Kyrkokonstansvarig person i varje församling

Motion 2009:43
av Inga Alm och Gunnel Lagerkvist

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötetbeslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att inspirera och uppmana varje församling att utse en kyrkokonst­ansvarig person med uppgift att lokalt verka för en ökad tillgänglighet och en ökad kunskap om kyrkans konstskatter och deras kulturhistoriska värde.

Motivering

Svenska kyrkan förvaltar ett mycket stort och oersättligt kulturarv i form av kyrkokonst. Med begreppet kyrkokonst avses här inte endast kalkmålningar, altartavlor och skulpturala föremål och dylikt. Konstföremål är också till exempel dopfuntar, predikstol samt kyrkorummet och kyrkobyggnaden som helhet. Alla dessa ting tillhör vårt kulturarv som vi alla har en rätt att få ta del av.

De enskilda församlingarna har förvaltaransvaret för kyrkokonsten. De skall svara för underhållet och vården. De måste begära kyrkoantikvariskt bidrag för vissa ändamål, stå i kontakt med kulturvårdande myndigheter etc. Dessutom kommer det an på församlingarna att konsten och de kulturhistoriska värdena görs tillgängliga i tillfredsställande grad. Detta ändå med beaktande av riskerna för stöld och förstörelse.

Mot denna bakgrund föreslår motionärerna att Kyrkomötet tar initiativ till att det utses en kyrkokonstansvarig person inom varje församling. Denna persons uppgift är att göra den egna kyrkans konst känd. Konsten tillvaratas bättre vid gudstjänster och församlingsaftnar och görs känd vid speciella visningar. Det är viktigt att den kulturkonstansvarige personen arbetar för att kyrkan hålls öppen i så hög grad som möjligt. Kort sagt verkar för en ökad tillgänglighet och en ökad kunskap om kyrkans konstskatter och deras kulturhistoriska värde.

Alunda och Umeå den 8 juli 2009


Inga Alm och Gunnel Lagerkvist (c)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:43

Betänkanden
EE 2009:06

Debattinlägg
§ 136

Beslut av ärende
§ 165

Behandling av ärende
§ 136