¨     Visa att kristna människor har något gemensamt som är större än våra skiljaktigheter och få lära känna människor över samfundsgränserna

¨     Visa att vi är många kristna i Sverige och gemensamt låta denna insikt göra oss mer frimodiga i vår vardag.

Eftersom Jesusmanifestationen är ett arrangemang med nationell prägel som har officiellt stöd från ledningen för alla de större kyrkorna i Sverige tror vi att det är viktigt att Svenska kyrkan på den nationella nivån ställer sig bakom och medverkar i planeringen och genomförandet av den. Svenska kyrkan bör därför, i dialog med ledningsgruppen för Jesusmanifestationen, utse en officiell representant som deltar i planeringen och genomförandet av manifestationen.

Stockholm den 16 juli 2009


Eva-Maria Munck och Gustaf Bengtsson (POSK)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:49

Betänkanden
Eu 2009:04

Debattinlägg
§ 142

Beslut av ärende
§ 169

Behandling av ärende
§ 142