Val av de ledamöter och ersättare som ska vara präst eller diakon

Motion 2009:41
av Karl-Gunnar Svensson

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att 9 kap. 10 § i kyrkoordningen ska ha följande lydelse:

Valet av de ledamöter och de ersättare som ska vara präst- eller diakonvigda äger rum vid ett gemensamt möte med stiftets präster och diakoner med biskopen som valförrättare. Därvid röstar prästerna och diakonerna gemensamt fram ledamöterna och ersättarna. Röstberättigade som är förhindrade att närvara vid det gemensamma mötet får – när fråga är om val som sker med slutna sedlar – avge sina röster genom att sända valsedlarna med post eller bud. Valsedlarna för respektive val ska läggas i olika kuvert, vilka ska tillslutas och förses med egenhändigt undertecknad påskrift om innehållet. Kuverten måste för att valsedlarna ska tas med vid sammanräkningen vara valförrättaren tillhanda innan mötet börjar. Nominering bör ske på lämpligt sätt innan förhandsröstning börjar.

Motivering

9 kap. 10 § i kyrkoordningen lyder:

Valet av de ledamöter och de ersättare som skall vara präst- eller diakonvigda äger rum vid ett gemensamt möte med stiftets präster och diakoner med biskopen som valförrättare. Därvid röstar prästerna och diakonerna gemensamt fram ledamöterna och ersättarna. Röstberättigade som är förhindrade att närvara vid det gemensamma mötet får – när fråga är om val som sker med slutna sedlar – avge sina röster genom att sända valsedlarna med post eller bud. Valsedlarna för respektive val skall läggas i olika kuvert, vilka skall tillslutas och förses med egenhändigt undertecknad påskrift om innehållet. Kuverten måste för att valsedlarna skall tas med vid sammanräkningen vara valförrättaren tillhanda innan mötet börjar. (SvKB 2002:7; 2003:9)

En förenkling av detta val har skett genom ändring i det som gäller förhandsröstning. Men när det gäller nomineringen finns ingen ordning reglerad till att ske vid ett gemensamt möte.

Det här innebär att om nomineringen sker vid samma gemensamma möte som är reglerat i kyrkoordningen så kan en del förhandsröstningar blir helt meningslösa eftersom de är skrivna innan nomineringen. När nu möjligheten till förhands­röstning skrivits in i kyrkoordningen så är det väsentligt att nomineringen är klar innan förhandsröstningen börjar. Hur nomineringen görs och när nomineringen ska vara klar bör biskopen i respektive stift fatta beslut om.

Eftersom det här är ett viktigt val för både präster och diakoner i stiften är det väsentligt att nomineringar, förhandsröstning och val kan ske så att inga för­hands­röster blir meningslösa därför att nominering skett efter förhands­röstningen.

Träslövsläge den 4 juni 2009


Karl-Gunnar Svensson (kr)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:41

Betänkanden
O 2009:07

Debattinlägg
§ 074

Beslut av ärende
§ 102

Behandling av ärende
§ 074